Έρευνα του Harvard αποκάλυψε ότι το Airbnb κάνει ρατσιστικές διακρίσεις

Έρευνα του Harvard αποκάλυψε ότι το Airbnb κάνει ρατσιστικές διακρίσεις

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι επισκέπτες με στερεοτυπικά λευκό όνομα δέχονταν θετικές απαντήσεις σε ποσοστό περίπου 50%.

Έρευνα του Harvard έδειξε ότι οι οικοδεσπότες του Airbnb προτιμούν να μην νοικιάζουν τα καταλύματά τους σε Αφροαμερικανούς πελάτες. Προκειμένου να βγει αυτό το πόρισμα χρησιμοποιήθηκαν 20 ψεύτικα προφίλ με ονόματα που ταίριαζαν σε λευκούς και μαύρους ανθρώπους. Οι ερευνητές στην πορεία έστειλαν αιτήματα για κρατήσεις σε 6.400 οικοδεσπότες σε διάφορες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι οι επισκέπτες με στερεοτυπικά λευκό όνομα δέχονταν θετικές απαντήσεις σε ποσοστό περίπου 50%, ενώ εκείνοι που έμοιαζαν να είναι Αφροαμερικανοί γίνονταν δεκτοί σε ποσοστό 42%. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Harvard, ο σχεδιασμός του Airbnb είναι αυτός που επιτρέπει τέτοιου είδους διακρίσεις, ενώ πρότειναν ότι θα μπορούσαν να κρύψουν τα ονόματα των χρηστών, όπως συμβαίνει και στο eBay.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που γίνεται σχετικά με τις ρατσιστικές τάσεις του Airbnb. Το 2014 μια άλλη έρευνα του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι Αφροαμερικανοί οικοδεσπότες ζητούσαν λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους λευκούς, που χρέωναν 12% περισσότερο τους πελάτες τους. Η ίδια μελέτη πραγματοποιήθηκε και για τους Ασιάτες οικοδεσπότες στο Όκλαντ, οι οποίοι κέρδιζαν 20% λιγότερα χρήματα από τους λευκούς οικοδεσπότες, σε παρόμοια διαμερίσματα.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε ότι οι προκαταλήψεις και οι διακρίσεις αποτελούν σημαντικές προκλήσεις και είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με όποιον θέλει να μειώσουμε τις ρατσιστικές αυτές διακρίσεις στην κοινότητα του Airbnb».