ETFs μιας μετοχής

ETFs μιας μετοχής
Photo: DALL•E
Τα ETFs μιας μετοχής (Single-Stock ETFs στα αγγλικά), είναι επενδυτικά οχήματα που κινούνται με γνώμονα την τιμή μιας μόνο μετοχής.

Του Χρήστου Τσούνη

Εδώ και κάμποσο καιρό θέλω να γράψω ένα θέμα που έχει αρχίσει να ακούγεται όλο και περισσότερο στους επενδυτικούς κύκλους, αλλά και να πω την άποψη μου πάνω σε αυτό, μιας και ο περισσότερος κόσμος φαίνεται ότι το αντιλαμβάνεται λανθασμένα.

Σήμερα θα μιλήσουμε για το σημείο που οι traders συναντούν τους Bogleheads, με ένα επενδυτικό όχημα που υπάρχει μόνο ενάμιση χρόνο και ακούει στο όνομα «Single-Stock ETF»

Τα ETFs μιας μετοχής (Single-Stock ETFs στα αγγλικά), είναι επενδυτικά οχήματα που κινούνται με γνώμονα την τιμή μιας μόνο μετοχής.

Βέβαια όλο αυτό πάει κόντρα με τον βασικό λόγο που κάποιος διαλέγει ένα ETF. Τα ETFs στην πραγματικότητα είναι καλάθια από πολλές μετοχές, που χρησιμοποιούνται για να μας παρέχουν την κατάλληλη διαφοροποίηση όταν επιλεγούμε μετοχές με ένα κριτήριο (πχ τραπεζικές μετοχές, μετοχές που ανήκουν στον S&P 500 ή μετοχές με μεγάλο μέρισμα). Έτσι πετυχαίνουμε την κατάλληλη διαφοροποίηση χωρίς να μπούμε στην διαδικασία να επιλέξουμε μεμονωμένες μετοχές.

Επομένως ακόμα και μια μετοχή που έχει το γνώρισμα που θέλουμε δεν πάει καλά οι άλλες θα αντισταθμίσουν την πτώση της.

Στα  Single-Stock ETFs, όμως, χάνουμε το πλεονέκτημα της διαφοροποίησης. Οπότε γιατί να επιλέξουμε ένα ETF και όχι την ίδια την μετοχή;

Το ίδιο ερώτημα δημιουργήθηκε και σε εμένα μόλις διάβασα για το συγκεκριμένο επενδυτικό όχημα. Η χρησιμότητα τους, όμως, φαίνεται αμέσως μόλις δούμε τι πραγματικά είναι αυτά τα ETFs.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για αρχή ένα Single-Stock ETF συνήθως περιλαμβάνει παράγωγα (options και futures)  με υποκείμενο προϊόν την μετοχή.

Η σύνθεση τους είναι πολύ απλή:

  • 1-5 παράγωγα (κατά βάση options) και
  • μια θέση με χρήματα για να καλύψουν τις αγοροπωλησίες

Τώρα, ο λόγος που υπάρχουν αυτά τα ETFs είναι για να παρέχουν μόχλευση σε επενδυτές. Πολλοί από εμάς μπορεί αν μην είμαστε ικανοποιημένοι με το 2x που μπορεί να μας δίνει η χρηματιστηριακή μας ή να μην έχουμε καν πρόσβαση σε μόχλευση. Επίσης η αγορά σκέτων options εισάγει τον κίνδυνο το option μας να λήξει πριν η επενδυτική μας θέση εκπληρωθεί. Τέλος, μπορεί να μην έχουμε τα χρήματα που απαιτούνται για να ανοίξουμε short θέσεις (που ποντάρουν ότι η τιμή θα πέσει) ή θέσεις με μόχλευση.

Και τα 3 παραπάνω προβλήματα λύνονται με τα ETFs μιας μετοχής.

Πριν αρχίσουμε, όμως, να ρίχνουμε τα λεφτά μας άκριτα σε αυτά τα επενδυτικά οχήματα, πρέπει να απαντήσουμε σε ένα βασικό ερώτημα: «Από την στιγμή που αποτελούνται από options, τι γίνεται με το time decay;»

Για να καταλάβουμε καλύτερα τι εννοώ, πρέπει να δούμε την βασική ανατομία ενός option.

