Επιχείρηση «Ασπίδες»: Η φρεγάτα Ύδρα απέπλευσε για την Ερυθρά Θάλασσα

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Η φρεγάτα Ύδρα απέπλευσε για την Ερυθρά Θάλασσα
(Ξένη Δημοσίευση) Στιγμιότυπο από τον απόπλου της Φρεγάτας ΥΔΡΑ από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας προκειμένου να συμμετάσχει στην Επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES, την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Με την συμμετοχή στην επιχείρηση, υπηρετείτε το καθαρό εθνικό συμφέρον» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Απέπλευσε το βράδυ της Δευτέρας, από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, η φρεγάτα «Ύδρα», η οποία θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πρώτος προορισμός θα είναι ο ναύσταθμος της Κρήτης για λίγες ώρες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το μακρύ της ταξίδι επί τρεις μήνες για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρμάδα των «Ασπίδων», συμμετέχοντας στην προστασία των εμπορικών πλοίων, πολλά από τα οποία είναι ελληνόκτητα και περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, κινδυνεύοντας πολλές φορές από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.

Στην ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα συμμετέχει, εκτός από την χώρα μας, η Ιταλία με ένα αντιτορπιλικό και φρεγάτες από την Γερμανία και από την Γαλλία, ενώ το στρατηγείο στην Λάρισα παίζει καταλυτικό ρόλο καθώς έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο της επιχείρησης «Ασπίδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δένδιας: «Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συμμετέχει στις προσπάθειες της ΕΕ για την προώθηση της ασφάλειας»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, επισκέφθηκε χθες, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024, την φρεγάτα «Ύδρα» στον ναύσταθμο Σαλαμίνας, πριν τον απόπλου της για την Ερυθρά Θάλασσα, όπου θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ.

Η φρεγάτα «Ύδρα» καθελκύθηκε στο Αμβούργο τον Ιούνιο του 1991 και παραδόθηκε στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο της επόμενης χρονιάς. Ο Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Δημήτριου – Ελευθέριου Κατάρα ΠΝ και του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ, από τον Κυβερνήτη της Φρεγάτας Αντιπλοίαρχο Χρήστο Δρούγκα ΠΝ, για την αποστολή της.

Κατά την επίσκεψή του ο κ. Δένδιας, απευθυνόμενος στον Κυβερνήτη, τα στελέχη και το πλήρωμα της Φρεγάτας, ανέφερε: «Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, κύριε Αρχηγέ του Στόλου, κύριε Κυβερνήτα, μέλη του πληρώματος, όπως ξέρετε η κατάσταση ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν έχει επιδεινωθεί.

Επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από πυραύλους, από drones, αποτελούν απειλή κατά της σταθερότητας, της ασφάλειας, αλλά και της παγκόσμιας και ειδικά της ελληνικής οικονομίας.

Αμέσως πριν σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη λήφθηκε η τελική απόφαση να υποστηρίξουμε τη θαλάσσια επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΣΠΙΔΕΣ. Η συμμετοχή της φρεγάτας ΥΔΡΑ στην παραπάνω Επιχείρηση, μαζί με την ανάληψη της Διοίκησης του επιχειρησιακού Στρατηγείου από την Ελλάδα με Έλληνα Διοικητή, εξυπηρετεί πρωτίστως τα εθνικά μας συμφέροντα.

Έχω εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους που επιβάλλουν τη συμμετοχή μας και κατανοούμε όλοι ότι η συμμετοχή στην επιχείρηση εμπεριέχει κινδύνους, σημαντικούς κινδύνους. Αλλά το Πολεμικό Ναυτικό της πατρίδας μας, με την υψηλή αίσθηση καθήκοντος και τον επαγγελματισμό που διακρίνει τα στελέχη του, ιστορικά δεν έχει κρυφτεί απέναντι στις προκλήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: