Επιστολή Τσακαλώτου προς Θεσμούς: Ποια προαπαιτούμενα δεν θα υλοποιηθούν

Επιστολή Τσακαλώτου προς Θεσμούς: Ποια προαπαιτούμενα δεν θα υλοποιηθούν

Νέα εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας κυβέρνησης-Θεσμών.

«Bέτο» ασκεί το Μέγαρο Μαξίμου στις «ουρές» της αξιολόγησης που λειτουργούν ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε επιστολή προς τους δανειστές, στην οποία υποστηρίζει ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες δεν πρόκειται να υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι λόγοι: είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικές πλειοψηφίας έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με τις μέχρι τώρα δύσκολες ψηφοφορίες είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις, ενώ στα ειδικά μισθολόγια υπάρχει ήδη η «κόκκινη γραμμή» του Πάνου Καμμένου.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών που απεστάλη στους Πιερ Μοσκοβισι (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), ο ίδιος εξηγεί αναλυτικά πως η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει συνολικά οκτώ από τα προαπαιτούμενα των θεσμών θεωρώντας πως δεν υπάρχει λόγος να συμβεί αυτό.

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υλοποιήσει:

  • Τα ειδικά μισθολόγια. Το Μαξίμου αρνείται να πάρει πίσω τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα να «ξεπαγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια έως τις 31 Δεκεμβρίου.
  • Τα ενεργειακά και συγκεκριμένα τον ΑΔΜΗΕ, για τον οποίο οι δανειστές ζητούν ένα εναλλακτικό σχέδιο από την κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το ήδη υπάρχον. Με άλλα λόγια, ζητούν την ιδιωτικοποίησή του.
    Ένα τρίτο θέμα που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη κυβέρνηση αφορά το αίτημα των θεσμών να καταργηθεί η κατηγορία των συντάξεων που δίνονται για λόγους ατυχημάτων.