Έτοιμη για τη «ρωσική» εποχή η Κριμαία – Πυρά σε ναυτική βάση

REUTERS

Δείτε τι μεταδίδει ο Editor in Chief του FortuneGreece.com και ανταποκριτής του Mega Channel Σωτήρης Δανέζης από την ανατολική Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε σήμερα πως προχωρούν κανονικά οι προετοιμασίες για την ένωση της ουκρανικής χερσονήσου με τη Ρωσία, μετά το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί αυτήν την Κυριακή, 16 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Αξιόνοφ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό δίκτυο Ria Novosti, το τοπικό υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ήδη έναν «οδικό χάρτη» για τη μετάβαση από το ουκρανικό νόμισμα στο ρωσικό ρούβλι. Ο Αξιόνοφ δήλωσε ακόμη πως μετά την ένωση με τη Ρωσία τα ουκρανικά θα πάψουν να αναγνωρίζονται ως επίσημη γλώσσα. «Χρησιμοποιούμε δύο γλώσσες σε καθημερινή βάση, τα ρώσικα και τα κριμαϊκά των Τατάρων. Είναι σίγουρο πως η δημοκρατία της Κριμαίας θα έχει δύο γλώσσες».

Το 15% του πληθυσμού της Κριμαίας των 2 εκατομμυρίων είναι Τατάροι που υποστηρίζουν σθεναρά το Κίεβο και ο Αξιόνοφ υποσχέθηκε πως σημαντικά κυβερνητικά πόστα στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα δοθούν σε μέλη της κοινότητας αυτής. Ανακοίνωσε ακόμη πως υπάρχουν σχέδια σχετικά με την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή σε περίπτωση που το Κίεβο αποφασίσει να διακόψει την παροχή.

Από την πλευρά του το ουκρανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως μπλοκάρει τον κωδικό του υπουργείου για την Κριμαία, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα με την καταβολή μισθών και συντάξεων. Η τοπική ηγεσία της Κριμαίας από την πλευρά της απάντησε πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα, ενώ δήλωσε πως την επομένη του δημοψηφίσματος θα τετραπλασιάσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, των στρατιωτικών και των δασκάλων.

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα και η επίσημη ιστοσελίδα του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της Κριμαίας. Στο site διεξάγεται μάλιστα μια άτυπη εικονική ψηφοφορία, στην οποία το 78% των συμμετεχόντων δηλώνει πως επιθυμεί την ένωση με τη Ρωσία.

Δείτε την ανταπόκριση του Σωτήρη Δανέζη για το Mega Channel:

Δείτε ακόμη: Η πόλη με το ένα εκατομμύρια τριαντάφυλλα

Πυρά από ρωσικά στρατεύματα που ενισχύουν τις θέσεις τους
Ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα στη διάρκεια της κατάληψης μιας θέσης του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κριμαία, δήλωσε Ουκρανός αξιωματικός στο πρακτορείο Ιντερφάξ, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν σήμερα τις θέσεις τους στη χερσόνησο, καταλαμβάνοντας επίσης ένα στρατιωτικό νοσοκομείο και μια βάση πυραύλων.

Ο αξιωματικός, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ανήκει σε μηχανοκίνητο τάγμα του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και δήλωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη βάση κοντά στην πόλη Μπαχτσισαράι λίγο μετά τις 2 μ.μ., πήραν από τους Ουκρανούς τα κινητά τηλέφωνά τους και άρχισαν προσπάθειες να πάρουν και τα οχήματα. Δεν υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών και ο διοικητής της βάσης προσπαθεί να διαπραγματευθεί τον τερματισμό του επεισοδίου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες για το επεισόδιο αυτό.

Διαβάστε ακόμη: «Παράθυρο» διαλόγου με την Ουκρανία ανοίγουν οι Ρώσοι

Στη Συμφερόπολη φιλορωσικές πολιτοφυλακές και ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το νοσοκομείο της πόλης και συγκέντρωσαν το προσωπικό σε μια αίθουσα «προφανώς για να συναντήσει τους νέους διευθυντές του ιδρύματος».

Στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, Ρώσοι στρατιώτες αφόπλισαν Ουκρανούς οπλίτες σε ουκρανική στρατιωτική βάση πυραύλων, δήλωσε Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Κριμαία. Ο Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ δήλωσε πως περίπου 200 στρατιώτες που επέβαιναν σε 14 φορτηγά κινήθηκαν προς το κτίριο το μεσημέρι και απείλησαν να το καταλάβουν εξ εφόδου αν οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν παρέδιδαν τα όπλα τους.

Εμφάνιση θα κάνει αύριο ο Γιανουκόβιτς
Ο ανατραπείς Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα κάνει δηλώσεις αύριο, Τρίτη, στο Ροστόφ επί του Ντον, στη νότια Ρωσία, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο φιλορώσος πρώην πρόεδρος, ο οποίος κατέφυγε στη Ρωσία μετά την καθαίρεσή του από το ουκρανικό κοινοβούλιο στις 22 Φεβρουαρίου, είχε ήδη κάνει δηλώσεις στο Ροστόφ επί του Ντον στις 28 Φεβρουαρίου. «Ουδείς με ανέτρεψε. Υποχρεώθηκα να εγκαταλείψω την Ουκρανία εξαιτίας μιας άμεσης απειλής κατά της ζωής μου και κατά της ζωής των συγγενών μου», είχε δηλώσει σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου.

Δείτε ακόμη: Ντονέτσκ: «Η Κριμαία δείχνει τον δρόμο»