Αγώνας δρόμου για να πείσει Κονγκρέσο και Γερουσία

Αγώνας δρόμου για να πείσει Κονγκρέσο και Γερουσία

Ο Μπάρακ Ομπάμα ξεκινάει εκστρατεία άσκησης πιέσεων για επέμβαση στη Συρία. 

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που το Κογκρέσο των ΗΠΑ αναμένεται να αποφασίσει για επέμβαση στη Συρία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έχει ξεκινήσει ήδη μια έντονη εκστρατεία άσκησης πιέσεων, για να πείσει τους λεγόμενους σκεπτικιστές τόσο στο Κογκρέσο όσο και στην αμερικανική Γερουσία, ώστε να υποστηρίξουν το σχέδιο του για στρατιωτικά πλήγματα κατά της Συρίας.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κάλεσαν σε αυτό το πλαίσιο, τηλεφωνικά, κάποια μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. «Σε όλες τις τηλεφωνικές επαφές και τις ενημερώσεις, υπήρξε το ίδιο βασικό επιχείρημα: Αν δεν κάνουμε τίποτα εναντίον του Άσαντ, θα αποδυναμωθούν οι διεθνείς κανόνες κατά της χρήσης χημικών όπλων και αυτό μπορεί να ενθαρρύνει τον Άσαντ και τους βασικούς συμμάχους του, τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι μια κατάφωρη παραβίαση των διεθνών προτύπων δεν έχει καμία συνέπεια», ανέφερε ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Άσαντ: «Είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή»

Τη Δευτέρα ο Ομπάμα θα δεχθεί στο Λευκό Οίκο τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν, σημαίνοντα παράγοντα των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα υποστηρίξει το ψήφισμα που εξουσιοδοτεί το Λευκό Οίκο να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, για τη Δευτέρα έχουν προγραμματισθεί μια σειρά από συναντήσεις και με άλλα μέλη του Κογκρέσου, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις.

Ανησυχία για την ψηφοφορία
Η κινητοποίηση αυτή του πρόεδρου των ΗΠΑ δεν είναι τυχαία, καθώς μπορεί πολλά μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ να καλωσόρισαν την απόφαση του να τους ζητήσει να ψηφίσουν για να εγκρίνουν την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αλλά παραμένει ασαφές το εάν θα μπορέσει να συγκεντρώσει ικανό αριθμό ψήφων ώστε να περάσει η πρότασή του.

Στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο πλειοψηφεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσαν ότι εάν γινόταν σήμερα ψηφοφορία, η εισήγηση του Ομπάμα θα απορριπτόταν, σημειώνει η εφημερίδα New York Times. Ο Ομπάμα έχει στα χέρια του μια μάχη και στη Γερουσία, παρά το ότι στο σώμα αυτό του Κογκρέσου πλειοψηφεί το δικό του κόμμα, οι Δημοκρατικοί.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Γαλλία: «Νέα» συμμαχία

«Ο Ομπάμα δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει σε αυτή την ψηφοφορία εάν δεν μπορέσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του δικού του κόμματος, κι αμφιβάλλω ότι μπορεί», είπε στην εφημερίδα ο εξέχων βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Τομ Κόουλ, ο οποίος εκπροσωπεί την Οκλαχόμα στο Κογκρέσο.

Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου προβάλλουν εντελώς διαφορετικούς λόγους για την αντίθεσή τους στην πρόταση να αναληφθεί στρατιωτική δράση. «Δεν είμαστε ο χωροφύλακας του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Άλαν Γκρέισον, ο οποίος εκπροσωπεί τη Φλόριντα, σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.