«Η επίθεση των ΗΠΑ ευνοεί την Αλ Κάιντα»

«Η επίθεση των ΗΠΑ ευνοεί την Αλ Κάιντα»

Στην αντεπίθεση περνά η συριακή κυβέρνηση με δηλώσεις στα διεθνή μέσα ενημέρωσης - Τη συνδρομή του ΟΗΕ ζητά η Δαμασκός.

«Μία επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία «θα ευνοήσει την Αλ Κάιντα και τους συμμάχους της», δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φάιζαλ Μεκντάντ, λέγοντας ακόμη πως πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου δεν βρισκόταν ο συριακός στρατός, αλλά μισθοφόροι με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

«Οποιαδήποτε επίθεση κατά της Συρίας ενισχύει την Αλ Κάιντα και τις συμμάχους της, είτε είναι το “Μέτωπο Τζαμπάτ αλ-Νούζρα” ή το “Κράτος του Ισλάμ στη Συρία και το Ιράκ”», είπε ο Μεκντάντ, μιλώντας στον ανταποκριτή του BBC στη Δαμασκό.

Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως μία επέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή θα αύξανε κατά πολύ το «μίσος κατά των Αμερικανών» στη ΜέσηΑνατολή, που κινδυνεύει με «περαιτέρω αποσταθεροποίηση».

Ο στενός συνεργάτης του Μπασάρ αλ-Άσαντ μίλησε και για την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την έγκριση του Κονγκρέσου για μια επίθεση κατά της Συρίας, λέγοντας πως «δεν αλλάζει κάτι, αφού έχει αποφασίσει ήδη να διεξάγει επίθεση. Δείχνει, όμως, ότι δεν έχει σκεφτεί όλες τις συνέπειες».

Διαβάστε ακόμη: Συριακή «έξοδος» εν όψει της επίθεσης των ΗΠΑ

Τη συνδρομή του ΟΗΕ ζητά η Συρία
Εν τω μεταξύ, η Συρία ζήτησε από τα Ηνωμένα ‘Εθνη να εμποδίσουν «οποιαδήποτε επίθεση» εναντίον της.  Σε επιστολή του προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Μαρία Κριστίνα Περσεβάλ, ο Σύρος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, πρεσβευτής Μπασάρ Τζααφάρι καλεί  «το γενικό γραμματέα να αναλάβει τις ευθύνες του εμποδίζοντας κάθε επίθεση κατά της Συρίας και προωθώντας μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση».

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο Τζααφάρι καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να «παραμείνει μια βαλβίδα ασφαλείας εμποδίζοντας την παράλογη χρήση ισχύος εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας», προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ πρέπει να «διατηρήσουν το ρόλο του οπαδού της ειρήνης και του εταίρου της Ρωσίας ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία και όχι του κράτους που κάνει χρήση βίας εναντίον οιουδήποτε αντιτίθεται στις πολιτικές του».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ότι αναλύσεις έδειξαν ότι στην επίθεση της 21ης Αυγούστου έγινε χρήση αερίου σαρίν από τις δυνάμεις του καθεστώτος, ο Τζαφάρι τόνισε ότι ο Κέρι «επικαλείται παλιές ιστορίες που έχουν κατασκευάσει τρομοκράτες», βασισμένες σε πλαστές φωτογραφίες από το Ιντερνετ.

Πάντως, ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας, δήλωσε πως ο συριακός στρατός παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, έστω κι αν απομακρύνεται η προοπτική μιας αμερικανικής επίθεσης.

«Η Συρία θα αμυνθεί με όλα τα μέσα. Ο στρατός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και θα παραμείνει έτσι μέχρις ότου εξαλειφθεί πλήρως η τρομοκρατία. Μια άμεση αμερικανική επέμβαση θα αποτελούσε μια μορφή διαρκούς πολέμου κατά της Συρίας για να υποστηριχθεί η τρομοκρατία. Η Συρία και ο συριακός λαός θα συνεχίσουν να ανθίστανται και θα καταφέρουν να νικήσουν την τρομοκρατία», προσθέτωντας πως, «οι μισθοφόροι στη Συρία δεν έχουν πετύχει τους στόχους τους και όπως αυτοί, έτσι και όσοι βρίσκονται πίσω τους, θα αποτύχουν».

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ – Γαλλία: «Νέα» συμμαχία