Ερυθρά Θάλασσα: Αναφορές για συμφωνίες εταιρειών – Χούθι ώστε να αποφεύγονται επιθέσεις στα πλοία

Ερυθρά Θάλασσα: Αναφορές για συμφωνίες εταιρειών – Χούθι ώστε να αποφεύγονται επιθέσεις στα πλοία
Photo: AFP
Επαφές για τη δημιουργία μιας ειδικής αποστολής της ΕΕ στην -κρίσιμη για το παγκόσμιο εμπόριο- περιοχή.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες των μεγάλων εταιρειών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων προκειμένου να επηρεαστούν όσο το δυνατό λιγότερο από την κρίση που έχει ξεσπάσει στη Ερυθρά Θάλασσα, λόγω των επιθέσεων των μαχητών Χούθι της Υεμένης σε πλοία που θεωρούν ότι σχετίζονται με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε τη Δευτέρα το ShippingWatch, οι πρώτες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν συνάψει συμφωνίες με τους Χούθι για να αποτρέψουν τις επιθέσεις κατά των πλοίων τους στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σημειώνεται πως εκπρόσωπος της Maersk -μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο- ανέφερε πως ο όμιλος δεν έχει συνάψει συμφωνία με τους Χούθι για το πέρασμα πλοίων από την περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα τη Δευτέρα έγινε γνωστό πως η κινεζική Cosco θα σταματήσει να παραδίδει εμπορεύματα στο Ισραήλ λόγω των απειλών και των επιθέσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι μαχητές Χούθι εναντίον πλοίων που πλέουν στην περιοχή.

Οι επιθέσεις -συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των πυραύλων και των αεροπειρατειών- έχουν κάνει πολλούς πλοιοκτήτες να αποφεύγουν τη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου. Εκατοντάδες πλοία πλέουν τώρα γύρω από την Αφρική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συζητήσεις για ειδική αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, μέσα στην εβδομάδα οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών για τη δημιουργία μιας ειδικής αποστολής της ΕΕ για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Ξεκινούν αυτή την εβδομάδα η διαδικασία συντονισμού και οι συζητήσεις με τα κράτη-μέλη σχετικά με τη νέα αποστολή που ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ. Βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας. Στο τέλος εναπόκειται στα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν ποια θα είναι η μορφή, η εντολή και τα μέσα μιας τέτοιας αποστολής», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Ο στόχος είναι μια κοινή αποστολή της ΕΕ και εναπόκειται στα 27 κράτη-μέλη να αποφασίσουν «αν αυτή είναι καλή ιδέα», αν συμφωνούν και πώς βλέπουν τον ρόλο της ΕΕ στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα», πρόσθεσε ο Πίτερ Στάνο.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής υπάρχει ένας αριθμός κρατών-μελών της ΕΕ που ήδη συμμετέχουν στην επιχείρηση «Prosperity Guardian» (Φύλακας Ευημερίας), υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Είναι προφανές ότι η ΕΕ έχει συμφέρον να αποκαταστήσει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας που είναι μια πολύ σημαντική περιοχή για το εμπόριο», δήλωσε στη συνέχεια ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής. Υπενθύμισε, τέλος, ότι «η ΕΕ υπήρξε πολύ σαφής στην καταδίκη των επιθέσεων των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων. Πρόκειται για απαράδεκτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που αποτελούν απειλή για τη θαλάσσια ασφάλεια και τη ναυσιπλοΐα και πρέπει να σταματήσουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: