Έρχονται νέες αυξήσεις στην τιμή του χαρτιού; – Η «μάχη» για ευκάλυπτο στη Βραζιλία

Έρχονται νέες αυξήσεις στην τιμή του χαρτιού; – Η «μάχη» για ευκάλυπτο στη Βραζιλία
Photo: pixabay.com
Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν στέλνει περισσότερο χαρτοπολτό στο εξωτερικό από τη Βραζιλία.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής χαρτοπολτού στον κόσμο, η Suzano στη Βραζιλία, προετοιμάζεται για την αύξηση του κόστους του προϊόντος εν μέσω της εκτίναξης των τιμών της γης στη Βραζιλία.

Σημειώνεται πως ο χαρτοπολτός χρησιμοποιείται σε μια σειρά κλάδων, από την παραγωγή χαρτιού και χαρτονιού, τα προϊόντα συσκευασιών, τα υφάσματα και τα προϊόντα υγιεινής, όπως πάνες, πετσέτες, χαρτομάντιλα και άλλα.

Το Bloomberg σημειώνει πως οι παραγωγοί χαρτοπολτού αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό με άλλους γεωργικούς παραγωγούς, γεγονός που ωθεί τη Suzano να αναζητήσει «νέα σύνορα» για τη φύτευση ευκαλύπτων και τη συγκομιδή ξύλου, δήλωσε σε συνέντευξή του επικεφαλής της εταιρείας, Ουόλτερ Στσάλκα.

«Δεν νομίζω ότι η τιμή του χαρτοπολτού στα επόμενα 10 χρόνια θα είναι η ίδια. Θα είναι υψηλότερη. Η αγροτική βιομηχανία έχει αναπτυχθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η τεχνολογία επίσης αυξήθηκε και επέτρεψε σε προϊόντα όπως η σόγια και το καλαμπόκι να εισέλθουν σε τομείς στους οποίους δεν ήταν ανταγωνιστικά στο παρελθόν» δήλωσε ο ίδιος τη Δευτέρα.

Η ζήτηση για χαρτοπολτό αυξάνεται επειδή ο κόσμος χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το είδος που παράγεται στη Νότια Αμερική. Το προϊόν με βάση τον ευκάλυπτο της περιοχής εισέρχεται σε νέες θέσεις, -απορροφητικά προϊόντα όπως οι πάνες- που προηγουμένως ήταν αποκλειστικά για πιο premium ίνες που συλλέγονταν από δέντρα στο βόρειο ημισφαίριο. Σήμερα καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν στέλνει περισσότερο χαρτοπολτό στο εξωτερικό από τη Βραζιλία.

Τα στοιχεία της Suzano δείχνουν αύξηση της τιμής της γης στη Βραζιλία κατά 62% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αυτό ενίσχυσε επίσης την τιμή του ξύλου, η οποία σχεδόν διπλασιάστηκε κατά την περίοδο αυτή, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Suzano αναμένειchrome://bookmarks/ να συνεχίσει να φυτεύει περίπου 1,2 εκατομμύρια δέντρα ευκαλύπτου την ημέρα, το πιο φιλόδοξο επίπεδο στην ιστορία της.Παράλληλα, εξετάζει την επέκτασή της σε περιοχές που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται για τη φύτευση δέντρων, αλλά τώρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Μια τέτοια στρατηγική έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια φρενίτιδα γύρω από τις φυτείες ευκαλύπτων που παρατηρήθηκε πρόσφατα στο Mato Grosso do Sul.Η μεσοδυτική πολιτεία της Βραζιλίας, γνωστή κυρίως για την κτηνοτροφία, φιλοξενεί δύο εργοστάσια χαρτοπολτού και μια νέα μονάδα Suzano σχεδιάζεται να ξεκινήσει ήδη από τον Ιούνιο.

Η περιοχή επιλέχθηκε επίσης από την οικογένεια δισεκατομμυριούχων Αντζελίνι της Χιλής για επένδυση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα εργοστάσιο που θα εγκαινιαστεί το 2028.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com