Τα options είναι παράγωγα μετοχών, που δίνουν το δικαίωμα σε κάποιον να αγοράσει ή να πουλήσει μια μετοχή για μια συγκεκριμένη τιμή στο μέλλον. Για να μην μπλέξουμε με πολύ τεχνικές ορολογίες, ας μείνουμε στο ότι ένα option από την κατασκευή του, χάνει την αξία του όσο περνάει ο χρόνος. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται time decay. Από την στιγμή, λοιπόν, που τα Single-Stock ETFs αποτελούνται μόνο από options, με το πέρασμα του χρόνου θα χάνουν την αξία τους.

Άρα εκ των πραγμάτων, τα Single-Stock ETFs δεν ενδείκνυνται για long term investing. Σκεφτείτε το σαν να έχετε μια μετοχή που πέραν της μεταβολής της τιμής της, να χάνει την αξία της με το πέρασμα του χρόνου. Βέβαια οι διαχειριστές των συγκεκριμένων ETFs, πουλάνε και αγοράζουν συνεχώς νέα options προκειμένου να μην μηδενιστεί ποτέ η αξία του ETF, αλλά η διαχείριση και η αγοροπωλησία κοστίζει, με αποτέλεσμα σε μεγάλο χρονικό διάστημα, οι συγκεκριμένες επενδύσεις να χάνουν την αξία τους.

Tα Single-Stock ETFs που υπάρχουν μέχρι στιγμής έχουν 2 μορφές. Είτε τα Leveraged ΕΤFs, είτε τα Short ETFs. Και στις δύο περιπτώσεις είναι πολύ επικίνδυνο να χάσουμε τα χρήματα μας όταν χρησιμοποιούμε μόχλευση. Γι’ αυτό τέτοια επενδυτικά οχήματα δεν είναι τα κατάλληλα για τον αρχάριο επενδυτή.

Και αφού σας τρόμαξα (ελπίζω) αρκετά, ώστε να μην αρχίσετε να αγοράζετε με τα μούτρα τέτοια ETFs, πάμε να δούμε κάποια θετικά τους:

  • Για αρχή τα Single-Stock ETFs είναι ένας ασφαλής τρόπος να χρησιμοποιήσει κάποιος μόχλευση. Συμβατικά σαν μη θεσμικοί επενδυτές, όταν χρησιμοποιούμε μόχλευση δανειζόμαστε λεφτά από την χρηματιστηριακή μας. Αυτό εκτός των fees, δίνει το δικαίωμα στην χρηματιστηριακή να ρευστοποιήσει θέσεις μας ή να κλείσει άλλες σε περίπτωση που τα χρήματα μας δεν φτάνουν για να καλύψουν την χασούρα της μόχλευσης.
  • Επίσης τα Single-Stock ETFs είναι πιο «φτηνός» τρόπος να χρησιμοποιήσουμε μόχλευση ή να shortάρουμε μια μετοχή. Τα fees ενός Single-Stock ETF είναι περίπου 1% τον χρόνο, σε αντίθεση με τα fees μιας χρηματιστηριακής που μπορεί να είναι πολύ παραπάνω.
  • Τέλος στην περίπτωση του shorting, σε περίπτωση που όλα πάνε λάθος και μια μετοχή ανέβει πάνω από 100%, δεν χάνουμε μόνο το κεφάλαιο μας αλλά βρισκόμαστε να χρωστάμε λεφτά στην χρηματιστηριακή μας, τα οποία παίρνει είτε από άλλες επενδύσεις, είτε από τα λεφτά που έχουμε στον λογαριασμό μας. Ευτυχώς με Single-Stock ETFs κάτι τέτοιο δεν γίνεται.

Τέλος,  και σαν fun fact, θέλω να δούμε μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική λεπτομέρεια γι’ αυτά τα ΕΤFs. Η μόχλευση τους κάνει reset στο τέλος της ημέρας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν είναι να τα κρατήσουμε για πάνω από μια μέρα υπάρχει περίπτωση να δούμε διαφορές στην απόδοση σε σχέση με την μετοχή παρακολουθούν.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από Single-Stock ETF είναι το TSLQ, που shortάρει την μετοχή της Tesla (TSLA) με ημερήσια απόδοση -1x, δηλαδή για κάθε 1% πτώση στην τιμή της TSLA, το TSLQ ανεβαίνει κατά 1%.

Εν κατακλείδι, τα Single-Stock ETFs είναι κατά βάση για τους traders. Όσο λιγότερο τα κρατάμε τόσο λιγότερο χάνουμε από τα κρυφά fees που έχουν τα ETFs (time decay, management fees κτλ).

Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischris

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: