Έρευνα: Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει την αναζήτηση ακινήτων

Έρευνα: Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει την αναζήτηση ακινήτων
Άποψη από τα Τουρκοβούνια απο τον Λυκαβηττό , ενώ πυκνά συννεφα καλυπτουν τον ουρανό , Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλα όσα αποκαλύπτει έρευνα που διενεργήθηκε σε 16.000 χρήστες της ιστοσελίδας Spitogatos.gr.

Ανεπηρέαστοι από την πανδημία ως προς την πρόθεσή τους για αναζήτηση ακινήτου δηλώνουν στη συντριπτική πλειονότητά τους οι επισκέπτες του Spitogatos.gr, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε σε 16.000 χρήστες της ιστοσελίδας, με το 85% των ερωτηθέντων να απαντούν πως δεν σκοπεύουν να αναβάλουν τα σχέδιά τους για αγορά ή ενοικίαση ακινήτου, παρά τις νέες συνθήκες που έχει επιφέρει ο Covid-19.

Συγκεκριμένα, μόνο το 15% των χρηστών που ερωτήθηκαν αν θα προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια αγοράς ή ενοικίασης ακινήτου, σκέφτεται να αναβάλει την απόφασή του, ενώ οι υπόλοιποι κατανέμονται κυρίως μεταξύ εκείνων που ανησυχούν αλλά δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν την ιδέα (41%) και εκείνων που αισθάνονται πιο αισιόδοξοι και συνεχίζουν την αναζήτηση (30%). Ποσοστό 13% δηλώνει πως η κατάσταση δεν επηρεάζει καθόλου την απόφασή τους, ενώ ένα 1% είχε ήδη προχωρήσει σε ενέργειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στο 15% των χρηστών που κρίνουν σκόπιμο να αναβάλουν την αγορά ή ενοικίαση ακινήτου, οι προβληματισμοί ποικίλλουν: για το 60,5% των χρηστών αυτών κύριος λόγος αναβολής είναι η απειλή μιας επικείμενης οικονομικής κρίσης που θα θέσει σε κίνδυνο το χρέος τους, το 20,2% υποθέτουν ότι μπορεί να υπάρξει πτώση τιμών λόγω της πανδημίας, το 12,1% ανησυχούν για τη σταθερότητα της εργασίας τους, ενώ το 7,3% όσων ενδιαφέρονται για αγορά σπιτιού δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν στεγαστικό δάνειο.

Όσον αφορά στα κίνητρα για αγορά κατοικίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κατά 59% αφορούν την αναζήτηση πρώτης κατοικίας, κατά 28,2% μετακόμιση από το ενοίκιο και κατά 20,5% μετακόμιση από το πατρικό, ενώ το 12,9% αφορά επένδυση ή εκμετάλλευση, το 9,4% εξοχική κατοικία και το 4,7% άλλο σκοπό.

Αντίστοιχα, κίνητρα για ενοικίαση κατοικίας είναι κατά 22,8% η αλλαγή τοποθεσίας, κατά 19,9% η μετακόμιση από το πατρικό και κατά 19,7% η βελτίωση συνθηκών, ενώ το 18,5% αφορά την αναζήτηση χαμηλότερου ενοικίου και το 17,9% άλλο σκοπό.

Τέλος, σκοπός αγοράς οικοπέδου είναι κατά 47,6% η ανέγερση οικοδομής, 22,4% η επένδυση και 11,8% η γεωργική εκμετάλλευση, ενώ το 6,4% αφορά άλλο σκοπό.