Επιτυχής ο πρώτος κύκλος των εκλογών στο Αφγανιστάν

Επιτυχής ο πρώτος κύκλος των εκλογών στο Αφγανιστάν

Στο 58% έφτασε η συμμετοχή των Αφγανών πολιτών στην ιστορική ψηφοφορία που θα εκλέξει για πρώτη φορά από το 2001 νέο πρόεδρο στη χώρα.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν χθες οι εκλογές που σηματοδοτούν την πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση εξουσίας στο Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλιμπάν το 2001, με τη συμμετοχή να φτάνει στο 58% του πληθυσμού.

Οι Αφγανοί πολίτες προσήλθαν στις κάλπες σε περίπου 6.000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα για να επιλέξουν τον άνθρωπο που θα διαδεχθεί στην προεδρία της χώρας τον Χαμίντ Καρζάι και θα αναλάβει το δύσκολο έργο να οδηγήσει το Αφγανιστάν σε μια νέα και αβέβαιη εποχή, καθώς στο τέλος του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το αφγανικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής της χώρας, Άχμαντ Γιουσούφ Νουριστάνι, μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν ψηφίσει 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι και το 36% από αυτούς ήταν γυναίκες. Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή εκτιμά ότι συμμετείχαν στη σημερινή διαδικασία συνολικά 7 εκατομμύρια άνθρωποι από τα 12 εκατομμύρια που έχουν δικαίωμα ψήφου, δηλαδή το 58%.

«Στις 5.00 μ.μ. ολοκληρώσαμε τη διαδικασία και κλείσαμε όλα τα εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα. Η συμμετοχή ήταν πραγματικά καλή. Η πλειονότητα συμμετείχε στις εκλογές αυτές. Ήταν μια επιτυχημένη εκλογή», δήλωσε ο Νουρ Μοχάμαντ Νουρ, έτερος εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής.

Υπάρχουν οκτώ υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Καρζάι στην προεδρία, τον μοναδικό άνθρωπο που έχει κυβερνήσει τη χώρα αυτή των περίπου 28 εκατομμυρίων ανθρώπων τα τελευταία 13 έτη, ο οποίος βάσει συντάγματος δεν μπορεί να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.

Τρεις πρώην υπουργοί είναι οι επικρατέστεροι για να κερδίσουν: ο Ζαλμάι Ράσουλ, που θεωρείται η επιλογή του Καρζάι για την προεδρία, ο Άσραφ Γάνι, γνωστός οικονομολόγος που έχει εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα και ο Αμπντουλά Αμπντουλά, αντίπαλος του Καρζάι στις προεδρικές εκλογές του 2009.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών θα γίνουν γνωστά στις 24 Απριλίου, ενώ ένας δεύτερος γύρος ενδέχεται να διεξαχθεί στις 28 Μαΐου. Όμως θα χρειαστούν μήνες, ίσως ως τον Οκτώβριο, για να ανακηρυχθεί ο νικητής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη: 

Ημέρα ιστορικών εκλογών στο Αφγανιστάν

Νόμος-φίμωτρο στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας

Μερική συμφωνία ΗΠΑ-Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ψάχνουν για νέο αρχηγό