Ερωτηματικό για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα

Ερωτηματικό για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου τόνισε ότι η Αθήνα δεν έχει στείλει ακόμη επίσημο αίτημα συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις.

Ο Ράις διευκρίνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ απαιτεί προηγούμενη αίτηση από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί.

Αναφορικά με σενάρια περί Grexit, ο Ράις διευκρίνισε πως το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου δεν έχει συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο ως εναλλακτική του προγράμματος διάσωσης.

Το Ταμείο απαιτεί μια σαφή, ολοκληρωμένη δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από την Ευρωζώνη, διευκρίνησε ο Τζέρι Ράις.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στην Αθήνα αύριο ή το Σάββατο στη Αθήνα, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέζου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα έχουν με την ελληνική Κυβέρνηση για την κατάρτιση του νέου προγράμματος των 82 -86 δισ. ευρώ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Gerry Rice στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι οι συνομιλίες γύρω από ένα νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα προαναγγέλλονται “δύσκολες” και θα απαιτούσαν, ως προϋπόθεση, μια “συγκεκριμένη” δέσμευση των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

“Ο δρόμος εμφανίζεται σαφώς δύσκολος, δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή της διαδικασίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα μελλοντικό πρόγραμμα για την Ελλάδα “θα εξαρτηθεί” από την έκβαση των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.