Έρχονται τα Οpen Μalls της γειτονιάς

Έρχονται τα Οpen Μalls της γειτονιάς

Πιλοτικό πρόγραμμα κατασκευής σε πέντε πόλεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. 

Η κυβέρνηση σχεδιάζει πιλοτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία μικρών ανοικτών εμπορικών κέντρων (open malls). Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους της Κυριακής», αναμένεται στο τέλος του μήνα να προκηρυχθεί κονδύλι 1,2 εκατ. ευρώ από την γενική γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τον σκοπό αυτό, ενώ, όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, η δράση αυτή είναι πιλοτική και αφορά πέντε εμπορικούς συλλόγους: της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Πάτρας και της Λάρισας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα open malls, είναι η απάντηση στους μεγάλους του εμπορίου και οι εμπορικοί σύλλογοι θέλουν χρηματοδότηση προκειμένου να στήσουν τα δικά τους ανοικτά εμπορικά κέντρα. Προϋπόθεση για την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου αποτελεί το ποσοστό των συμβεβλημένων επιχειρήσεων και η χιλιομετρική απόσταση της οριοθετημένης περιοχής, η οποία θα οριστεί ως περιοχή «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου». Ο οριοθετημένος χώρος του «Ανοικτού Εμπορικού Κέντρου» θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις. Ενδεικτικά (και όχι περιοριστικά) η συνολική επιφάνεια δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1Km2.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες θα συμβληθούν με τους εμπορικούς και επαγγελματικούς συλλόγους δεν μπορεί να είναι λιγότερες από 50. Οι δομές που μπορούν να αναπτυχθούν σε μία περιοχή στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής ανάδειξης του εμπορικού κέντρου και εξυπηρέτησης των καταναλωτών είναι:

– Ενέργειες χωροθέτησης και χαρτογράφησης των εμπορικών κέντρων σε συνδυασμό με τη δημιουργία σχετικών υποδομών.
– Οργανωμένες ενέργειες μάρκετινγκ π.χ. ενιαία κάρτα αγορών καταναλωτή (loyalty schemes) με πόντους αγορών ή και εκπτώσεις (στην οποία θα συμμετέχουν εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, επιχειρήσεις στάθμευσης, παιδότοποι κ.λπ.).
– Οργανωμένη και συστηματική προβολή των επιχειρήσεων της περιοχής που συμμετέχουν στη δράση.
– Δραστηριότητες που συνδυάζουν το αγοραστικό όφελος με την ψυχαγωγία, με πολιτιστικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα (π.χ. street events, social events).

Η υλοποίηση και συντονισμός των ενεργειών θα γίνεται από τους οικείους εμπορικούς και επαγγελματικούς συλλόγους με την ενεργή συμμετοχή των επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω αναμένεται να συντελέσουν σημαντικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την ποιοτική εξυπηρέτηση αυτών, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας αλλά και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που συμμετέχουν, στην τόνωση της αγοράς στα εμπορικά κέντρα των πόλεων, με τελικούς ωφελούμενους τόσο τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης όσο και τους καταναλωτές.