Έρχεται νέα χαλάρωση των capital controls

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Oι τράπεζες εκτιμούν ότι το ΥΠΟΙΚ θα λάβει από τη Φρανκφούρτη έως τον Ιούνιο το «πράσινο φως» για να προχωρήσει σε νέες αλλαγές. 

Νέα χαλάρωση των capital controls το επόμενο διάστημα αναμένουν οι τραπεζίτες μετά την επιτυχία των τεσσάρων συστημικών ομίλων στα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), των οποίων τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το ερχόμενο Σάββατο.

Μάλιστα, οι τραπεζικές διοικήσεις εκτιμούν ότι το υπουργείο Οικονομικών, που είναι αρμόδιο για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, θα λάβει από την Φρανκφούρτη μέχρι τις αρχές του Ιουνίου το πράσινο φως για να προχωρήσει σε αλλαγές. Ανάμεσα σε αυτές θα περιλαμβάνεται και η αύξηση των ορίων για εκτέλεση εισαγωγών που θεωρούνται απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

Όσον αφορά τις τροποποιήσεις στις συναλλαγές των πολιτών, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μία μικρή αύξηση στο μηνιαίο όριο ανάληψης μετρητών, πχ. μία αύξηση των 2.300 ευρώ στα 2.500 ευρώ.

Επιστρέφουν οι καταθέσεις

Τους πρώτους μήνες του 2018 οι καταθέσεις παρουσιάζουν ικανοποιητική εικόνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το Μάρτιο τα υπόλοιπα εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Η άνοδος αυτή προήλθε κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τις καθαρές εισροές ύψους 958 εκατ. ευρώ που σημειώθηκαν στους λογαριασμούς των ιδιωτών. Παράλληλα, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Μάρτιο του 2018, ήταν θετική κατά 38 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 172 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 0,1% από 0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -0,2% από 0,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 225 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 215 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα, συνεχίστηκε και τον Μάρτιο η μείωση των χορηγήσεων κατά 1% με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες να περιοριστεί στα 180,3 δισ. ευρώ από 182,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο.

Τέλος, αρνητική κατά 157 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Μάρτιο του 2018, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 173 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,2% από -2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Διαβάστε περισσότερα για το πώς θα ενισχύσουν οι τράπεζες την ελληνική οικονομία εδώ.