Έρευνα: Τα πρωτότοκα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν και να πλουτίσουν

Έρευνα: Τα πρωτότοκα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν και να πλουτίσουν

Νέα έρευνα παρουσιάζει το πόσο διαφορετικά φέρονται οι γονείς στα παιδιά τους ανάλογα με τη σειρά που γεννήθηκαν.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις αρχές του έτους από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι τα πρωτότοκα παιδιά είναι πιθανό να γίνουν πιο έξυπνα, πιο επιτυχημένα και πλουσιότερα από τα υπόλοιπα αδέλφια τους.

Ένας πιθανός λόγος, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ότι οι γονείς κατά κάποιο τρόπο επενδύουν περισσότερα στο πρώτο τους παιδί.

Η Sandra E. Black, καθηγήτρια Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, παρουσίασε μία σειρά από μελέτες που πραγματοποίησε σε συνεργασία με τους συναδέλφους της από το 2004 έως και σήμερα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε μία οικογένεια παίζει ρόλο με ποια «σειρά» γεννήθηκε το κάθε παιδί όσον αφορά στο πόσο καλές επιδόσεις θα έχει στο σχολείο, πόσα χρήματα θα κερδίζει μελλοντικά, ενώ καθορίζει ακόμη και τη νοημοσύνη και την προσωπικότητά του.

Η γενετική τάξη είναι ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο θέμα – και όχι μόνο ανάμεσα στα αδέλφια. Μάλιστα, οι περισσότεροι ακαδημαϊκοί δεν έχουν καταφέρει να έχουν μία γενική άποψη σχετικά με το εάν ή πώς η σειρά γεννήσεων μπορεί να διαμορφώσει την επιτυχία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Black, υπάρχει διαφορά στο IQ μεταξύ των πρωτότοκων παιδιών και των αδερφών τους, η οποία μεταφράζεται μελλοντικά σε μία διαφορά της τάξεως του 2% στα ετήσια κέρδη τους. Όπως διαπιστώνει η έρευνα, τα πρώτα παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εργαστούν σε κορυφαίες θέσεις, ενώ τα αδέλφια τους είναι πιθανότερο να καταλήξουν ως αυτοαπασχολούμενοι.

Η έρευνα της Black επικεντρώθηκε επίσης στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των παιδιών, η οποία διαπίστωσε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν αργότερα έχουν έλειψη συναισθηματικής σταθερότητας, είναι λιγότερο κοινωνικά και δεν έχουν μεγάλη προθυμία να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία.

Η θέση των γονιών

Σύμφωνα με την έρευνα της Black, οι γονείς δαπανούν λιγότερο χρόνο με τα παιδιά που γεννήθηκαν αργότερα όσον αφορά το διάβασμα του σχολείου, ενώ το πρώτο παιδί είναι πιο πιθανό να τιμωρηθεί εάν δεν έχει καλούς βαθμούς.

Και η τιμωρία τις περισσότερες φορές δεν εξασφαλίζει τη μελλοντική επιτυχία. Αλλά αν υποθέσουμε ότι οι γονείς στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους με διαφορετικό τρόπο, αυτές οι συμπεριφορές θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι οι ίδιοι απλά δεν έχουν τον ίδιο χρόνο και την ενέργεια για να ασχοληθούν κατά τον ίδιο τρόπο με τα παιδιά τους.