Επιστολή ΣΦΕΕ στον Τσίπρα: Δεν θα αντέξει η αγορά τα νέα μέτρα

Επιστολή ΣΦΕΕ στον Τσίπρα: Δεν θα αντέξει η αγορά τα νέα μέτρα

Το προεδρείο του ΣΦΕΕ ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τις υπέρογκες επιβαρύνσεις της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στον φαρμακευτικό κλάδο, επισημαίνει το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) στον πρωθυπουργό.

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας κάνουν λόγο για μία δύσκολη χρονιά που πέρασε και μία εξίσου δύσκολη που διανύουμε, όπως αναφέρει το iatronet.

Με τις υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις – σημειώνουν – να ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ, οι εταιρείες παρέχουν δωρεάν ένα στα τέσσερα φάρμακα εκτός νοσοκομείων και ένα στα τρία νοσοκομειακά σκευάσματα.

Η συνολική επιβάρυνση του κλάδου για εξωνοσοκομειακή δαπάνη το 2016 ήταν 755 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τη νοσοκομειακή δαπάνη εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 260 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΣΦΕΕ, οι επιβαρύνσεις αυτές δείχνουν πως η φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί, ενώ δεν υπάρχει άλλος κλάδος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας που επιστρέφει πάνω από το 30% προ φόρων.

Για τα μέτρα που έρχονται εντός του 2017, το προεδρείο του ΣΦΕΕ εκτιμά ότι δεν είναι δυνατό να τα αντέξει η αγορά, καθώς:

-Επιβάλλεται ένα επιπλέον 25% κόστος εισόδου στα καινοτόμα φάρμακα.

-Θεσμοθετούνται “κλειστοί” προϋπολογισμοί σε συγκεκριμένες κατηγορίες.

-Δεν θεσμοθετείται η μείωση του clawback κατά 30% για το 2017 και δεν προωθούνται οι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο ΣΦΕΕ.

-Θεσπίζονται νέα κριτήρια που καθιστούν περιοριστική έως και απαγορευτική την ένταξη των νέων προϊόντων στην θετική λίστα.

-Ενοποιείται το rebate (υποχρεωτική έκπτωση) μέχρι 30% που θα επιφέρει σημαντική αύξηση των ήδη υπαρχουσών εκπτώσεων.

Το προεδρείο του ΣΦΕΕ ζητεί να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και να μην καταφύγουμε για άλλη μια φορά σε οριζόντια μέτρα που θα εξοντώσουν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και το κυριότερο θα θέσουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Υπογραμμίζει πως έχουμε όλοι ένα κοινό πεδίο δράσης με επίκεντρο τους Έλληνες ασθενείς, τους οποίους πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο.