Η εταιρεία που «λύνει» τους φορολογικούς γρίφους

Η εταιρεία που «λύνει» τους φορολογικούς γρίφους

Ο CEO της Epsilon Net, Ιωάννης Μίχος εξηγεί πως οδήγησε την εταιρεία του στις 100 καλύτερες της Ευρώπης.

Κατατάσσεται ανάμεσα στις 100 καλύτερες εταιρίες της Ευρώπης, αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία που έκανε το χρηματιστηριακό της ντεμπούτο στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α το 2008 και από το 2012 έχει δημιουργήσει περισσότερες από 40 νέες θέσεις εργασίες. Ο λόγος για την Epsilon Net, τον όμιλο εταιρειών που δραστηριοποιείται από το 1999 στους τομείς της πληροφορικής, της δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου στο διαδίκτυο και της εκπαίδευσης.

Στο fortunegreece.com μίλησε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Epsilon Net, Ιωάννης Μίχος ο οποίος ξεχώρισε μεταξύ των 10 κορυφαίων επιχειρηματιών της χρονιάς, στα φετινά European Business Awards. Σύμφωνα με τον ίδιο η εταιρεία θα συνεχίζει τις επενδύσεις σημαντικών κονδυλίων σε τεχνολογίες αιχμής, όπως cloud και mobile εφαρμογές, ενώ στις προθέσεις της συμπεριλαμβάνονται και οι τοποθετήσεις σε startups στον χώρο της τεχνολογίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα, ο ίδιος αποφασίζει να ασχοληθεί και με τα κοινά κατεβαίνοντας ως υποψήφιος στο δήμο Αριστοτέλη στη Χαλκιδική.

Η Epsilon Net διαθέτει σήμερα πάνω από 20.000 πελάτες, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και λογιστικά γραφεία, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1.300.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα αμείβονται με προγράμματα μισθοδοσίας της βορειοελλαδίτικης εταιρείας.

Ήσασταν μια από τις 100 Ευρωπαϊκές εταιρείες που βραβεύτηκαν με τον τίτλο «Ruban d’Honneur» στα European BusinessAwards σε σύνολο 15.000 εταιριών από 27 χώρες. Επίσης διακριθήκατε στην κατηγορία «Επιχειρηματίας της χρονιάς». Που αποδίδετε αυτή τη διάκριση;
Πράγματι ,σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τις επιχειρήσεις, τα European Business Awards, μετά την ανάδειξή της Epsilon Net, ως National Champion το Σεπτέμβριο, λάβαμε πρόσφατα και τον τίτλο «Ruband’ Honneur 2013/14». Αυτή η διάκριση κατατάσσει την εταιρία, ανάμεσα στις 100 καλύτερες εταιρίες της Ευρώπης, ενώ η υποψηφιότητά μας στην κατηγορία «Entrepreneur of the Year» μας συμπεριλαμβάνει, μεταξύ των 10 κορυφαίων Ευρωπαίων επιχειρηματιών της χρονιάς. Και αυτή η διάκριση, όπως και όλες οι άλλες που έχουμε λάβει τα τελευταία χρόνια, είναι η δικαίωση ενός οράματος και μια ιδέας που υλοποιείται και ωριμάζει μέσα από την καθημερινή μας επαφή και την επικοινωνία με τους πελάτες μας με μοναδικό στόχο να τους βοηθάμε να οργανώνουν την επιχείρηση τους πιο αποτελεσματικά και ταυτόχρονα να ανταποκρίνονται έγκαιρα στις απαιτήσεις και τις διαρκείς αλλαγές της νομοθεσίας. Όπως γνωρίζετε αυτές οι λύσεις υψηλής τεχνολογίας, αποτελούν βασικό σύμμαχο, που θα οδηγήσει ένα επιχειρηματία στην επιτυχία. Συγχρόνως, κατά την άποψή μου στα ατομικά του χαρακτηριστικά θα πρέπει να περιλαμβάνει αφοσίωση και πίστη στο όραμα του, εγρήγορση, εργατικότητα υπομονή και επιμονή για το αποτέλεσμα, αλλά και την κατάλληλη ομάδα που να μετουσιώνει το επιχειρηματικό πλάνο σε πράξη.

