«Παράθυρο» διαλόγου με την Ουκρανία ανοίγουν οι Ρώσοι

«Παράθυρο» διαλόγου με την Ουκρανία ανοίγουν οι Ρώσοι

Πούτιν και Λαβρόφ θα σχηματίσουν ομάδα επαφών σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους. 

Την πρόθεση της ρωσικής κυβέρνησης να έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση στο Κίεβο, επιβεβαιώνουν Βρετανοί αξιωματούχοι. Πώς θα γίνει αυτό; Όχι απευθείας, μιας και η Ρωσία δεν αναγνωρίζει ακόμα την προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας, αλλά μέσω σχηματισμού μια ομάδας επαφών.

Η είδηση αυτή έρχεται μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος ηγέτης με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στην προσπάθεια των δυτικών δυνάμεων να εξομαλύνουν την κρίση στη χερσόνησο της Κριμαίας.

«Ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε πως είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρχει μια σταθερή Ουκρανία. Είπε ότι η Ρωσία επιδίωκε να βρεθεί μια διπλωματική λύση για την κρίση και ότι ο Πούτιν θα συζητήσει αύριο τις προτάσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Λαβρόφ», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Ρώσος ηγέτης είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τη «νομιμότητα» της απόφασης της ηγεσίας της Κριμαίας σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το αν η χώρα πρέπει να ενταχθεί στη Ρωσία, κάτι που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παράνομο. Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, τόνισε την ανάγκη για την ανεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ρωσική κατάληψη στην Κριμαία θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμα ως «ένας λάθος υπολογισμός». Από την πλευρά του ο πρώην πυγμάχος και ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Κίεβο, Βιτάλι Κλίτσκο, έκανε έκκληση για κλείσιμο των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και περιορισμό του εναέριου χώρου της χώρας, προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν περαιτέρω «επιθετικές πράξεις» από την πλευρά της Ρωσίας.

Ντονέτσκ: «Η Κριμαία δείχνει τον δρόμο»

Η Ρωσία προσπαθεί να αποτρέψει την ανάδειξη «νεοφασιστών» στην Ουκρανία
Ένας ανώτερος Ρώσος κυβερνητικός αξιωματούχος κάλεσε τη Δύση να αποτρέψει την ανάδειξη «νεοφασιστών» στην εξουσία στην Ουκρανία μετά την ανακοίνωση ενός ηγέτη της ακροδεξιάς ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Ο Ντμίτρο Γιάρος, ηγέτης του Δεξιού Τομέα, ενός κινήματος με χαρακτηριστικά γνωρίσματα παραστρατιωτικής ομάδας που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαδηλώσεις που διήρκεσαν τρεις μήνες και οδήγησαν στην ανατροπή του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές της 25ης Μαΐου.

«Οι de facto αρχές στο Κίεβο και οι Δυτικοί υποστηρικτές τους πρέπει να κλείσουν τον δρόμο στο νέο-φασιστή Γιάρος και στους υποστηρικτές του», σημείωσε ο Κονσταντίν Ντολγκόφ, επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Οι ρωσικές αρχές κατηγορούν τον Γιάρος για υποκίνηση της τρομοκρατίας, διότι φέρεται να είχε καλέσει έναν Τσετσένο πολέμαρχο να επιτεθεί στη Ρωσία αφού οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της Κριμαίας.

«Η βία των υπερεθνικιστών που απολαύουν ατιμωρησία έχει καταστήσει ανυπόληπτο το Μαϊντάν», ανέφερε ο Ντολγκόφ αναφερόμενος στο ουκρανικό κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον του Γιανουκόβιτς. «Οι εξτρεμιστές που είναι ένοχοι για δολοφονίες θα έπρεπε να προσαχθούν στην δικαιοσύνη». Ο Γιάρος αναφέρθηκε χθες στη Ρωσία κατηγορώντας την ότι έχει εξαπολύσει επίθεση στην Κριμαία και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία βρίσκεται «σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία».

Διαβάστε ακόμη: Ομπάμα εναντίον Πούτιν και στη μέση η Μέρκελ

Ακόμα ένα αεροδρόμιο στα χέρια των Ρώσων
Μια ομάδα φιλορώσων ενόπλων που φορούσαν στρατιωτικές στολές, χωρίς διακριτικά, κατέλαβε άλλο ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στη χερσόνησο.

Η ομάδα, η οποία αποτελείτο από περίπου 80 μέλη και υποστηριζόταν από περίπου 50 πολίτες, απέκλεισε την είσοδο στο αεροδρόμιο κοντά στο χωριό Σάκι και έστησε σημεία ελέγχου με πολυβόλα κατά μήκος του διαδρόμου αποπροσγειώσεων, είπε ο εκπρόσωπος, ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι πολίτες, που κρατούσαν ρόπαλα και ξύλα, προσπάθησαν να μπουν στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ρωσικές δυνάμεις ή φιλορωσικές ομάδες έχουν καταλάβει αναίμακτα διάφορα σημεία στρατηγικής σημασίας στην Κριμαία, ανάμεσά τους το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Μπελμπέκ και το βασικό πολιτικό αεροδρόμιο στη Συμφερόπολη, μετά την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο.

Έχουν υπάρξει διάφορες αναμετρήσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά μέχρι τώρα οι Ουκρανοί στρατιωτικοί δεν έχουν προβάλει ένοπλη αντίσταση.