Επιβεβαίωση Τσακαλώτου: Η Ελλάδα επιδιώκει να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ

Επιβεβαίωση Τσακαλώτου: Η Ελλάδα επιδιώκει να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρίσταται στο χώρο της Πανελλαδικής Συνάντησης Για μια Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη, που πραγματοποιείται στο κλειστό στάδιο του Γαλατσίου, Αθήνα Σάββατο 6 Απριλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξοφλήσει ένα ποσό που φτάνει τα 4 δισ. ευρώ και αυτή τη στιγμή «τρέχει» με επιτόκιο 5%.

Την πρόωρη αποπληρωμή «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ερωτηθείς εάν η χώρα σκέπτεται να προχωρήσει σε μια παρόμοια κίνηση, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε «βεβαίως», λέγοντας ότι το ΔΝΤ «έχει πολύ ακριβό χρέος». Πρόσθεσε δε ότι ένα τμήμα των δανείων, περίπου 3,5- 4 δισ. ευρώ έχει επιτόκιο στο επίπεδο του 5%, όταν η χώρα δανείζεται με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Οι δαπάνες που θα εξοικονομηθούν, θα μπορούν κατά τον υπουργό να οδεύσουν σε μειώσεις φόρων και άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι μετά το πρόσφατο άτυπο Eurogroup στο Βουκουρέστι, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, συνηγόρησε σε μια πρόωρη αποπληρωμή «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ, ενώ είναι πιθανόν το θέμα να συζητηθεί κατά τη σύνοδο του Ταμείου στις 12- 14 Απριλίου.

Μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη (94.5)», ο υπουργός είπε ότι «δεν θα αργήσει» η ρύθμιση με έως 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, λέγοντας ότι πρέπει να είναι ένα «έξυπνο σύστημα» που θα μπαίνουν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη και θα αποκλείονται οι κακοπληρωτές. «Ένα σύστημα που θα βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της κρίσης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, η ρύθμιση αυτή «δεν είναι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Είναι δικό μας θέμα. Απλώς οι θεσμοί θα κοιτάζουν με ένα μάτι να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμής».

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε παράλληλα, ότι όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου σχήματος για την προστασία της α’ κατοικίας «θα δουλέψει πάρα πολύ γρήγορα». Και, συν τοις άλλοις, θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια για να μπορέσουν να δανειοδοτήσουν τα νέα ζευγάρια.

Σχετικά με το εάν θα ισχύσει η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου το 2020, ο υπουργός είπε ότι η θέση του παραμένει ίδια, «κάθε πράγμα στον καιρό του». Ανέφερε ότι την ίδια απάντηση έδινε όταν τον ρωτούσαν εάν θα μειωθούν οι συντάξεις, που τελικά δεν μειώθηκαν. Και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση σε αυτά διαπραγματεύεται και ακούει την κοινωνία όταν αυτή λέει ότι είναι προβληματική η μείωση του αφορολόγητου.

Επανέλαβε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα κονδύλι 3,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, που θα αξιοποιηθεί με μια ισορροπία, τόσο για την περαιτέρω μείωση φόρων και εισφορών, όσο και για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την πρόσφατη εκδήλωση στο Γαλάτσι, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα “κόμμα σούπα”». Επανέλαβε ότι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τάσσεται υπέρ της συνεργασίας «κόκκινο- κόκκινο- πράσινο» (αριστερά- σοσιαλδημοκρατία- οικολόγοι), λέγοντας ότι ακούγοντας τους ομιλητές της «Γέφυρας» δεν διαπίστωσε ότι θέλουν να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουν τη δική τους υπόσταση», είπε, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αριστερά θα κατέβει στις εκλογές».

Για τον χρόνο, τέλος, των βουλευτικών εκλογών, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν όταν αποφασίσει ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δική του άποψη «όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά». Καθώς, όπως είπε, «για εμένα κάθε μήνας που περνάει θα είναι πιο καλά για τον κόσμο».

«Πράγματι υπάρχουν επεξεργασίες για να γίνουν κινήσεις διαχείρισης για να μειωθεί το επιτοκιακό κόστος του ελληνικού χρέους» είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, και αποσύνδεσε αυτήν την πρωτοβουλία από το κοινωνικό πακέτο της κυβέρνησης. Υπογράμμισε δε, πως η κυβέρνηση συνεχώς αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των κοινωνικά ευάλωτων πολιτών. Για τις 120 δόσεις που αφορουν στις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία θα έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο πριν το τέλος Απριλίου.