Επτά εύκολοι τρόποι για να γίνετε ένα καλύτερο αφεντικό

Επτά εύκολοι τρόποι για να γίνετε ένα καλύτερο αφεντικό

Ο μέσος εργοδότης πέφτει συχνά σε «παγίδες» που μειώνουν την απόδοση των εργαζομένων και ζημιώνουν τη λειτουργία της εταιρείας του. Πως μπορεί να τις αποφύγει;

Ιδού μερικοί απλοί τρόποι για να γίνετε ένας εξαιρετικός εργοδότης:

1. Ενθαρρύνετε την ποικιλία των απόψεων
Ο μέσος εργοδότης δημιουργεί ομάδες όπου ο καθένας σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο. Ο καταπληκτικός εργοδότης, όμως, επιδιώκει να έχει πλάι του μια ποικιλία απόψεων και οπτικών, ώστε να καταλαβαίνει καλύτερα τι συμβαίνει στην αγορά και πώς μπορεί να εκμεταλλευθεί τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Και ο τρόπος με τον οποίο κάνει τις προσλήψεις και τις προαγωγές των εργαζομένων του αντανακλά ακριβώς αυτό: την αποφυγή της ομοιομορφίας της σκέψης.

2. Διώξτε ό,τι σας τρώει λεφτά χωρίς λόγο
Ο μέσος εργοδότης προσκολλάται στα προϊόντα και τις διαδικασίες που τον έκαναν επιτυχημένο. Ο καταπληκτικός εργοδότης, όμως, γνωρίζει ότι τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες έχουν μια σχετικά μικρή διάρκεια ζωής, προτού αντικατασταθούν από κάτι άλλο. Ξέρει ότι η «επόμενη γενιά» θα χρησιμοποιεί μάλλον μια εντελώς διαφορετική τεχνολογία και θα πωλείται και θα προωθείται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Είναι συνεπώς διατεθειμένος να θυσιάσει και να αντικαταστήσει τρέχοντα προϊόντα και υπηρεσίες, ακόμα κι αν αυτά έχουν υψηλές πωλήσεις.

3. Μιλήστε με την καρδιά σας
Ο μέσος εργοδότης προσπαθεί να φαίνεται και να ακούγεται επαγγελματίας και απόμακρος, κρύβοντας τα συναισθήματά του πίσω από μια ξύλινη γλώσσα. Αντίθετα, ο εξαιρετικός εργοδότης μιλά με ειλικρίνεια για τους στόχους και τις επιθυμίες του, παραδέχεται τα αδύνατα σημεία του, και ζητά τη βοήθεια και την κατανόηση των εργαζομένων του. Όταν η ομάδα κερδίζει, εκφράζει ευγνωμοσύνη. Όταν χάνει, συμπάσχει αντί να κριτικάρει. Και στη συνέχεια βρίσκει τον τρόπο να τα πάει καλύτερα την επόμενη φορά.

4. Ενθαρρύνετε τη μίξη μεταξύ των εργαζομένων
Ο μέσος εργοδότης λατρεύει τα απομονωμένα σαλόνια και τις τραπεζαρίες που είναι αποκλειστικά για τα αφεντικά, αποκλείοντας τους «κοινούς θνητούς». Ο σωστός εργοδότης, όμως, προτιμά χώρους όπως η αίθουσα παιχνιδιών ή ο χώρος εστίασης για όλους, ώστε να προάγεται η κοινωνική διάδραση, τόσο μεταξύ των ομάδων, όσο και μεταξύ διευθυντών και εργαζομένων. Ο στόχος: διευκολύνετε την οικοδόμηση φιλικών σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων σας, ώστε κανένας να μην νοιώθει ότι «οι άλλοι είναι εδώ για να μου φάνε τη θέση».

5. Γίνετε πιο φιλικός προς την οικογένεια
Ο μέσος εργοδότης αντιμετωπίζει τις οικογένειες σαν μια απόσπαση από την πραγματική αποστολή της εταιρείας, που είναι να βγει η δουλειά. Ο σούπερ εργοδότης, από την άλλη πλευρά, ξέρει καλά ότι η παραγωγικότητα βελτιώνεται από την παροχή παιδικής φροντίδας μέσα στην επιχείρηση, ή από την εργασία των γονέων από το σπίτι. Συνεπώς, ένα τέτοιο αφεντικό βοηθά τους εργαζομένους να παραμένουν συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί με το να διευκολύνει τη σύνδεσή τους με τις οικογένειές τους.

6. Υποστηρίξτε και χρηματοδοτήστε τον εθελοντισμό
Ο μέσος εργοδότης βλέπει την εταιρική φιλανθρωπία σαν ένα αναγκαίο κακό. Αντίθετα, ο εξαιρετικός εργοδότης ενθαρρύνει ομαδικές εθελοντικές δραστηριότητες -όπως προγράμματα σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, φιλανθρωπικές συναυλίες, κλπ.- που προωθούν την αλληλεπίδραση και οικοδομούν μια ισχυρή αίσθηση κοινότητας, τόσο εντός της εταιρείας όσο και μεταξύ της εταιρείας και της κοινωνίας.

7. Μειώστε τη γραφειοκρατία αποκεντρώνοντας την εξουσία
Ο μέσος εργοδότης συσσωρεύει εξουσία στην κορυφή, γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα στη δημιουργία γραφειοκρατίας. Ο καταπληκτικός εργοδότης, όμως, γνωρίζει ότι η γραφειοκρατία και ο συγκεντρωτισμός γίνονται παράγοντες παρασιτισμού και αντιπαραθέσεων, και καταλήγουν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη. Γι’ αυτό, αποκεντρώνει την εξουσία και την σπρώχνει προς «τα κάτω», οικοδομώντας έτσι πιο προσαρμοστικούς και ευέλικτους οργανισμούς.

Διαβάστε ακόμη: 

Πέντε μαθήματα μάνατζμεντ από τον Μπεν Χόροβιτς

Οι μεγαλύτεροι ηγέτες του κόσμου: Δυναμικά δίδυμα

Πώς να κρατήσετε τους εργαζόμενούς σας

Τρεις προτάσεις που μπορούν να καταστρέψουν μια εταιρεία