Επιβεβαιώνει ο Άσαντ πως θα παραδώσει τα χημικά όπλα

Επιβεβαιώνει ο Άσαντ πως θα παραδώσει τα χημικά όπλα

Για χάρη της Ρωσίας δηλώνει ο Σύρος πρόεδρος πως η Συρία θα θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο.

«Η Συρία θέτει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο λόγω της Ρωσίας. Οι απειλές των ΗΠΑ δεν επηρέασαν την απόφαση αυτή».

Με αυτήν τη δήλωση στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ  επιβεβαίωσε πως δέχεται να θέσει το χημικό οπλοστάσιο της χώρας του υπό τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στις ΗΠΑ πως αψηφά τις απειλές για στρατιωτική επέμβαση και απορρίπτει την κατηγορία πως συριακά στρατεύματα πραγματοποίησαν την επίθεση με χημικά όπλα στα προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στη Γενεύη όπου συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Αμερικής. «Είμαι σίγουρος πως υπάρχει ευκαιρία για ειρήνη στη Συρία. Δεν πρέπει να την χάσουμε», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, Σεργκέι Λάβροφ, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Τζον Κέρι.

Ο Λαβρόφ εξήγησε ακόμη πως η ρωσική πρόταση για τον αφοπλισμό του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, έχει τρία βασικά στάδια:

-Η Συρία θα πρέπει να προσχωρήσει στη Διεθνή Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, που καθιστά παράνομη την παραγωγή και κατοχή χημικών όπλων.

-Στη συνέχεια η κυβέρνηση της Συρίας θα πρέπει να αποκαλύψει που βρίσκονται αποθηκευμένα τα χημικά της όπλα και να δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμά της.

-Τέλος, έχοντας γνώση των παραπάνω στοιχείων, ειδικοί εμπειρογνώμονες θα αποφασίσουν για τη σειρά των μέτρων που θα παρθούν για τον αφοπλισμό.

Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν έκανε καμία νύξη για πιθανή καταστροφή των όπλων, με την οποία αντιτίθεται η Δαμασκός.

Διαβάστε ακόμη: Μια έκκληση για προσοχή από τη Ρωσία

Όρους θέτει ο Άσαντ στις ΗΠΑ
Η Συρία θα εκπληρώσει την υπόσχεσή της να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιό της στη διεθνή κοινότητα, με βάση την πρόταση που είχε κάνει η Ρωσία, υπό τον όρο ότι η Ουάσινγκτον θα σταματήσει να βοηθά τους Σύρους αντάρτες και να απειλεί τη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική τηλεόραση.

«Πρόκειται για μια διμερή διαδικασία», είπε ο Σύρος πρόεδρος, σύμφωνα με τη ρωσική μετάφραση των δηλώσεών του. «Όταν θα δούμε ότι οι ΗΠΑ θέλουν πράγματι τη σταθερότητα στην περιοχή, όταν θα σταματήσουν να απειλούν και να επιδιώκουν μια επίθεση και να παραδίδουν όπλα στους τρομοκράτες, τότε θα θεωρήσουμε ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία μέχρι τέλους», τόνισε μιλώντας στο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης Ρωσία 24. «Θέλω να είναι σαφές σε όλους ότι οι δεσμεύσεις (που αναλαμβάνει η Συρία) δεν θα εκπληρωθούν μονομερώς», συνέχισε.

Ο Άσαντ είπε πάντως ότι η χώρα του εντός των επόμενων ημερών θα στείλει στον ΟΗΕ και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) τα έγγραφα που απαιτούνται ώστε να ενταχθεί στον δεύτερο.

Όπως είπε ο Άσαντ, «εντός των επόμενων ημερών η Συρία θα στείλει ένα μήνυμα στον ΟΗΕ και τον ΟΑΧΟ στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα απαραίτητα τεχνικά έγγραφα για την έναρξη της διαδικασίας» και κατόπιν θα ξεκινήσουν οι επαφές για την υπογραφή της Σύμβασης για τα χημικά όπλα που προβλέπει την απαγόρευση της ανάπτυξης, παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης χημικών όπλων καθώς και την καταστροφή των υπαρχόντων. Ένα μήνα μετά την ένταξη της Συρίας στον ΟΑΧΟ, η Δαμασκός θα αρχίσει να δίνει πληροφορίες για τα αποθέματα χημικών όπλων που διαθέτει. Ο Άσαντ εξήγησε ότι αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται πάντα και την οποία σκοπεύει να τηρήσει και η χώρα του.

«Η Ρωσία έχει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία διότι δεν εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ και δεν διατηρούμε σχέσεις» με την Ουάσινγκτον, υπογράμμισε ο Σύρος πρόεδρος.