Επεισόδιο στο Αιγαίο: Τουρκικό εμπορικό πλοίο «ακούμπησε» την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ

Επεισόδιο στο Αιγαίο: Τουρκικό εμπορικό πλοίο «ακούμπησε» την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ

Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές, ούτε και μόλυνση του περιβάλλοντος. Καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας η Κομισιόν.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε πως σήμερα τα ξημερώματα το τουρκικό εμπορικό πλοίο KARMATE προσέγγισε και «ακούμπησε» την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που έχει αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών από την πρώτη στιγμή, ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα για την απόδοση ποινικών και αστικών κυρώσεων, με βάση το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο.

Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές, ούτε και μόλυνση του περιβάλλοντος.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΓΕΝ αναφέρει:

«Τις πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, Εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων.

Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος.

Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.

Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.

Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές».

Μογκερίνι: Απερίφραστη καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο

Η Ευρώπη καταδικάζει απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στο δικαίωμά της να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, δήλωσε η η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

H Κομισιόν στην απάντησή της, μέσω της Ύπατης Εκπροσώπου Φ. Μογκερίνι, υπενθυμίζει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου 2018, καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο» καθώς και ότι «κατά τη σύνοδο των ηγετών στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου 2018, οι πρόεδροι κ. Γιούνκερ και κ. Τουσκ τόνισαν τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας με τα κράτη μέλη της ΕΕ ως σημαντικής δέσμευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης και εξέφρασαν την συνεχιζόμενη ανησυχία τους σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος».

Όπως αναφέρει στην απάντηση της Κομισιόν η κα Μογκερίνι:«η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους» ενώ σημειώνει ότι «ο Πρόεδρος κ. Τουσκ τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει ομόφωνα την Κυπριακή Δημοκρατία στο δικαίωμά της να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της».

Στην ερώτησή του, ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, μετά το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια, όπου τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, ρωτούσε την Κομισιόν «ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα» καθώς και «με ποιες ενέργειες θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ομαλότητας στην περιοχή στο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων».