Η προειδοποίηση του Έλον Μασκ προς την αγορά κόστισε 82 δισεκατομμύρια δολάρια στην Tesla

Η προειδοποίηση του Έλον Μασκ προς την αγορά κόστισε 82 δισεκατομμύρια δολάρια στην Tesla
(200107) -- SHANGHAI, Jan. 7, 2020 (Xinhua) -- Tesla CEO Elon Musk attends an opening ceremony for Tesla China-made Model Y program in Shanghai, east China, Jan. 7, 2020. U.S. electric carmaker Tesla officially launched its China-made Model Y program in its Shanghai gigafactory Tuesday, one year after the company broke ground on its first overseas plant. The first batch of China-produced Model 3 sedans was also delivered to its non-employee customers at an opening ceremony for the program. (Xinhua/Ding Ting) (Photo by Ding Ting / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Και τα μηνύματα είναι αποθαρρυντικά για το μέλλον.

Των Marco Quiroz-Gutierrez & Shawn Tully

Οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν λίγο περισσότερο από 12% την περασμένη Πέμπτη, αφότου ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις κινεζικές εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τις οποίες αποκάλεσε «τις πιο ανταγωνιστικές εταιρείες αυτοκινήτων στον κόσμο».

Σε μια κλήση κερδών της Tesla την Τετάρτη, ο Musk ισχυρίστηκε ότι οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι BYD, Geely και SAIC, είναι «εξαιρετικά καλές» και θα μπορούσαν να απειλήσουν άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ και αλλού, εάν οι κυβερνήσεις δεν παρέμβουν. «Ειλικρινά, εάν δεν τεθούν εμπορικοί φραγμοί, θα καταστρέψουν λίγο πολύ τις περισσότερες άλλες εταιρείες αυτοκινήτων στον κόσμο».

Εκτός από τα σχόλια του Musk για την Κίνα, τα χαμηλότερα προβλεπόμενα νούμερα πωλήσεων για το 2024 και η αβεβαιότητα σχετικά με το αν η Fed θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, μείωσαν κατά 82 δισεκατομμύρια δολάρια την κεφαλαιοποίηση της Tesla την Πέμπτη.

Η Tesla δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Fortune για σχόλιο.

Η μετοχή διαπραγματευόταν περίπου 12% κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας το απόγευμα της Πέμπτης, στα 182 δολάρια, και σημειώνει πτώση 27% για φέτος, με ορισμένους παρατηρητές της αγοράς να εμφανίζονται απαισιόδοξοι.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Tesla έχασε τα σκήπτρα της ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD που υποστηρίζεται από τον Warren Buffett, παρά το γεγονός ότι εφάρμοσε πολλαπλές μειώσεις τιμών στα αμερικανικά οχήματά της το προηγούμενο έτος, εν μέρει για να ανταγωνιστεί τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα χαμηλού κόστους.

Η BYD διατηρεί το κόστος της σε χαμηλά επίπεδα εν μέρει ελέγχοντας κάθε βήμα της αλυσίδας εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής μπαταριών λιθίου — του πιο δαπανηρού εξαρτήματος στα ηλεκτρικά οχήματα. Ωστόσο, ορισμένοι κατηγορούν την BYD και άλλες κινεζικές εταιρείες αυτοκινήτων για συμπεριφορά που δεν συμβαδίζει με τους κανόνες του ανταγωνισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει διερευνήσει την αύξηση των δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα καθώς η χώρα συνεχίζει να κυριαρχεί στον κλάδο. Τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα υπόκεινται ήδη σε δασμούς 25% στις ΗΠΑ.

Ερευνητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζουν επίσης να επισκεφθούν αρκετές κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες τις επόμενες εβδομάδες καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να αποφασίσει εάν θα αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εταιρείες για να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, κατηγόρησε τον Σεπτέμβριο τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες ότι επωφελούνται από μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις που διατηρούν τις τιμές τους «τεχνητά χαμηλές». «Αυτό στρεβλώνει την αγορά μας», κατέληξε.

Εντωμεταξύ, η Tesla πρόκειται να λανσάρει το δικό της μοντέλο χαμηλότερου κόστους που θα μπορούσε να της επιτρέψει να ανταγωνιστεί σε μια ξεχωριστή κατηγορία από αυτή των υψηλότερης τιμής οχημάτων της. Ο Musk είπε στην κλήση κερδών της Τετάρτης ότι η παραγωγή στο ηλεκτρικό όχημα «επόμενης γενιάς» της Tesla θα ξεκινήσει στα μέσα του 2025 με τιμή στα 25.000 δολάρια.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η επιτυχία της Tesla στην κατηγορία των πιο ακριβών ηλεκτρικών οχημάτων θα μεταφερθεί και στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων χαμηλότερου κόστους, ο οποίος κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από τις κινεζικές εταιρείες. Ωστόσο, ο Musk δήλωσε την Τετάρτη ότι η Tesla είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις κινεζικές εταιρείες – έναντι τιμήματος, φυσικά. «Είμαστε πρόθυμοι να χορηγήσουμε άδεια για τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης, ίσως και για άλλες τεχνολογίες και οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση της επανάστασης της βιώσιμης ενέργειας».

Η πτώση 82 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αγοραία αξία της Tesla από το μεσημέρι της Πέμπτης σχεδόν υπερβαίνει τις συνολικές αποτιμήσεις τόσο της GM (48 δισεκατομμύρια δολάρια) όσο και της Ford (45 δισεκατομμύρια δολάρια) και ισούται περίπου με το ένα τρίτο της αποτίμησης αξίας της Toyota (270 δισεκατομμύρια δολάρια). Δεδομένου ότι η Tesla επιβεβαιώνει τώρα ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Wall Street για αύξηση όγκου πωλήσεων ή ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα δύο χρόνια, το μεγάλο ερώτημα για τους επενδυτές είναι κατά πόσο η νέα, μειωμένη τιμή της μετοχής αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τις νέες, μειωμένες προσδοκίες. Οι αισιόδοξοι θα υποστηρίξουν ότι ακόμα και σε αυτές τις τιμές, η μετοχή της Tesla εξακολουθεί να είναι καλή.

Τα νούμερα, ωστόσο, είναι τρομακτικά. Η τιμή της μετοχής της Tesla πέφτει και το ίδιο συμβαίνει και με τα κέρδη της, πράγμα που σημαίνει ότι ο λόγος της τιμής προς τα κέρδη της παραμένει μεγάλος. Το τέταρτο τρίμηνο, τα κέρδη προ φόρων της Tesla, εξαιρουμένων των ρυθμιστικών πιστώσεων, ήταν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια (μετά την προσαρμογή σε έναν κανονικοποιημένο φορολογικό συντελεστή και εξαιρουμένου ενός μεγάλου εφάπαξ φορολογικού οφέλους). Τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν ραγδαία τα περασμένα τρίμηνα, από 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους σε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2023, προτού υποχωρήσουν για άλλη μια φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com