Το εργοστάσιο σοκολάτας είναι πραγματικό!

Το εργοστάσιο σοκολάτας είναι πραγματικό!

Η Nestle χρησιμοποιεί σοκολάτα για να τροφοδοτεί με ενέργεια ένα από τα εργοστάσιά της.

Έγινε γνωστό από την κινηματογραφική ταινία και γέμισε όλους όσους την παρακολούθησαν με μια λαχτάρα για γλυκό. Ο Γουίλι Γουόνκα και το εργοστάσιο σοκολάτας μπορεί να είναι προϊόν φαντασίας, όμως η Nestle βάλθηκε να το κάνει πραγματικότητα.

Για το λόγο αυτό δημιούργησε ένα εργοστάσιο το οποίο τροφοδοτείται με ενέργεια που παράγεται από… σοκολάτα!

Πιο συγκεκριμένα, το εργοστάσιο παραγωγής γλυκισμάτων Rolo στην Βρετανία, παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τη χρήση χτυπημένων και ληγμένων κομματιών σοκολάτας, συνδυασμένα με άλλα υλικά όπως ζάχαρη και άμυλο.

Το μείγμα αυτό θερμαίνεται, λιώνει, και φυλάσσεται σε αεροστεγή δοχεία. Από εκεί δημιουργούνται μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνονται κατά την αποσύνθεση του μείγματος. Τα αέρια αυτά τροφοδοτούν τα μηχανήματα που παράγουν ηλεκτρισμό.

Η διαδικασία ακούγεται πολύ απλή για να είναι αληθινή. Κι όμως είναι. Γνωστή κι ως αναερόβια χώνευση, πραγματοποιείται με φυσικές μεθόδους και παρέχει τα απαραίτητα αέρια για την παραγωγή ενέργειας. Κι η Nestle πήρε την απόφαση να την κάνει λειτουργική για λογαριασμό της.

Το εργοστάσιο που βρίσκεται στο Fawdon στην Μ. Βρετανία λειτουργεί εδώ κι έναν περίπου χρόνο, όμως το πρότζεκτ της παραγωγής ενέργειας από σοκολάτα ανακοινώθηκε από την εταιρεία που το σχεδίασε, την Clearfleau, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Η διαδικασία αυτή εξοικονομεί στην Nestle περίπου 157.000 δολάρια το χρόνο, ενώ συμβάλλει και στην παραγωγή 100% «πράσινης» ενέργειας, φιλικής προς το περιβάλλον, η οποία μέχρι στιγμής καλύπτει το 7% της παγκόσμιας παραγωγής της Nestle.