Εστίαση: «Μισάνοιχτες» 2 στις 10 επιχειρήσεις- Ικανοποίηση και αιτήματα

Εστίαση: «Μισάνοιχτες» 2 στις 10 επιχειρήσεις- Ικανοποίηση και αιτήματα
Κόσμος κάθεται σε καταστήματα εστίασης, σε εξωτερικό χώρο, Δευτέρα 3 Μαΐου 2021. Ανοιχτή η εστίαση από σήμερα, χωρίς μουσική, με τραπεζοκαθίσματα αποκλειστικά σε ανοικτό χώρο στο Ναύπλιο. Το ωράριο θα είναι έως τις 10:45 το βράδυ, ενώ οι πολίτες πρέπει να στέλνουν τον κωδικό 6 με SMS στο 13033. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ικανοποίηση από τις πληρότητες που φτάνουν το 100% στις παραθαλάσσιες περιοχές - Σε αναμονή ο κλάδος για το «πακέτο» στήριξης και την χαλάρωση των μέτρων.

Με την επανεκκίνηση του τουρισμού προβλέπεται να ανοίξουν οι δύο στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης που δεν άνοιξαν στις 3 Μαΐου λόγω έλλειψης εξωτερικών χώρων και ορισμένες ακόμη που κρίνουν ασύμφορη τη λειτουργία τους με τους σημερινούς περιορισμούς.

Πάντως φορείς της αγοράς εκφράζουν σχετική ικανοποίηση. Για ενθαρρυντικά μηνύματα από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της αγοράς έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς, αναφερόμενος ειδικότερα στην κίνηση των καταστημάτων εστίασης σε παραθαλάσσιες περιοχές. Εκεί η πληρότητα άγγιξε το 100%, ενώ σε άλλες περιοχές έφτασε περίπου στο 60%. Σημειώνει πάντως ότι πολλοί επιχειρηματίες επέλεξαν να καθυστερήσουν το άνοιγμα των μαγαζιών τους λόγω έλλειψης δυνατότητας εφοδιασμού και ρευστότητας. Όσο για την «ανάσα» που περιμένει ο κλάδος από το πρόγραμμα στήριξης μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 330 εκατ. ευρώ, παραμένουν οι προσδοκίες για ενεργοποίηση της πλατφόρμας το αργότερο μέχρι τις 10 Μαΐου, με εκταμίευση μέχρι τέλος του μήνα. Πρόκειται για ενίσχυση που περιμένουν με αγωνία ειδικά οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα.

Ικανοποίηση για το άνοιγμα της εστίασης εξέφρασε και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) υπογραμμίζοντας πάντως το κενό που αφήνουν στην αγορά όσα καταστήματα εστίασης δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο και δεν τους επετράπη να ανοίξουν αλλά και όσα λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν μπόρεσαν να επαναλειτουργήσουν. Επισημαίνει επίσης σε ανακοίνωσή του τη σημασία της επανεκκίνησης για έναν κλάδο που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τονίζει την ανάγκη επιτήρησης των μέτρων.

Όπως σημειώνουν θεσμικοί φορείς ο πολύ καλός καιρός και οι αργίες μετά το Πάσχα ήταν σύμμαχος στην επανεκκίνηση του κλάδου αλλά ρεαλιστικά μιλώντας οι επιχειρηματίες αναμένουν την κυβέρνηση να επιβεβαιώσει το ρόλο της ως συμμάχου, με την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων στον κλάδο. Με βάση συγκλίνουσες απόψεις τα «αγκάθια» είναι το ωράριο, η απαγόρευση της μουσικής αλλά και τα δικαιώματα στη χρήση εξωτερικών χώρων από τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ζητείται διευκρινιστική εγκύκλιος αναφορικά με τους εξωτερικούς χώρους λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης καθώς υπήρξαν καταγγελίες επιχειρηματιών για προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια ελέγχων. Η ΠΟΕΣΕ επαναλαμβάνει επίσης το αίτημα για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων.