Επιπλέον μέτρα 6-7 δισ. ευρώ έως το 2018 ζητούν οι θεσμοί

Επιπλέον μέτρα 6-7 δισ. ευρώ έως το 2018 ζητούν οι θεσμοί
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) περιμένει να υποδεχτεί τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι Abdel Fattah El Sisi (Α), στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015. Η επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου και η αυριανή τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική, Ελλάδας και Κύπρου, ενίσχυσης των σχέσεων με χώρες-παραδοσιακούς εταίρους της περιοχής ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Μπορεί τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στο Ασφαλιστικό, όμως το ζήτημα του συμπληρωματικού προϋπολογισμού δεν έχει βγει από το προσκήνιο.

Το Ασφαλιστικό μπορεί να χαρακτηρίζεται ως “η μητέρα των μαχών”, δεν είναι όμως το μόνο καυτό μέτωπο, που έχει μπροστά της η κυβέρνηση ενόψει της πρώτης κρίσιμης αξιολόγησης.

Οι δανειστές, που μελετούν ήδη τις διατάξεις που περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση, δεν έχουν ξεχάσει τις υπόλοιπες απαιτήσεις τους, οι οποίες θα πρέπει να κλείσουν μέσα στον Ιανουάριο και αποτελούν προϋπόθεση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Πρώτα από όλα, ζητούν πρόσθετα μέτρα 2-3 δισ. ευρώ, δηλαδή 1-1,5% του ΑΕΠ για το 2016, καθώς βλέπουν δημοσιονομικό κενό στον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε το Νοέμβριο.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών υποστηρίζουν ότι το κείμενο του Προϋπολογισμού δεν συμφωνήθηκε μαζί τους και ζητούν την ψήφιση συμπληρωματικού Προϋπολογισμού, στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα μέτρα που θα κλείνουν την “τρύπα”.

Παράλληλα, οι δανειστές εκτιμούν ότι έως το 2018 θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα ύψους 6-7 δισ. ευρώ, ενώ στο δημοσιονομικό πεδίο το ΔΝΤ παραμένει στη σκληρή γραμμή.

Το 1,8 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. που λείπουν στον φετινό Προϋπολογισμό θα προκύψουν από το Ασφαλιστικό, με τα μέτρα όμως που ζητούν οι δανειστές, δηλαδή με μειώσεις συντάξεων και όχι με αυξήσεις εισφορών.

Οι πιο ψύχραιμοι εκτιμητές υποστηρίζουν ότι στη διένεξη μεταξύ αύξησης εισφορών και μείωσης συντάξεων θα βρεθεί ένας συμβιβασμός, που θα περιλαμβάνει και τις δύο λύσεις. Ωστόσο, προς το παρόν, το κουαρτέτο κινείται στη σκληρή γραμμή και ζητεί μειώσεις και στις κύριες συντάξεις που θα φθάνουν μεσοσταθμικά στο 6% αλλά και πολύ χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης μεταξύ 45-55%.

Καμία παράταση δεν δέχονται και για την αύξηση της φορολογίας των αγροτών, μέτρο για το οποίο υπάρχουν φόβοι στην κυβέρνηση για αντιδράσεις από κυβερνητικούς βουλευτές, ιδίως από εκείνους που εκλέγονται σε αγροτικές περιφέρειες, ενώ και οι αγρότες ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

Πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, υποστηρίζουν ότι εάν η κυβέρνηση “τρέξει” γρήγορα χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, τότε η αξιολόγηση μπορεί να τελειώσει έως το Πάσχα και στη συνέχεια, μέχρι το καλοκαίρι να φανούν τα πρώτα θετικά δείγματα στην οικονομία.

Εάν όμως υπάρξει καθυστέρηση έως το καλοκαίρι, τότε η οικονομία θα μπει και πάλι στο βάλτο της αβεβαιότητας και θα κινδυνεύσουμε να βιώσουμε μία νέα κρίση σαν εκείνη του 2015.