Επιφυλάξεις από μεγάλες χώρες της ΕΕ για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Επιφυλάξεις από μεγάλες χώρες της ΕΕ για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία
'Sanctions' sign displayed on a phone screen and Russian flag displayed on a phone screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on February 28, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η Κομισιόν προτείνει την απαγόρευση των εισαγωγέων να μεταπωλούν τα λεγόμενα είδη υψηλής προτεραιότητα.

Μια ομάδα κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζει να αμβλύνει τις προτάσεις της Κομισιόν που αποσκοπούν στην πάταξη της καταστρατήγησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέσω τρίτων χωρών, ανέφερε το Σάββατο το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κομισιόν προτείνει την απαγόρευση των εισαγωγέων να μεταπωλούν τα λεγόμενα είδη υψηλής προτεραιότητας -όπως ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται σε όπλα ή είναι απαραίτητοι για την κατασκευή τους– στη Ρωσία ή για χρήση στη Ρωσία, και να απαιτείται η κατάθεση ενός ποσού σε λογαριασμό μεσεγγύησης για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προτάσεις κυρώσεων της ΕΕ τουλάχιστον το μισό από το ποσό αυτό θα μεταφερθεί σε ένα καταπιστευματικό ταμείο για την Ουκρανία και οι συμβάσεις θα καταγγέλλονται εάν παραβιάζονται. Οι εξαγωγείς θα είναι επίσης υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις εθνικές αρχές για τυχόν παραβιάσεις από εταιρείες τρίτων χωρών.

Όμως διπλωματικοί απεσταλμένοι από μια ομάδα μεγάλων κρατών της Ένωσης εξέφρασαν αρκετές ανησυχίες σχετικά με τις προτάσεις αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων αμφιβολιών σχετικά με τη νομιμότητά τους και κατά πόσον το να ζητούν τέτοιες εγγυήσεις και ρήτρες από τους εισαγωγείς ήταν εφαρμόσιμο, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι χώρες θέλουν επίσης να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής των πιθανών ρητρών και τον κατάλογο των αγαθών που θα καλύπτονται από το προτεινόμενο μέτρο, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Τα εν λόγω κράτη μέλη ανησυχούν επίσης ότι οι συμβατικές απαιτήσεις θα μπορούσαν να θέσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Άλλα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής, υποστηρίζουν τις προτάσεις, συμπλήρωσε το BBG.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com