Επίσημα στο ευρώ και η Λιθουανία

Επίσημα στο ευρώ και η Λιθουανία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την εισδοχή της χώρας στην Ευρωζώνη.

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την εισδοχή της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη, η οποία πρόκειται να γίνει το 19ο κράτος-μέλος της από 1ης Ιανουαρίου 2015.

Η εισδοχή στο ενιαίο νόμισμα της μικρής χώρας της Βαλτικής εγκρίθηκε με 545 ψήφους υπέρ, 116 κατά και 34 αποχές. Η γνώμη του Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό δεν έχει παρά μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Τον Ιούνιο, η εξέλιξη αυτή είχε ήδη λάβει το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και κατόπιν των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θεώρησαν ότι η Λιθουανία έχει παρουσιάσει ένα «υψηλό επίπεδο βιώσιμης σύγκλισης με την Ευρωζώνη» και ότι εκπληρώνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να δώσει το πράσινο φως την 23η Ιουλίου.

Το Βίλνιους βλέπει το ευρώ ως ένα «τείχος προστασίας» έναντι της Ρωσίας και έναν τρόπο να ενισχύσει την πολιτική του ισχύ στην Ευρώπη. Η Λιθουανία, χώρα της Βαλτικής με πληθυσμό 3 εκατομμυρίων ανθρώπων, μέλος της ΕΕ από το 2004, ακολουθεί τις γειτονικές της Εσθονία και Λετονία, που έχουν ήδη ενταχθεί στην Ευρωζώνη από το 2011 και το 2014 αντίστοιχα.

«Η Ευρώπη και το ευρώ συνιστούν έναν ασφαλές λιμάνι γεωπολιτικής ειρήνης» υπογράμμισε χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο συντηρητικός νεαρός ευρωβουλευτής από τη Λιθουανία Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, εγγονός του «πατέρα» της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας Βιτάουτας Λαντσμπέργκις.

«Οι πολίτες θα νιώσουν τις θετικές επιπτώσεις του ευρώ, χάρη στη μείωση των επιτοκίων που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις που εμείς έχουμε επιτακτικά ανάγκη» υπογράμμισε από την πλευρά του η Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής της Λιθουανίας Βίλιγια Μπλινκεβικιούτε.

Ο εισηγητής του ψηφίσματος, ο Γερμανός συντηρητικός Βέρνερ Λάνγκεν, παρατήρησε ότι η Λιθουανία παρουσίασε «ένα επίπεδο σταθερής ανάπτυξης, μειωμένο πληθωρισμό παρά την υψηλή ενεργειακή εξάρτηση (. . .), ένα μειωμένο δημόσιο χρέος, ένα περιορισμένο έλλειμμα» και όλα αυτά «παρά την οικονομική κρίση».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη: Η «Σιδηρά Κυρία της Βαλτικής» κέρδισε στη Λιθουανία