Ες αύριον τα… σπουδαία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Ες αύριον τα… σπουδαία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Πολλά τα ζητήματα που παραμένουν «ανοιχτά» και πρέπει να καλυφθούν μέχρι την Κυριακή.

«Έχουμε διατρέξει όλα τα κείμενα, υπάρχουν διαφορές, ωστόσο είναι εντοπισμένες», δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δίνοντας το «στίγμα» της πορείας των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν αύριο, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιστρέφει απόψε από τις Βρυξέλλες.

Το ίδιο στέλεχος δήλωσε πως παρά την απουσία των επικεφαλής της τρόικας, οι συζητήσεις συνεχίζονταν όλο αυτό το διάστημα, σε υπηρεσιακό επίπεδο, με τα τεχνικά κλιμάκια.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε χθες πως έχει μεν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν «ανοιχτά», κυρίως σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (π.χ. εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ), ενώ παραμένουν υπό συζήτηση τα ζητήματα των φόρων υπέρ τρίτων και της μείωσης κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.

Από την πλευρά της τρόικας ανέκυψαν την προηγούμενη εβδομάδα νέες ενστάσεις, όπως ως προς το ύψος του κοινωνικού μερίσματος και το πού θα διανεμηθεί αυτό (ζητούν να υπερκαλυφθεί πρώτα το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 και να υπάρχει και αναπτυξιακή χροιά στο μέρισμα), για τα εργασιακά (κατάργηση τριετιών, lock out, απεργίες), για τα μισθολογικά στο Δημόσιο (εξορθολογισμός των πρόσθετων αποδοχών, όπως οδοιπορικά και εκτός έδρας), κλπ.

Σαμαράς: «Δεν υποχωρώ για το πρωτογενές πλεόνασμα»

Επίσης, η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, να λειτουργήσει δοκιμαστικά έως το τέλος του 2014 το νέο σχήμα με τον κυρίαρχο ρόλο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και οι απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, αποτελούν «κόκκινες γραμμές».

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, η κυβέρνηση πρέπει να αποδυθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο -και ει δυνατόν έως την Κυριακή- υπό την πίεση που ασκούν τα μέλη του Eurogroup και ειδικά ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι «η τρόικα δεν μπορεί να παραμένει επ’ αόριστον στην Αθήνα».

Εφόσον υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, θα δοθεί -εντός του Μαρτίου και κατά πάσα πιθανότητα μέσω τηλεδιάσκεψης- η έγκριση για τη δόση, με τον κ. Στουρνάρα να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τον Μάιο θα έχουμε τα λεφτά». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό της εκταμίευσης θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Τι λέει η Task Force για την πορεία της ελληνικής οικονομίας