Ο δείκτης Μπάφετ «μίλησε»: Οι μετοχές είναι υπερτιμημένες…

Ο δείκτης Μπάφετ «μίλησε»: Οι μετοχές είναι υπερτιμημένες…
(FILES) In this file photo taken on May 04, 2019, Warren Buffett, CEO of Berkshire Hathaway, speaks to the press as he arrives at the 2019 annual shareholders meeting in Omaha, Nebraska. - Berkshire Hathaway, the holding company of Warren Buffett, bought back approximately $5.1 billion of its own shares in the second quarter as it was hit hard by economic fallout from the coronavirus pandemic. Berkshire's net profit climbed to $26.3 billion, up sharply from $14.1 billion in the same period last year. (Photo by Johannes EISELE / AFP) Photo: AFP
Ο «δείκτης Μπάφετ» διαιρεί την κεφαλαιοποίηση της αγοράς των μετοχών που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο μιας χώρας με την τριμηνιαία μεικτή εγχώρια παραγωγή της

Ο αμερικανικές μετοχές είναι υπερτιμημένες και κινδυνεύουν με διολίσθηση… σύμφωνα με τον αγαπημένο δείκτη του επενδυτή θρύλου Warren BuffettΕιδικότερα, ο δείκτης εκτινάχθηκε στο 171% από κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής… 

Όπως είχε επισημάνει ο μεγιστάνας, οι μετοχές αποτιμώνται δίκαια στο 100%, ενώ σε επίπεδο 70% ή 80% πιθανότατα λειτουργούν καλά. Ωστόσο, έχει προειδοποιήσει πως όταν ξεπερνούν το 200% οι επενδυτές παίζουν με τη φωτιά. Επισημαίνεται πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire Hathaway χαιρετίζει τον ομώνυμο δείκτη του ως «πιθανώς το καλύτερο μεμονωμένο μέτρο για το πού βρίσκονται οι αποτιμήσεις κάθε δεδομένη στιγμή». 

Σημειώνει δε ότι όταν ο δείκτης εκτοξεύθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της φούσκας dot-com, είχε στείλει ένα «πολύ ισχυρό προειδοποιητικό σήμα» της συντριβής που πλησίαζε.

Υπενθυμίζεται πως ο «δείκτης Buffet» διαιρεί την κεφαλαιοποίηση της αγοράς των μετοχών που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο μιας χώρας με την τριμηνιαία μεικτή εγχώρια παραγωγή της…

Δεν είναι αλάνθαστος

Ο συνολικός δείκτης αγοράς Wilshire 5000 εκτινάχθηκε 22% φέτος, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή του στα 46,32 τρισεκατομμύρια δολάρια από το κλείσιμο της Παρασκευής – το υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάρτιο του 2022.

Τα κέρδη του τροφοδοτήθηκαν από την άνοδο κατά 19% του S&P 500 και κατά 37% του Nasdaq Composite, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, σε μειώσεις στα επιτόκια και σε μια ήπια προσγείωση για την οικονομία αντί για ύφεση.

Εν τω μεταξύ, η εκ των προτέρων εκτίμηση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου είναι 26,84 τρισεκατομμύρια δολάρια, που τοποθετεί τον δείκτη Buffett στο 171%. Το μέτρο απέδειξε την αξία του πέρυσι, όταν έπεσε από 210% τον Ιανουάριο σε κάτω από 150% τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι ο μετρητής του Buffett δεν είναι… αλάνθαστος. Για παράδειγμα, συγκρίνει την τρέχουσα αξία του χρηματιστηρίου με μια προηγούμενη εκτίμηση της οικονομικής παραγωγής.

Επίσης, το ΑΕΠ δεν περιλαμβάνει το εισόδημα στο εξωτερικό, ενώ η κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών εταιρειών αντικατοπτρίζει την αξία τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων δραστηριοτήτων τους.