Αν και η ιατρική ήταν ο αρχικός σας στόχος τελικά σας κέρδισε ο χώρος της πληροφορικής και των επιχειρήσεων. Πώς αξιολογείτε την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό επιχειρείν; Θα υπάρξει ανάκαμψη μέσα στο 2014;
Σήμερα, το δυσμενές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον καθώς και το φορολογικό πλαίσιο, το οποίο κάθε άλλο παρά σαφές και σταθερό μπορεί να χαρακτηριστεί, δυσκολεύει σημαντικά κάθε νέα και υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα. Σίγουρα όμως δεν πρέπει να στεκόμαστε εκεί, αλλά αντίθετα κάθε επιχείρηση είναι σημαντικό να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία ως ευκαιρία για βελτίωση, να προσαρμόζεται, να εξελίσσεται, να καινοτομεί και να επενδύει συνεχώς, αναζητώντας νέες λύσεις προκειμένου να αναπτύσσεται και να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της στο μέλλον. Ίσως τα πρώτα δειλά βήματα ανάπτυξης να είναι ορατά, αλλά σίγουρα ακόμα δεν είναι αισθητά στην κοινωνία. Η ανάκαμψη μπορεί να έρθει εφόσον διαμορφώσουμε ένα νέο περιβάλλον οικονομικό και κοινωνικό, με προϊόντα ανταγωνιστικά με προσανατολισμό τις αγορές του εξωτερικού, κι επιπλέον απομονώνοντας την καταστροφολογία και την αρνητική ψυχολογία.

Διαβάστε ακόμη: H ελληνική εταιρεία που εξάγει από τη Ζιμπάμπουε μέχρι τη Μογγολία

Πώς προέκυψε η ίδρυση της Epsilon Net; Δεν ήταν ριψοκίνδυνη επένδυση σε μια αγορά που δεν ήταν εξοικειωμένη με ένα τόσο εξειδικευμένο αντικείμενο;
Ξεκινήσαμε ως μια μικρή προσωπική εταιρία το 1992. Το 1999 αναγνωρίσαμε την ευκαιρία και διαμορφώσαμε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, που θα επένδυε στην πληροφορική, ακόμα και όταν το internet είχε περιορισμένη διεισδυτικότητα στα ελληνικά νοικοκυριά, πολλώ δε μάλλον στις ελληνικές επιχειρήσεις. Ξεκινώντας από την πρώτη online βάση δεδομένων με νόμους και διατάξεις για τους οικονομολόγους και λογιστές, προχωρήσαμε στην ανάπτυξη λογισμικού για τους επαγγελματίες του κλάδου προσφέροντας αξιόπιστες, αυτοματοποιημένες λύσεις, αλλάζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα στο χώρο. Τα αποτελέσματα και οι διαρκείς επιτυχίες μας , δικαίωσαν τις τότε επιλογές, καθώς σήμερα η εταιρία διαθέτει πάνω από 20.000 πελάτες, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και λογιστικά γραφεία, ενώ υπολογίζουμε ότι πάνω από 1.300.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα αμείβονται με προγράμματα μισθοδοσίας της Epsilon Net.

Αρκετοί γνωρίζουν την επωνυμία της εταιρείας, Λίγοι όμως το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιείται. Τι ακριβώς κάνει η Epsilon Net και ποιες οι βασικές υπηρεσίες που παρέχετε;
Η Epsilon Net είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος όμιλος εταιρειών, ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς της πληροφορικής, της δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου και βάσεων νομοθετικού υλικού στο internet, της παροχής ολοκληρωμένης ενημέρωσης, εξειδίκευσης και κατάρτισης κυρίως σε θέματα που άπτονται της φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας. Ξεκινώντας αρχικά με μια μικρή ομάδα, απασχολεί σήμερα περίπου 200 εργαζομένους. Οι 3 επιχειρηματικές μονάδες που απαρτίζουν την Epsilon Net είναι οι εξής:

Η Epsilon Software που δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων εφαρμογών λογισμικού προς επιχειρήσεις και προς λογιστικά γραφεία. Αυτή τη στιγμή παρέχουμε 19 διαφορετικά προϊόντα χωρισμένα σε τρεις μεγάλες σειρές παραγωγής: Τις εφαρμογές μισθοδοσίας, τις εφαρμογές για λογιστικά γραφεία και τις εμπορικολογιστικές εφαρμογές για επιχειρήσεις.

