Ερντογάν: Σαφής προσπάθεια να «προκληθεί χάος» η επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Ερντογάν: Σαφής προσπάθεια να «προκληθεί χάος» η επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ
epa06959611 Police secure the area around the US Embassy to Turkey in Ankara, Turkey, 20 August 2018. Gunshots were fired from a vehicle on the Embassy on 20 August in the early morning. Nobody was injured. EPA/STR

Συνεχίζονται οι έρευνες των τουρκικών αρχών για το συμβάν που έλαβε χώρα σήμερα σε μία περίοδο ιδιαίτερων αναταράξεων στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας.

Η επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην τουρκική πρωτεύουσα ήταν μια σαφής προσπάθεια να «προκληθεί χάος», δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδικάζοντας την πρωινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε από κινούμενο όχημα. «Η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα και όλες οι ξένες αποστολές τελούν από την εγγύηση των νόμων», τόνισε ο Ιμπαχίμ Καλίν.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου αναφέρεται στους πυροβολισμούς που εβλήθησαν σήμερα από ένα όχημα εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Ο Ιμπραχίμ Καλίν έγραψε επίσης στο Twitter πως διεξάγεται έρευνα για το συμβάν.

Η επίθεση, που σημειώθηκε νωρίς το πρωί, συνέπεσε με την κλιμάκωση της διένεξης των δύο χωρών σχετικά με τη δίκη ενός Αμερικανού πάστορα στην Τουρκία.

Ένας ή περισσότεροι άγνωστοι επιτιθέμενοι έριξαν έξι σφαίρες σε πύλη ασφαλείας της πρεσβείας από αυτοκίνητο λευκού χρώματος το οποίο βρισκόταν εν κινήσει γύρω στις 05:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), με τρεις σφαίρες να πλήττουν μια σιδερένια πόρτα και ένα παράθυρο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο γραφείο του κυβερνήτη της Άγκυρας.

Ένας άνθρωπος τέθηκε υπό κράτηση σε σχέση με το περιστατικό, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Πλάνα βίντεο που μετέδωσε το δίκτυο Haberturk δείχνουν αστυνομικές ομάδες να επιθεωρούν μία από τις εισόδους της πρεσβείας ενώ η ζημιά που προκλήθηκε από έναν πυροβολισμό είναι ορατή σε ένα παράθυρο. Ανέφερε πως στη σκηνή βρέθηκαν άδεια φυσίγγια.

Η πρεσβεία είναι κλειστή αυτή την εβδομάδα λόγω της δημόσιας αργίας για την ισλαμική γιορτή Άιντ αλ-Άντχα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένα συμβάν ασφαλείας σημειώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ νωρίς σήμερα το πρωί. Δεν έχουμε πληροφορίες για τραυματισμούς και ερευνούμε τις λεπτομέρειες», δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκάινερ, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας. «Ευχαριστούμε την τουρκική εθνική Αστυνομία για την ταχεία αντίδρασή της».

Στα 3 δισ. δολάρια το όριο στη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων μεταξύ Κατάρ-Τουρκίας

Η συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων μεταξύ των κεντρικών τραπεζών της Τουρκίας και του Κατάρ θα έχει συνολικό όριο τα 3 δισεκ. δολάρια, ανέφερε η τουρκική κεντρική τράπεζα σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Οι δύο κεντρικές τράπεζες υπέγραψαν την Παρασκευή τη συμφωνία παροχής ρευστότητας και στήριξης της οικονομικής σταθερότητας, λίγες ημέρες μετά τη δέσμευση της συμμάχου της Τουρκίας στον Περσικό Κόλπο να προσφέρει στήριξη ύψους 15 δισεκ. δολαρίων.

«Η συμφωνία ανταλλαγής της τουρκικής λίρας και του ριγιάλ του Κατάρ υπεγράφη με ένα γενικό όριο 3 δισεκ. δολαρίων», αναφέρει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας. Βασικός στόχος της συμφωνίας είναι η διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου σε εγχώρια νομίσματα και η στήριξη της οικονομικής σταθερότητας, σημειώνεται στην ανακοίνωση.