Έρχονται νέα «τσουχτερά» πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Έρχονται νέα «τσουχτερά» πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις
ÉäéïêôÞôçò êáôáóôÞìáôïò 'êüâåé' áðüäåéîç ëéáíéêÞò ðþëçóçò óå ðåëÜôç , ÁèÞíá ÔåôÜñôç 3 Öåâñïõáñßïõ 2010. Ç ÅõñùðáéêÞ Åíùóç åíÝêñéíå ôï Ðñüãñáììá ÁíÜðôõîçò êáé Óôáèåñüôçôáò ôçò ÅëëÜäáò åíþ óõã÷ñüíùò Ýèåóå ôçí ïéêïíïìéêÞ êáôÜóôáóç ôçò ÷þñáò óå áõóôçñÞ åðéôÞñçóç. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιατροί, ελεύθεροι επαγγελματίες, φροντιστήρια και ΜμΕ στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου.

Νέο, πιο αυστηρό σύστημα προστίμων για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν «κόβουν» αποδείξεις σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.

Τα ισχύοντα πρόστιμα δεν επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των ελέγχων του καλοκαιριού, κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς, καθώς πολλές επιχειρήσεις συνέχισαν να μην εκδίδουν αποδείξεις.

Επιπλέον σύμφωνα με την «Καθημερινή», πρόθεση αποτελεί η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων ποινών και προστίμων για τις κατηγορίες επαγγελμάτων που δεν είναι υπόχρεες σε ΦΠΑ, όπως σε γιατρούς, ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ. Όπως αναφέρεται στι δημοσίευμα, αν για παράδειγμα εντοπιστεί γιατρός ο οποίος δεν έχει εκδώσει απόδειξη, το μόνο που μπορεί να κάνει ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι σύσταση.

Πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ισχύσουν ξανά τα αυτοτελή πρόστιμα, στις περιπτώσεις των γιατρών και φροντιστηρίων που εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις. Ωστόσο, έχουν γίνει εισηγήσεις να μην ισχύσει το 48ωρο «λουκέτο» για ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και γιατρούς, διότι θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στον κοινωνικό ιστό της κάθε περιοχής.