Επιδεινώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη

Επιδεινώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη
epa03198588 (FILE) A file photograph dated 06 July 2011, made with a zoom-effect showing the euro symbol shining in the sun in front of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany. The European Central Bank is facing increasing pressure to step up its actions to help combat the eurozone debt crisis amid signs of renewed financial and political tensions surrounding the 17-member currency bloc. The decision by the international rating agency Standard & Poor's to downgrade Spain's credit rating by two notches brought into sharp focus the deepening sense economic gloom spreading across the eurozone as governments battle to cut back high debt-and-deficit levels at a time of contracting economic growth. EPA/BORIS ROESSLER *** Local Caption *** 00000402859133 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η συρρίκνωση του Ιουλίου προκλήθηκε από την επιδείνωση της ύφεσης στον μεταποιητικό τομέα και τη σχεδόν στασιμότητα της παραγωγής υπηρεσιών, λέει η S&P Global

Μετά τη στασιμότητα τον Ιούνιο, η οικονομία της ευρωζώνης εισήλθε στο τρίτο τρίμηνο καταγράφοντας σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα την ταχύτερη συρρίκνωση από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία έρευνας HCOB PMI® που συγκέντρωσε η S&P Global.

Η συρρίκνωση του Ιουλίου προκλήθηκε από την επιδείνωση της ύφεσης στον μεταποιητικό τομέα και τη σχεδόν στασιμότητα της παραγωγής υπηρεσιών.

Υπήρξε επίσης αξιοσημείωτη αδυναμία όσον αφορά τη ζήτηση, καθώς οι συνολικές νέες παραγγελίες μειώθηκαν ξανά και με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα μηνών.

Καταγράφηκε επίσης περαιτέρω μείωση των πιέσεων στις τιμές, αν και αυτό συνέχισε να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τον μεταποιητικό τομέα, καθώς οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών κατέγραψαν ακόμη υψηλές αυξήσεις τόσο στο κόστος όσο και στις τιμές που χρεώνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης παραγωγής HCOB Eurozone Composite PMI, ένας σταθμισμένος μέσος όρος του HCOB Manufacturing PMI Output Index και του HCOB Services PMI Business Activity Index, άγγιξε τις 48,6 μον. τον Ιούλιο, από 49,9 μον. τον Ιούνιο.

Η ύφεση της δραστηριότητας οφείλεται στη μεταποίηση, αλλά υποχώρησε επίσης και εκείνη των υπηρεσιών, περιορίζοντας τη στήριξη της οικονομίας στο σύνολό της.

Συγκεκριμένα, ο PMI των υπηρεσιών υποχώρησε στο 50,9 από το 52 του Ιουνίου, ενώ η προκαταρκτική μέτρηση ήταν στο 51,1.

Ενδεικτικό είναι ότι η ζήτηση για υπηρεσίες μειώθηκε για πρώτη φορά αυτό το έτος καθώς οι καταναλωτές νιώθουν την πίεση από το υψηλό κόστος δανεισμού και τις αυξημένες τιμές, υποδεικνύοντας ότι είναι μικρή η πιθανότητα κάποιας ανάκαμψης σύντομα. Ο υποδείκτης νέων επιχειρήσεων βυθίστηκε στο 48,2 από το 51.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κακό ξεκίνημα»

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του PMI, ο Δρ. Cyrus de la Rubia, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, δήλωσε: «Η Ευρωζώνη έχει κακό ξεκίνημα το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τον PMI, η οικονομική παραγωγή υποχώρησε τον Ιούλιο, αφού παρέμεινε στάσιμη τον προηγούμενο μήνα και παρουσίασε γενικά σταθερή ανάπτυξη κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους. 

Η ύφεση της δραστηριότητας οφείλεται στη μεταποίηση, αλλά η αύξηση της δραστηριότητας των υπηρεσιών μειώθηκε επίσης, περιορίζοντας τη στήριξη της οικονομίας στο σύνολό της.

Δεν απαιτούνται μαντικές ικανότητες για να δούμε την ανάπτυξη της απασχόλησης να σταματά τους επόμενους μήνες, δεδομένων των δυσμενέστερων προοπτικών για την οικονομία. Ωστόσο, τουλάχιστον προς το παρόν οι εταιρείες εξακολουθούν να είναι μάλλον απρόθυμες να περιορίσουν το προσωπικό στον τομέα των υπηρεσιών. Αντίθετα, αποφασίζουν να προσλάβουν λιγότερα άτομα. 

Στον τομέα των υπηρεσιών, μια αδύναμη φάση προαναγγέλλεται από την πτώση του εισερχόμενου νέου επιχειρηματικού δείκτη σε συσταλτικό έδαφος. Εν μέσω αυτής της εξέλιξης μπορεί να είναι ανησυχητικό για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε ελαφρά μόνο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έρευνα PMI. 

Η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών της Ευρωζώνης είναι αξιοσημείωτα διαφορετική. Ενώ οι γαλλικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών έχουν βάλει φρένο στη δραστηριότητά τους, οι ισπανικές εταιρείες εξακολουθούν να επεκτείνονται με μάλλον υγιή ρυθμό, παρά τη σημαντική επιβράδυνση από το πρώτο τρίμηνο. Σε κλίμα προσλήψεων εξακολουθούν να είναι και οι ισπανικές εταιρείες, ενώ οι ιταλικές άρχισαν να περικόπτουν την απασχόληση. Οι αντίθετες οικονομικές επιδόσεις καθιστούν την ήδη δύσκολη δουλειά για την ΕΚΤ ακόμη πιο δύσκολη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: