Νέο deal στις κατασκευές – Ποιους εξαγοράζει η ΤΕΡΝΑ

Νέο deal στις κατασκευές – Ποιους εξαγοράζει η ΤΕΡΝΑ
(ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) Το εργοτάξιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που κατασκευάζει τον βόρειο άξονα του αυτοκινητόδρομου Ε65, Τρίκαλα – Εγνατία στη Βασιλική Τρικάλων, το οποίο επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Θεσσαλία, Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ΤΕΡΝΑ δραστηριοποιείται στην ανάληψη και εκτέλεση ενός ευρύτατου φάσματος δημόσιων και ιδιωτικών έργων.

Κοινό έλεγχο στις εταιρείες ΑΙΓΙΣΤΟΣ και ΣΑΝΤΑ αποκτά η ΤΕΡΝΑ και ο Άρης Σβώλος. Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή 28 Ιουλίου γνωστοποιήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η συγκέντρωση με την οποία η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» («ΤΕΡΝΑ») και ο Άρης Σβώλος αποκτούν κοινό έλεγχο επί της εταιρείας «ΑΙΓΙΣΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΤΕΧΝΙΚΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» όπως αυτή θα διαμορφωθεί κατόπιν εταιρικού μετασχηματισμού. Η ΑΙΓΙΣΤΟΣ δραστηριοποιείται στον κλάδο των υποδομών, με κύρια ειδίκευση σε χωματουργικά έργα, καθώς επίσης και σε έργα οδοποιίας, φράγματα, λατομικές δραστηριότητες κ.λπ.. Η εταιρεία διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο 2ης τάξης ΜΕΕΠ.

Επίσης γνωστοποιήθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή, ότι η ΤΕΡΝΑ και ο Άρης Σβώλος αποκτούν κοινό έλεγχο επί της εταιρείας «Σ.Α. ΣΑΝΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» («ΣΑΝΤΑ»), τα εταιρικά μερίδια της οποίας θα εισφερθούν στην ΑΙΓΙΣΤΟΣ. Η ΣΑΝΤΑ έχει ως κύρια δραστηριότητά της την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς βαρέων μηχανημάτων.

Η ΤΕΡΝΑ δραστηριοποιείται στην ανάληψη και εκτέλεση ενός ευρύτατου φάσματος δημόσιων και ιδιωτικών έργων, όπως οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, λιμάνια, κτίρια, νοσοκομεία, μουσεία, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, υδροηλεκτρικά έργα, φράγματα κ.λπ. Αποτελεί την κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Μεταξύ των έργων που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ είναι και η σύμβαση για τη Β’ Φάση των Οικοδομικών και Η/Μ εργασιών αποπεράτωσης κοινόχρηστων εγκαταστάσεων, υπογείων, δώματος και περιβάλλοντα χώρου του Πύργου Πειραιά. Η σύμβαση μεταξύ της PIRAEUS TOWER Α.Ε. και της θυγατρικής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. υπεγράφη στις 11 Φεβρουαρίου του 2022.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί επέκταση της από 06.08.2021 υπάρχουσας σύμβασης (Α΄ Φάση) με την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. προϋπολογισμού 15,4 εκατ. ευρώ και προβλέπει επιπλέον κατασκευαστικό αντικείμενο προϋπολογισμού 26,1 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου (Α΄ και Β΄ Φάσης) ανέρχεται στο ποσό των 41,6 εκατ. ευρώ.

Ο Πύργος του Πειραιά με 22 ορόφους και ύψος 88μ. θα είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Το έργο προορίζεται για χρήση γραφείων, εμπορικών καταστημάτων και χώρων εστίασης σε συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623,74 τ.μ..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: