Έτσι μπορείτε να εργαστείτε εξερευνώντας ολόκληρο τον κόσμο

Έτσι μπορείτε να εργαστείτε εξερευνώντας ολόκληρο τον κόσμο

Έρευνες δείχνουν ότι έως το 2020 ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων θα εργάζονται εκτός γραφείου.

Αν κάποιος σας έλεγε πριν από μια πενταετία ότι θα μπορούσατε να αρμενίζετε στη Μεσόγειο ή να ταξιδεύετε από Ήπειρο σε Ήπειρο, χωρίς να χρειαστεί να πάρετε άδεια από τη δουλειά σας και να είστε το ίδιο αποδοτικοί όπως όταν βρίσκεστε στο γραφείο, θα τον αποκαλούσατε το δίχως άλλο … τρελό!

Σήμερα με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας ο εργαζόμενος έχει στα χέρια του εργαλεία που του επιτρέπουν να είναι κύριος του εαυτού του, καθορίζοντας ο ίδιος τον τόπο και τον χρόνο εργασίας.

Φωτογράφοι, bloggers, συγγραφείς, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες μπορούν και εργάζονται εξ αποστάσεως, ενώ ο στόχος είναι αντίστοιχο μοντέλο εργασίας να υιοθετηθεί και από επαγγέλματα που έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με το γραφείο, όπως για παράδειγμα εκείνο του λογιστή ή του οικονομικού διευθυντή.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το London Business School, μέχρι το 2020 πάνω από τους μισούς εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο αναμένεται να εργάζονται εξ αποστάσεως. Η τάση αυτή, που φαίνεται να αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς, έχει οδηγήσει αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και πολλά ταξιδιωτικά γραφεία στο να προσφέρουν στις «ταξιδιάρες ψυχές» πακέτα που συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Μια εταιρεία από τη Βρετανία, ονόματι Coboat, δίνει στους πελάτες της τη δυνατότητα να μεταφέρουν το γραφείο τους σε ένα καταμαράν και να δικτυωθούν εν πλω με άλλους επιχειρηματίες κλείνοντας επιχειρηματικές συμφωνίες ενόσω ταξιδεύουν στη Μεσόγειο.

Η ομάδα των «ψηφιακών νομάδων», ο αριθμός των οποίων δεν ξεπερνά τους 20 σε κάθε ταξίδι, θα έχει πρόσβαση σε internet υψηλής ταχύτητας και την ευκαιρία να κάνει καταδύσεις και ψάρεμα την  ώρα του διαλείμματος.

Μάλιστα στην  επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας αναφέρεται πως μόνο με 590 ευρώ το μήνα μπορεί κανείς να  ταξιδέψει να σε Ισπανία, Σικελία, Σαρδηνία και Ελλάδα. Υπάρχουν δε και πιο εξωτικά ταξίδια  καθώς το εν λόγω καταμαράν ξεκινά τη διαδρομή του από τη Νοτιοανατολική Ασία, τις Μαλδίβες, τη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό Ωκεανό, την Καραϊβική για να επιστρέψει στη βάση του από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σε ότι αφορά τα ταξιδιωτικά γραφεία  υπάρχουν πλήθος προσφορών που απευθύνονται σε επαγγελματίες  που μπορούν να εξασκήσουν το επάγγελμα τους από τον υπολογιστή τους, να ζήσουν και να δουλέψουν σε μια άλλη χώρα πειραματιζόμενοι με διαφορετικές νοοτροπίες και κουλτούρες. Κακά τα ψέματα αλλιώς είναι να εργάζεσαι σε ένα χώρο που έχει θέα το Σηκουάνα και αλλιώς σε ένα γραφείο που “κοιτάει” σε μια κακόγουστη πολυκατοικία στη μέση του πουθενά!

Τα πακέτα αυτά έχουν συνήθως διάρκεια 6, 12 ή και 18 μήνες ανά πόλη, και ο πελάτης πληρώνει με το μήνα. Τα τουριστικά γραφεία αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία του ταξιδιού  – από τη διαμονή, τη συνδεσιμότητα του στο internet σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους co-working places, και τη μεταφορά των αναγκαίων του πραγμάτων -, ώστε ο πελάτης να μην χάσει πολύτιμο χρόνο από την εργασία του, να μην διακόψει την κανονικότητά του, αλλά παράλληλα να βιώσει την εμπειρία του να δουλεύει υπό καθεστώς διακοπών. Τον ελεύθερο του χρόνο μπορεί να λειτουργήσει ως τουρίστας και να εξερευνήσει όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις και μέρη εκτός των εθνικών του συνόρων. Πράγμα αδύνατο σε ένα συμβατικό εργασιακό περιβάλλον.

Αρκετές πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής, και της Ασίας έχουν γίνει ένθερμοι υποστηρικτές του καινοτόμου μοντέλου εργασίας αναπτύσσοντας σταδιακά υπηρεσίες που θα τους χαρίσουν ένα σημαντικό μερίδιο στη νέα αγορά που τώρα διαμορφώνεται. Σημειώνεται πως  το  μηνιαίο κόστος για ένα τέτοιο πακέτο διακοπών-εργασίας είναι περίπου 2.000 δολάρια ανάλογα την πόλη που διαλέγει ο πελάτης. Για την Αθήνα και τις πρωτεύουσες βαλκανικών χωρών  το κόστος κυμαίνεται περίπου σε 1.200 ευρώ το μήνα.