Η επιχειρηματική μονάδα Epsilon Network αναφέρεται στην online δημιουργία επιστημονικά τεκμηριωμένου περιεχομένου, με νομοθετικό υλικό οικονομικής, φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας. Σημείο αναφοράς αυτών των υπηρεσιών αποτελεί το portal e-forologia.gr. Το e-forologia.gr, ένας εξειδικευμένος δικτυακός τόπος με πάνω από 1.000.000 επισκέψεις ανά τρίμηνο, αποτελεί ένα μοναδικό «εργαλείο» για την επιχείρηση, τον λογιστή, τον οικονομικό διευθυντή και τον διευθυντή μισθοδοσίας. Εκτός του e-forologia.gr, τα σημαντικότερα προϊόντα του Epsilon Network είναι η Online Tράπεζα φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας, ο κόμβος επιστημονικής τεκμηρίωσης πάνω σε φορολογικά και εργατικά ερωτήματα, όπως επίσης και το συνδρομητικό μηνιαίο περιοδικό Εpsilon7.

Tέλος, ο επιχειρηματικός κλάδος Epsilon Training προσφέρει υψηλού επιπέδου επαγγελματική κατάρτιση και εξειδίκευση μέσα από ανοιχτά ή ενδοεπιχειρισιακά σεμινάρια και ημερίδες. Επιπλέον, παρέχει κατά αποκλειστικότητα στην Ελλάδα τους Τίτλους Διεθνούς Πιστοποίησης ΑΙΑ (Association of International Accountants), έναν από τους 6 πιστοποιημένους Οργανισμούς εποπτείας των ορκωτών ελεγκτών – λογιστών της Μ. Βρετανίας, με παρουσία σε πάνω από 85 χώρες διεθνώς.

Viva Payments: Τα «e-wallets» είναι προ των πυλών!

Σε ποιους απευθύνεστε;
Τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας εμπιστεύονται στελέχη Ανθρώπινου Δυναμικού και Τμημάτων Μισθοδοσίας, Λογιστικών, Οικονομικών και Εμπορικών Διευθύνσεων επιχειρήσεων, Οργανωμένων Λογιστικών Γραφείων, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες Λογιστές-Φοροτεχνικοί, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων. Βασική μας επιδίωξη είναι να είμαστε δίπλα τους διαρκώς, βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους και ικανοποιώντας τις ανάγκες τους μέσα από προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο Αθηνών; Μιας και ήσασταν η εταιρεία που πήρε το βάπτισμα του πυρρός στην ΕΝ.Α (Εναλλακτική αγορά);
Είχαμε την τιμή να είμαστε η πρώτη εισηγμένη εταιρία σε αυτήν την αγορά και η εισαγωγή μας ήταν καθοριστική για την περαιτέρω ανάπτυξή μας. Με βάση τα αντληθέντα κεφάλαια χρηματοδοτήσαμε το υφιστάμενο business plan και θέσαμε τις βάσεις για την περαιτέρω εξέλιξή μας, παράγοντας ιδιαίτερα καθοριστικός με δεδομένη και την επερχόμενη δυσάρεστη οικονομική συγκυρία. Αυτό γίνεται ακόμη πιο σημαντικό αν σκεφτούμε ότι στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει ίσως τους πιο γοργούς ρυθμούς εξέλιξης και ανάπτυξης παγκοσμίως οι επενδύσεις πρέπει να υλοποιούνται στο σωστό timing προβλέποντας εγκαίρως την αγορά για τα επόμενα χρόνια. Σε μια εποχή που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα άντλησης κεφαλαίων, η ΕΝ.Α. μπορεί και πρέπει να μετεξελιχθεί σε μέσο ώθησης της επιχειρηματικότητας για όλους τους κλάδους. Να αποτελέσει ουσιαστική εναλλακτική προσέγγιση για την ενίσχυση νέων αναπτυσσόμενων και πολλά υποσχόμενων επιχειρήσεων. Επιπλέον, αυτό που περιμένουμε θεωρώντας το και σαν φυσική εξέλιξη των εισηγμένων στην συγκεκριμένη αγορά επιχειρήσεων είναι να μπορέσει η ΕΝ.Α. να διαδραματίσει ένα πιο ενεργό ρόλο στην εξέλιξη και ωρίμανση των εντασσόμενων εταιριών, που θα τις οδηγήσει στη μετάβαση στην Κύρια Αγορά ενισχύοντας έτσι τη συνολική θεσμική λειτουργία και ανάπτυξη του ΧΑΑ αλλά και της οικονομίας γενικότερα.

