Επίδομα 400 ευρώ το μηνά ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Επίδομα 400 ευρώ το μηνά ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - Πότε θα εφαρμοστεί πιλοτικά.

Το κράτος δαπανά πολλά χρήματα στην κοινωνική πολιτική χωρίς να υπάρχει στόχευση, γεγονός που τα κάνει λιγότερο αποτελεσματικά. Αυτό διαπιστώνεται όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο Mega o υφυπουργό Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου και στόχος είναι να αλλάξει με επιδόματα όπως αυτό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εντός του 2014.

Με βάση μια πρώτη εκτίμηση, το όριο για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα είναι τα 4.800 ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα θα φτάνει στα 400 ευρώ το μήνα σε φτωχές οικογένειες με δύο παιδιά. Η αρχή θα γίνει πιλοτικά για κάποιους δήμους μετά το καλοκαίρι και στη συνέχεια από το 2015 για όλους όσους το δικαιούνται. Συγκεκριμένα το μέτρο θα προβλέπει τη χορήγηση του επιδόματος σε 8.000-10.000 δικαιούχους σε δύο περιοχές της χώρας ή δύο έως πέντε δήμους, ενώ από το 2015 θα χορηγείται κανονικά σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις.

Στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου πρόκειται να διατεθεί 1.6 δις. ευρώ, αλλά όχι εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του κράτους, καθώς θα υπάρξει κοινοτική ενίσχυση.

Για παράδειγμα το επίδομα θα κυμαίνεται 200-220 ευρώ κατ’ άτομο και θα αυξάνεται κατά 70 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 50 ευρώ για κάθε παιδί. Η οικονομική ενίσχυση για μια οικογένεια με δύο παιδιά θα ανέρχεται συνολικά σε 400 ευρώ κάθε μήνα. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και να μην διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία (δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν πάντως όσοι κατοικούν σε δικό τους σπίτι αλλά δεν έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και όχι προηγούμενων ετών (δηλαδή κάποιος που μένει φέτος άνεργος και δεν έχει άλλη περιουσία θα δικαιούνται ενίσχυση ακόμα και αν πέρσι δεν πληρούσε τα κριτήρια αυτά.

Διαβάστε ακόμη: 

«Καθαρό» το κοινωνικό μέρισμα χωρίς συμψηφισμό με οφειλές