Έρχονται τα πάνω – κάτω στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Έρχονται τα πάνω – κάτω στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Σε ισχύ από τα μέσα Οκτωβρίου οι επί τα χείρω αλλαγές.

 

της Μαρίνας Φούντα

Τα πάνω – κάτω έρχονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων, με τις σαρωτικές αλλαγές που προωθούνται, να βαραίνουν χιλιάδες οφειλέτες. Οι επί τα χείρω αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου, ενώ τις νέες, αυστηρότερες προϋποθέσεις θα πρέπει να τις τηρούν όλοι οι οφειλέτες, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν τις ρυθμίσεις που έχουν κάνει για τα χρέη τους στο Δημόσιο.

Όποιος δεν πληροί τις νέες προϋποθέσεις, μοιραία θα τίθεται εκτός ρύθμισης. Οι επί τα χείρω αλλαγές αφορούν τόσο στην αύξηση του επιτοκίου όσο και στη δυνατότητα μείωσης του αριθμού των δόσεων σε συνάρτηση με τη φοροδοτική ικανότητα του οφειλέτη. Η σχετική υπουργική απόφαση, που αναμένεται να εκδοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες, θα προβλέπει:

Αύξηση επιτοκίου

Αύξηση του επιτοκίου στο 5%, από 3% προηγουμένως, για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Για τους φορολογούμενους που έχουν χαμηλότερες οφειλές, για να μην ισχύσει το επιτόκιο 5% θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

– Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.

– Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 να είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.

– Το ετήσιο εισόδημα να μην ξεπερνά τις 10.000 ευρώ.

Μείωση αριθμού δόσεων

Καθιέρωση της δυνατότητας μείωσης του αριθμού των δόσεων, εάν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις.

Για τη μείωση του αριθμού των δόσεων θα απαιτούνται εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα επιβεβαιώνουν ότι οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν την οφειλή τους σε λιγότερες δόσεις.

Απώλεια ρύθμισης

Χάνουν τη ρύθμιση όσοι οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (ατομικές ή αυτές για τις οποίες υπάρχει ευθύνη καταβολής) μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής.

Πηγή: news247.gr