Πόσο στοίχισε στην INTRACOM ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας

Πόσο στοίχισε στην INTRACOM ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο όμιλος εστίασε σε άλλες αγορές και άλλους πελάτες.

Μέχρι και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Intracom Svyaz, η θυγατρική του ομίλου INTRACOM στη Ρωσία αντιπροσώπευε το 7% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου. Όμως ο πόλεμος και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις οδήγησαν τον όμιλο να αναστείλει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στη Ρωσία και την εκεί θυγατρική να αντιμετωπίσει δυσκολίες ως προς τη λειτουργία της που αφορούν κυρίως στην προμήθεια προϊόντων λόγω των περιορισμών που ισχύουν ενώ παραδίδει προϊόντα που βρίσκονται στις αποθήκες της.

Αποτέλεσμα οι πωλήσεις στη Ρωσία να υποχωρήσουν πέρυσι κατά 58% στα 9,5 εκατ. ερυώ λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης έργων ενώ οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν σε 2,3 εκατ. ευρώ. Σε μια προσπάθεια να μειώσει την επίδραση από την ενδεχόμενη απόκλιση των πωλήσεων από τη Ρωσία, ο όμιλος εστίασε σε άλλες αγορές και άλλους πελάτες.

Αναφορικά με τις πληθωριστικές πιέσεις ο όμιλος λαμβάνει μέτρα ώστε να περιορισθεί ο αντίκτυπος των τάσεων αυτών μέσω αναπροσαρμογών των τιμών και πρωτοβουλιών μείωσης του κόστους. Με τη διοίκηση του ομίλου να εκτιμά ότι οι ανωτέρω τάσεις, ενδεχομένως να επηρεάζουν την κερδοφορία και τη ρευστότητα το 2023. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στην κερδοφορία αναμένεται να αντισταθμιστεί σταδιακά μετά τις πρωτοβουλίες αύξησης των τιμών κατά το 2022, την περαιτέρω αναπροσαρμογή τους το 2023, καθώς και με τις πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους των πρώτων υλών.

Πέρυσι ο όμιλος πραγματοποίησε πωλήσεις 143.150.487 ευρώ, έναντι 157.691.901 ευρώ, οι ζημίες προ φόρων, από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, διαμορφώθηκαν σε 9.133.167 ευρώ έναντι κερδών 10.173.832 ευρώ και οι λειτουργικές ζημίες στα 8.991.978 ευρώ έναντι λειτουργικών κερδών 10.685.683 ευρώ.

Στον σχεδιασμό της διοίκησης για τη φετινή χρονιά και τις επόμενες στοχεύει ο όμιλος και η μητρική να διαδραματίσουν ρόλο στην ψηφιακή μετάβαση κι εξέλιξη των εταιρειών Κοινής Ωφέλειας ενώ η εταιρεία θα επιδιώξει να λάβει μέρος σε έργα ιδιωτικά ή δημόσιας χρηματοδότησης για υλοποιήσεις υπερευρυζωνικής ασύρματης πρόσβασης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν δημιουργηθεί νέες συνεργασίες με διανομείς τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού δικτύων, όπως η Winncom, στις ΗΠΑ και στη Νιγηρία.

Παράλληλα, συνεργασίες με την Alora Solutions, την Artsys και την ITSA στην Ισπανία έχουν ξεκινήσει με στόχο την επέκταση του δικτύου των μεταπωλητών και ενισχύοντας την προσέγγιση των έμμεσων πωλήσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Ιταλία παραμένει και το 2023 ο μεγαλύτερος καταναλωτής ασύρματων προϊόντων της εταιρίας και η προσδοκία είναι ότι θα υπάρξει αύξηση. Προσοχή δίνεται στην αγορά της Σρι Λανκα που, παρά τις συνθήκες οικονομικής αστάθειας, αποτελεί ενεργή αγορά για τα ραδιοσυστηματα της εταιρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: