Εστίαση: Θέμα η «μπάρα» και το ωράριο στη δίκαιη επανεκκίνηση

Εστίαση: Θέμα η «μπάρα» και το ωράριο στη δίκαιη επανεκκίνηση
Κόσμος περπατά μπροστά από κλειστά καταστήματα εστίασης στην ΑΘήνα , μετά από την εφαρμογή του μέτρου του κλεισίματος της εστίασης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού , Αθήνα, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ζητούνται «διορθώσεις» στο σχέδιο επανεκκίνησης - Σειρά ερωτημάτων θέτουν επιχειρηματικοί φορείς της Εστίασης για την εξαίρεση cafe-bar και catering, τις άδειες για τους κοινόχρηστους χώρους και το ωράριο.

Η εξαίρεση cafe-bar και catering από την επανεκκίνηση της εστίασης εγείρει αντιδράσεις από μερίδα της αγοράς που ζητά επανεκτίμηση του σχεδίου και συνάντηση με τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης για να διεκδικήσουν «διορθώσεις».

Κατ’ ουσία οι συντάκτες του πλαισίου επαναλειτουργίας της εστίασης είχαν κατά νου να εξαιρέσουν τις δραστηριότητες των κέντρων διασκέδασης, μιας και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ακόμη χαλάρωση των περιορισμών σε τέτοιο επίπεδο, εξού και η διατήρηση περιορισμού ως προς το ωράριο. Ωστόσο κάποιες δραστηριότητες των catering και κυρίως των cafe – bar προσομοιάζουν με αυτές των ουζερί και άρα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην επανεκκίνηση της 3ης Μαΐου αλλά εξαιρούνται.

Δεδομένου ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργούν με βάση τις άδειές τους και όχι τους ΚΑΔ, επιχειρηματικά δίκτυα τονίζουν ότι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός από την εξαίρεση συγκεκριμένων ΚΑΔ, που ενώ διαθέτουν τις προδιαγραφές να ανοίξουν υπό το καθεστώς των σημερινών μέτρων εξαιρούνται. Ταυτόχρονα θέτουν ερωτήματα σχετικά με το ωράριο που καθιστά ζημιογόνα την επαναλειτουργία τους και ζητούν να διευθετηθεί το θέμα των αδειών για τους κοινόχρηστους χώρους.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η Πρωτοβουλία Estiasi Greece αναδεικνύει τρία ζητήματα σχετικά με λειτουργίας της εστίασης, εκ των οποίων το ένα αφορά την αδειοδότηση κοινόχρηστων χώρων, για την οποία απαιτείται νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να δοθεί παράταση στις άδειες του 2020 μέχρι τέλος Μαΐου και να υπάρξει εύλογο διάστημα έκδοσης των αδειών του 2021. Επισημαίνει επίσης ότι η εξαίρεση των ΚΑΔ 56.30.10.04 (καφέ-μπαρ) για την επαναλειτουργία σε εξωτερικούς χώρους δημιουργεί θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού αφού τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργούν με βάση τις άδειες τους και όχι τους ΚΑΔ, οι οποίοι επελέγησαν για τυπικούς φορολογικούς λόγους. Έτσι, όπως σημειώνει η Πρωτοβουλία σε ανακοίνωσή της, θα έχουμε το φαινόμενο σε γειτονικά καταστήματα σερβίρισμα ποτών σε όσους έχουν ΚΑΔ 56.10 και απαγόρευση σε όσους έχουν ΚΑΔ 56.30. Με άλλα λόγια θα μπορούν να σερβίρουν ποτά ουζερί και ζυθοπωλεία αλλά όχι καφέ-μπαρ, που πρακτικά παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες, επειδή εξαιρείται ο ΚΑΔ τους. Η Πρωτοβουλία ζητά επίσης διεύρυνση του ωραρίου έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες του δικτύου Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης σημειώνουν ότι ανακοινώθηκε η παραμονή σε αναστολή των επιχειρήσεων catering (ΚΑΔ 5621) και υπηρεσιών ποτών (ΚΑΔ 5630) ενώ πάρα πολλά μαγαζιά εστίασης αυτών των δραστηριοτήτων μπορούν να δουλέψουν αναπτύσσοντας τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους. Θέτουν επίσης ερωτήματα διότι υπάρχουν επιχειρήσεις για τις οποίες το να επαναλειτουργήσουν με το συγκεκριμένο πλαίσιο δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή για πολλούς λόγους (π.χ. μικρός εξωτερικός χώρος ή περιορισμένο ωράριο) ενώ είναι πάρα πολλά τα μαγαζιά εστίασης και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας που η λειτουργία τους ξεκινά από τις 8.00 μ.μ. και μετά, πράγμα που σημαίνει ότι τους δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουν για λίγες ώρες καθιστώντας την επαναλειτουργία τους ουσιαστικά ζημιογόνα. Επομένως ζητούνται διευκρινίσεις, πέρα από τη χρήση της «μπάρας»- που δεν είναι κατά κανόνα στο εσωτερικό των καταστημάτων- και σχετικά με το αν υπάρχει πρόβλεψη για την περίπτωση όπου ένα μαγαζί εστίασης το οποίο συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ επαναλειτουργίας, αποφασίσει να μη λειτουργήσει. Επίσης ζητείται διεύρυνση του ωραρίου πέρα των 11.00 μ.μ. και τίθεται θέμα για το ποιος επιβαρύνεται το κόστος των self test, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο το αν οι εργοδότες θα συμπεριληφθούν στην δωρεάν παροχή self test και αν τελικά το κόστος του δεύτερου self test που αφορά τους εργαζόμενους, θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις ή τους εργαζόμενους.

Οι επιχειρήσεις του Κύκλου επαναλαμβάνουν επίσης τα αιτήματα που παρουσίασαν και σε πρόσφατη επιστολή τους στον πρωθυπουργό και συνοψίζονται σε: παροχή κεφαλαίου επαναλειτουργίας πριν τις 3/5, απελευθέρωση ωραρίου λειτουργίας, επαναλειτουργία των κλειστών χώρων, τηρώντας υγειονομικούς κανόνες, δικαίωμα επιλεκτικής αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων, απαλλαγή τελών για τραπεζοκαθίσματα του έτους 2020 και απαλοιφή προστίμου που έχει επιβληθεί ήδη και μάλιστα με 100% προσαύξηση, καθώς και πλήρη επιδότηση των χρεών προς το δημόσιο του 2020 και του α’ εξαμήνου του 2021 (π.χ. ΙΚΑ, ΕΦΚΑ και τέλος επιτηδεύματος).