Διαβάστε επίσης: Η ελληνική μηχανή αναζήτησης «Τerranova» πάει Τέξας

Οι ξένες αγορές πόσο σημαντικές είναι για την εταιρεία;
Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων πέρα από την Ελληνική Αγορά αποτελεί για εμάς βασική επιδίωξη. Πρόθεσή μας, λοιπόν, ιδιαίτερα με μια σειρά νέων εφαρμογών που σχεδιάζουμε ειδικά για αγορές του εξωτερικού, είναι να επεκταθούμε σε σημαντικές, λόγω μεγέθους, αγορές της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς. Επίσης, ένα ακόμη σημαντικό αναπτυξιακό πλάνο αποτελεί η πρόθεσή μας να επενδύσουμε σε νέες εταιρείες (startups) στον χώρο της τεχνολογίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πιστεύουμε πάρα πολύ στην καινοτομία και τις φρέσκες ιδέες της νέας γενιάς.

Τα οικονομικά μεγέθη σε τι επίπεδα διαμορφώθηκαν τη χρονιά που μας πέρασε και τι προβλέπετε για το 2014;
Η Epsilon Net κλείνει τη χρήση του 2013 με θετικό πρόσημο στον κύκλο εργασιών της, αλλά και σε όλους τους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, όπως αύξηση μεριδίου αγοράς, αύξηση στον τζίρο της εταιρείας, αύξηση της ρευστότητας και μείωση του δανεισμού. Ωστόσο, ίσως ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς δείκτες που, κατά την άποψη μου, αποδεικνύει την αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας, είναι αυτός των νέων προσλήψεων. Η εταιρεία δημιούργησε πάνω από 40 νέες θέσεις εργασίας από το 2012, δηλαδή αύξησε το προσωπικό της πάνω από 20%, ποσοστό ιδιαίτερο υψηλό για την περίοδο που διανύουμε. Ανάμεσά τους, πολλά αξιόλογα στελέχη του χώρου της πληροφορικής με ιδιαίτερη εμπειρία και εξειδίκευση τόσο στην αγορά της Ελλάδας όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Σχεδιάζετε στο προσεχές διάστημα επενδύσεις;
Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην πολυεπίπεδη υποστήριξη, δημιουργώντας την ασφάλεια στους πελάτες μας ότι είμαστε συνεχώς δίπλα τους σε αυτή την άκρως απαιτητική εποχή των συνεχών αλλαγών, που διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα στο εργασιακό περιβάλλον. Μια από τις τελευταίες χαρακτηριστικές ενέργειες που αποδεικνύει τη φιλοσοφία μας και που τυγχάνει θεαματικής απήχησης, είναι η διοργάνωση Δωρεάν Εργατικών Ημερίδων σε 30 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, η διοχέτευση σημαντικών κονδυλίων σε τεχνολογίες αιχμής, όπως cloud και mobile εφαρμογές, οι οποίες αποτελούν για τη διεθνή πραγματικότητα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο χώρο για τα επόμενα χρόνια. Η συνεχής επένδυση στην καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία αποτελεί για εμάς μια από τις σημαντικότερες στρατηγικής σημασίας ενέργειες, που ενισχύουν τη δέσμευσή μας να πρωτοπορούμε, λανσάροντας συνεχώς νέα προϊόντα με το ίδιο πάθος και το ίδιο όραμα, θέτοντας καθημερινά ακόμη πιο ψηλά τον πήχη.