Έτοιμος να ρίξει 1 δισ. δολάρια στην κατεστραμμένη Ουκρανία ο Τζορτζ Σόρος

Έτοιμος να ρίξει 1 δισ. δολάρια στην κατεστραμμένη Ουκρανία ο Τζορτζ Σόρος

Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής ετοιμάζεται να κάνει πράξη τις παραινέσεις του για επενδύσεις στη χώρα που καταρρέει οικονομικά.

Έτοιμος να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην κατεστραμμένη από τον εμφύλιο πόλεμο Ουκρανία, δήλωσε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

«Πρόκειται για σταθερές επενδυτικές ιδέες σε τομείς όπως η αγροτική οικονομία και οι κατασκευές. Για αυτά θα έδινα 1 δισ. δολάρια» είπε στη συνέντευξή του. Κινήσεις όπως αυτές «θα απέδιδαν σίγουρο κέρδος για την εταιρεία μου αλλά και για μένα προσωπικά», συμπλήρωσε.

Ο ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος κάλεσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να επιδείξουν ηγετικές πολιτικές αρετές για την περίπτωση της Ουκρανίας, διότι μόνον έτσι η χώρα θα μετατραπεί σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Η Δύση θα μπορούσε να παράσχει οικονομική βοήθεια με τα ευρωπαϊκά μηδενικά επιτόκια, υποστήριξε ο Τζορτζ Σόρος.

Εκπρόσωπος του μεγαλοεπενδυτή δήλωσε ότι η επένδυση αυτή εξαρτάται από το εάν η Δύση θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για τη σωτήρια της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα. Όμως πάνω από όλα μάχεται για τις ευρωπαϊκές αξίες όπως η δικαιοσύνη και η ελευθερία», υποστήριξε ο Τζορτζ Σόρος.

Το ουκρανικό νόμισμα έχει χάσει μέχρι στιγμής το 60% της αξίας του έναντι του δολαρίου, ενώ το ΑΠΕ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 7% το 2014. Παρότι η Ουκρανία εξασφάλισε νέο δάνειο από το ΔΝΤ τον Φεβρουάριο, οι πιθανότητες άμεσης οικονομικής ανάκαμψης είναι μηδαμινές.

Η οικονομία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τραγική κατάσταση. Η διαφθορά κοστίζει στην Ουκρανία 10 δισ. δολάρια ετησίως, το αίτημα του ΔΝΤ για αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο και μείωση των συντάξεων είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλές, οι τράπεζες καταρρέουν υπό το βάρος των «κόκκινων» δανείων και τα επιτόκια έχουν πιάσει υψηλό πενταετίας.