«Έσβησαν» τα φώτα του Nasdaq

«Έσβησαν» τα φώτα του Nasdaq

«Blackout» των ηλεκτρονικών υπολογιστών του χρηματιστηρίου για πάνω από τρεις ώρες.

Το Χρηματιστήριο Nasdaq στη Νέα Υόρκη ανέστειλε την Πέμπτη τις δραστηριότητές του για περισσότερο από τρεις ώρες, εξαιτίας ενός προβλήματος στους υπολογιστές· ένα πρωτοφανές περιστατικό που έθεσε εκ νέου το ζήτημα της αξιοπιστίας των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Οι συναλλαγές σταμάτησαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μεταξύ του χρονικού διαστήματος 16.15 μ.μ. – 19:25 (ώρα GMT), παραλύοντας το σύνθετο δείκτη Nasdaq, που κυριαρχείται από την τεχνολογία, καθώς και μετοχές ναυαρχίδες στην αγορά της Νέας Υόρκης όπως η Apple ή η Microsoft. Για το περιστατικό ενημερώθηκε και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνστ.

Διαβάστε ακόμη: H επανάσταση στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων

Ο δείκτης φαίνεται πάντως ότι «πήρε ελαφρά» το πρωτοφανές περιστατικό της τρίωρης διακοπής, κλείνοντας σε θετικό έδαφος 1,08% στις 3.638,71 μονάδες. Αντιθέτως η μετοχή Nasdaq έχασε 3,42% υποχωρώντας στα 30,46 δολάρια.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπω μια πλατφόρμα συναλλαγών να καταρρέει για τόσο πολύ ώρα, λόγω ενός τεχνικού προβλήματος κατά μεσής της συνεδρίασης» ανέφερε ο Αρτ Χόγκαν, επικεφαλής επενδύσεων στην Lazard Capital Markets. «Το περιστατικό δεν προκάλεσε πανικό στην αγορά», συνέχισε ο Χόγκαν «Είναι απλά απογοητευτικό. Δεν χάνετε χρήματα, αλλά χάνετε χρόνο».

Η ακριβής αιτία της διακοπής είναι υπό διερεύνηση αλλά εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι το πρόβλημα σχετίζεται με το σύστημα επικοινωνιών για τις παραγγελίες από άλλες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης, σε μετοχές που είναι εισηγμένες στο Nasdaq.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς