Επιστρέφουν οι μεγάλοι επενδυτές στα κρυπτονομίσματα. Πότε τελειώνει ο χειμώνας

Επιστρέφουν οι μεγάλοι επενδυτές στα κρυπτονομίσματα. Πότε τελειώνει ο χειμώνας
epa06407075 A Bitcoin is pictured in Duesseldorf, Germany, 27 December 2017. Wild swings in the price of bitcoin took a pause, after it temporarily dropped to 10,800 US dollar. The cryptocurrency's value plummeted by nearly a third last week, and was dealt another potential blow when the Israeli Securities Agency said it would bar companies trading in bitcoin from operating on the Tel Aviv stock exchange and investigate how to regulate the digital currency because of concerns about volatile prices. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Bitcoin ήταν μακράν το πιο ευνοημένο asset τον Ιανουάριο…

Οι μεγάλοι επενδυτές «βυθίζουν ξανά τα δάχτυλα των ποδιών τους στα νερά» των κρυπτονομισμάτων, μετά από έναν μήνα ανόδου για το bitcoin. Τα επενδυτικά προϊόντα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, που έλκουν θεσμικούς επενδυτές, παρουσίασαν εισροές άνω των 117 εκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της CoinShares.

Το Bitcoin ήταν μακράν το πιο ευνοημένο asset. Το συνολικό ενεργητικό των υπό διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων κρυπτογράφησης έχει αυξηθεί στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένο κατά 43% από τα χαμηλά του Νοεμβρίου, όταν η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX προκάλεσε σοκ στον κλάδο.

«Στην πλειονότητά τους, οι επενδυτές έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ό,τι πριν από έναν μήνα» δήλωσε ο Joseph Edwards, σύμβουλος επενδύσεων στην Enigma Securities. Το Bitcoin έχει εκτοξευθεί σχεδόν κατά 40% τον Ιανουάριο, καταγράφοντας την καλύτερη απόδοσή του, σε μηνιαία βάση, από τον Οκτώβριο του 2021 και τον δεύτερο καλύτερο Ιανουάριο των τελευταίων 10 χρόνων.

Το ράλι, σε συνδυασμό με μια πιθανώς φωτεινή μακροοικονομική εικόνα, κάνει ορισμένους επενδυτές να ελπίζουν ότι ο μακρύς χειμώνας των κρυπτονομισμάτων μπορεί, τελικά, να τελειώνει και να πλησιάζουμε την άνοιξη. Πολλοί επενδυτές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς κατά 0,25% αυτή την εβδομάδα – η μικρότερη άνοδος από την έναρξη του κύκλου σύσφιξής τους πέρυσι.

«Αν ο πληθωρισμός έχει βρει ταβάνι, τότε τα μακροπρόθεσμα επιτόκια μπορεί να κινηθούν χαμηλότερα καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων» έγραψαν αναλυτές της Fidelity Digital Assets. «Αυτό θα μπορούσε να γεννήσει θετική δυναμική στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων για περιουσιακά στοιχεία όπως το bitcoin» προσέθεσαν.

Η δραστηριότητα στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης έδειξε ότι οι επενδυτές έσπευσαν να στοιχηματίσουν αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Fed, ένδειξη της σημασίας που δίνει η αγορά σε αυτήν, δήλωσε ο πάροχος ρευστότητας κρυπτογράφησης B2C2.

Οι όγκοι συναλλαγών κρυπτογράφησης επίσης αυξάνονται, σύμφωνα με την CoinShares, με τους μέσους εβδομαδιαίους όγκους να σημειώνουν άνοδο 11%, υποδεικνύοντας ότι οι traders επιστρέφουν μετά από μήνες μειωμένης δραστηριότητας.

Ωστόσο, η Fed θα μπορούσε να χαλάσει το πάρτι αν πάρει έναν πιο επιθετικό τόνο αυτή την εβδομάδα. Ο δείκτης Fear & Greed της πλατφόρμας κρυπτογραφικών δεδομένων Coinglass για bitcoin – όπου το 0 υποδηλώνει ακραίο φόβο και το 100 ακραία απληστία – κυμαίνεται στο 61, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου 2021, όταν το bitcoin άρχισε να υποχωρεί από τα ιστορικά υψηλά του. «Μπορεί να δούμε πτώση την επόμενη ή δύο εβδομάδες, πόσο βαθιά θα πάει αυτή η πτώση είναι αμφίβολο».

Κυριαρχία Bitcoin

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές της Bitfinex, υπάρχουν και άλλα σημάδια ότι το τέλος της bear market πλησιάζει. Oι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές πουλούσαν το bitcoin τους με κέρδος, ενώ οι πιο μακροπρόθεσμοι HODlers δεν πωλούσαν. «Τα πραγματοποιηθέντα κέρδη και οι ζημίες για ολόκληρη την αγορά γύρισαν θετικά τον Ιανουάριο του 2023 για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022. Μια συνέχιση αυτής της τάσης θα σηματοδοτούσε τα τελικά στάδια μιας bear market» ανέφεραν.

Επιπλέον, η «κυριαρχία» του bitcoin στην αγορά κρυπτογράφησης κυμάνθηκε γύρω στο 41% αυτόν τον μήνα, επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον περασμένο Ιούλιο. Οι αναλυτές της Citi είπαν ότι αυτή η κίνηση μιμήθηκε ένα παρόμοιο άλμα στην κυριαρχία του bitcoin τον Απρίλιο του 2019, όταν ένα ράλι bitcoin σημείωσε το κάτω μέρος της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Άλλοι παρατηρητές της αγοράς είπαν ότι οι μετοχές, μια άλλη σχετικά επικίνδυνη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, πιθανότατα θα οδηγούσαν τις τιμές του bitcoin την επόμενη εβδομάδα, ιδιαίτερα την απόδοση των μετοχών τεχνολογίας ευαίσθητων στα επιτόκια.

Ο συσχετισμός του Bitcoin με τον Nasdaq (.IXIC) είναι στο 0,94, ο υψηλότερος από τον Μάιο του 2022, όπου το 1 υποδηλώνει ότι τα δύο κινούνται σε βήμα-βήμα. 

«Είναι πιθανό το bitcoin να φτάσει στο επόμενο επίπεδο αντίστασης των 25.200 δολαρίων τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε η Rachel Lin, διευθύνουσα σύμβουλος της ανταλλαγής Synfutures. «Ακόμα κι αν το bitcoin καταλήξει ξανά προς τα κάτω, υπάρχει μια αξιοπρεπής πιθανότητα να επιτύχει υψηλότερο χαμηλό στο μεγαλύτερο χρονικό πλαίσιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: