Αίτημα Τσίπρα για Σύνοδο Κορυφής εάν ναυαγήσει το Eurogroup

Αίτημα Τσίπρα για Σύνοδο Κορυφής εάν ναυαγήσει το Eurogroup
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (Α) μιλούν στους δημοσιογράφους μετά την συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Τετάρτη 5 Απριλίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Τέλος στα παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στους δανειστές.

“Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ ακόμα παιγνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και της προοπτικής της Ευρώπης”, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να συγκαλέσει τη Σύνοδο των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς στη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής.

“Κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία με τους θεσμούς κάποιοι βάζουν επιπρόσθετες απαιτήσεις παραβιάζοντας τα συμφωνημένα”, είπε ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και σημείωσε: “Ορισμένοι εκ των πιστωτών μας εμφανίζονται ακόμα και σήμερα αμετανόητοι. Μετά τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με απαιτήσεις για αχρείαστα πρόσθετα μέτρα για το 2018 σήμερα επαναλαμβάνουν την ίδια τακτική κωλυσιεργίας”.

Δεν παίζουμε ένα παιγνίδι, παίζουμε με το μέλλον ενός ολόκληρου λαού“, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η εικόνα που έχουν, ο ίδιος και ο κ. Τουσκ, είναι ότι βρισκόμαστε “μια ανάσα” από τη συμφωνία, αλλά εξέφρασε την ανησυχία πως στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της Παρασκευής, τότε θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη διάψευση των δυσοίωνων προβλέψεων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2015 και 2016, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να φέρει εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα, ενώ “φωτογραφίζοντας” το ΔΝΤ και όσους άλλους αφορά έβαλε κατά εκείνων που διαρκώς στο παρά πέντε της συμφωνίας, εμφανίζουν παράλογες και απαιτήσεις και εμπόδια. «Τα παιχνίδια με την Ελλάδα τελείωσαν. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε κανέναν με καθυστερήσεις να ροκανίσει όσα με κόπο έχουμε καταφέρει», τόνισε. «Εδώ δεν παίζουμε τις κουμπάρες», υπογράμμισε σχετικά με αυτό το παιχνίδι και τόνισε ότι αφορά το μέλλον ενός ολόκληρου λαού. «Αυτό πρέπει να σταμάτησει», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να προχωρήσει στο αίτημα της κυβέρνησης για Σύνοδο αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απάντησε ότι δεν θέλει να κάνει υποθέσεις και να σχολιάζει επί αρνητικών σεναρίων. «Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου, ξέρω τις υποχρεώσεις μου, ξέρω τα εργαλεία που έχω στη διάθεση μου. Όμως αυτή τη στιγμή αυτό που θέλω να κάνω μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι να υποστηρίξουμε τους συναδέλφους μας να φτάσουν σε μια συμφωνία την Παρασκευή».

«Ο μόνος μας στόχος χτες και σήμερα και αύριο», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ, «είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Οι προθέσεις μας είναι μόνο καλές και είμαι απολύτως βέβαιος ότι όλα αυτά τα μέτρα μερικές φορές πολύ επώδυνα είναι για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αναπτυχθεί και να έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον».

«Ακούγεται παράδοξο, το ξέρω», προσέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάκαμψη της χώρας του, για να επιχειρηματολογήσει πως οι θυσίες στο τέλος έχουν αποτέλεσμα. «Αυτή είναι σήμερα η πρώτη προτεραιότητα μας και των δύο, να διευκολύνουμε τη διαδικασία των δύσκολων διαπραγματεύσεων», είπε. Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική εναλλακτική, ότι οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία και πως «αυτό είναι το μόνο θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και το σύνολο της ευρωπαϊκής κοινότητας». Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ μπορούμε να εκφράσουμε μια συγκρατημένη μεν αλλά αισιοδοξία. Περιμένουμε έως την Παρασκευή, αλλά είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία αυτή». 

Ο κ. Τουσκ είπε γενικότερα ότι η καταπολέμηση της ανεργίας εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα στην Ευρώπη, ότι μετά από τόσα χρόνια κακών ειδήσεων η προοπτική σήμερα είναι καλύτερη απ’ ό,τι ήταν στην τελευταία δεκαετία. Το τίμημα ήταν υψηλό, όμως η Ελλάδα δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης, είπε, για να αναφέρει ότι το 2016 ήταν χρονιά ρεκόρ για τις τουριστικές αφίξεις και πως και άλλοι τομείς έχουν επιδείξει αποτελεσματικότητα και σκληρής δουλειά. Σημείωσε πως η προσπάθεια της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής φέρνει καρπούς. «Πολύ συχνά δεν εκτιμούμε την τεράστια προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι Έλληνες πολίτες και οι επιχειρήσεις. Είναι τα καλύτερα παραδείγματα αποφασιστικότητα και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη: Συγκρατημένα αισιόδοξος για την αξιολόγηση ο Τουσκ