ΕSMA: Η ΕΕ να απαγορεύσει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων – Διακυβεύεται η πράσινη μετάβαση

ΕSMA: Η ΕΕ να απαγορεύσει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων – Διακυβεύεται η πράσινη μετάβαση
«Η λύση είναι να απαγορευθεί το πρωτόκολλο proof of work», δηλώνει η Esma,

Την απαγόρευση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να ζητά, κατά το παράδειγμα της Κίνας, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕSMA), αναφέροντας πως ολοένα και περισσότερα έργα ΑΠΕ αφιερώνονται στο mining, με αποτέλεσμα η ενεργειακή κρίση να επιτείνεται και η πράσινη μετάβαση να καθίσταται μάταιη…

Ειδικότερα, ο Erik Thedéen, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, είπε στους Financial Times ότι η εξόρυξη bitcoin έχει γίνει «εθνικό ζήτημα» για τη χώρα καταγωγής του, τη Σουηδία, και προειδοποίησε ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν κίνδυνο για την επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή στη συμφωνία του Παρισιού. 

Ο Thedéen είπε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης μιας μεθόδου εξόρυξης που είναι γνωστή ως «proof of work» και αντ’ αυτού να ωθήσουν τη βιομηχανία στην υιοθέτηση του πρωτοκόλλου proof of stake, το οποίο είναι λιγότερο ενεργοβόρο, ώστε να περιοριστεί η τεράστια κατανάλωση ενέργειας στον κλάδο. 

Σημειώνεται πως τόσο το Bitcoin όσο και το Ether, το εγγενές token του Ethereum, βασίζονται στα πρωτόκολλα εξόρυξης proof of work.

«Η λύση είναι να απαγορευθεί το proof of work», δήλωσε ο Thedéen, ο οποίος είναι επίσης γενικός διευθυντής της Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Σουηδίας και πρόεδρος της βιώσιμης χρηματοδότησης του διεθνούς οργανισμού Iosco. «Το πρωτόκολλο  proof of stake έχει σημαντικά χαμηλότερο ενεργειακό προφίλ».

«Εξόρυξη»

Η εξόρυξη είναι μια εξαιρετικά προσοδοφόρα και ανταγωνιστική επιχείρηση, με την ποσότητα της υπολογιστικής ισχύος που αφιερώνεται στη διαδικασία να εκτελείται σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με το Blockchain.com. 

Η Κίνα απαγόρευσε αυτού του είδους τις δραστηριότητες τον Μάιο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες επιχειρήσεις εξόρυξης να έχουν διασκορπιστεί σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, πλέον, αρκετές εταιρείες που κάνουν mining είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, όπως η Canada’s Hut 8. «Πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση για τη στροφή του κλάδου σε μια πιο αποτελεσματική τεχνολογία» είπε ο Thedéen. «Η χρηματοπιστωτική βιομηχανία και πολλά μεγάλα επενδυτικά ιδρύματα δραστηριοποιούνται πλέον στις αγορές κρυπτονομισμάτων και έχουν ευθύνες [περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβέρνησης]», πρόσθεσε.  

Οι σουηδικές ρυθμιστικές αρχές, επικαλούμενες εκτιμήσεις από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, σημείωσαν ότι η εξόρυξη μιας μονάδας bitcoin καταναλώνει την ίδια ποσότητα ενέργειας με την οδήγηση ενός μεσαίου μεγέθους ηλεκτρικού αυτοκινήτου κατά 1,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα. «Θα ήταν ειρωνεία εάν η αιολική ενέργεια που παράγεται στη μεγάλη ακτογραμμή της Σουηδίας να αφιερώνεται στην εξόρυξη bitcoin», είπε ο Thedéen.