Ετοιμότητα απέναντι σε πιθανή έξαρση της επιδημίας Έμπολα ζητά ο ΟΗΕ

Ετοιμότητα απέναντι σε πιθανή έξαρση της επιδημίας Έμπολα ζητά ο ΟΗΕ

Μία μετά την άλλη οι χώρες της Δ. Αφρικής κλείνουν τα σύνορά τους - Αισιοδοξία στον ΠΟΥ για τη θεραπεία των δύο Αμερικανών γιατρών.

«Ετοιμότητα απέναντι απέναντι σε μια έξαρση της επιδημίας, αν χρειαστεί» ζητά ο συντονιστής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα, την ώρα που οι χώρες της δυτικής Αφρικής κλείνουν η μία μετά την άλλη τα σύνορά τους και θέτουν ολόκληρες φτωχογειτονιές σε καραντίνα προκειμένου να σταματήσουν την εξάπλωση της επιδημίας. Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει μια σύνοδο στις αρχές του μήνα στην οποία θα συζητηθούν οι πιθανές θεραπείες και τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική.

«Αυτό που είμαι αποφασισμένος να κάνω είναι να διασφαλίσω ότι κάθε στοιχείο του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που διαθέτουμε είναι στο βέλτιστο επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια έξαρση, αν χρειαστεί», δήλωσε ο δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο του ΟΗΕ. «Είτε είμαστε κοντά σε μια έξαρση της επιδημίας η οποία στη συνέχεια θα περιοριστεί, είτε βρισκόμαστε σε μια φάση ύφεσης απ’ όπου η επιδημία θα ενταθεί, αλλά δεν μπορώ να πω τίποτε παραπάνω», προειδοποίησε ο Βρετανός επιδημιολόγος.

Ο δρ. Nαμπάρo έφτασε χθες βράδυ στη Λιβερία, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής που μαστίζονται από την επιδημία, προγραμματίζοντας να μείνει δύο ημέρες σε κάθε χώρα.

Η  Σενεγάλη ανακοίνωσε σήμερα πως κλείνει τα σύνορά της με τη Γουινέα, ενώ και η ΛΔ του Κονγκό ανακοίνωσε πως υπάρχουν 13 συνολικά θάνατοι από αιμορραγικό πυρετό «άγνωστης αιτιολογίας» από τις 11 Αυγούστου στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες ελέγχου της νόσου, η Σενεγάλη δήλωσε πως κλείνει τα χερσαία σύνορά της με τη Γουινέα. «Το μέτρο επεκτείνεται και στον εναέριο χώρο και στα θαλάσσια σύνορα για τα αεροσκάφη και τα πλοία από τη Δημοκρατία της Γουινέας, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Σενεγάλης.

Χθες επίσης η Νότια Αφρική ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων της για τους ταξιδιώτες από τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, ενώ οι πολίτες της που θα επιστρέψουν από τις χώρες αυτές θα υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο και παρακολούθηση.

Στη Λιβερία, όπου η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι σε ισχύ από το βράδυ της Τετάρτης και δύο γειτονιές στα περίχωρα της Μονρόβιας βρίσκονται σε καραντίνα, ο Ερυθρός Σταυρός έκρινε απαραίτητο «απέναντι σε μια καταστροφή αυτού του μεγέθους» να αναθέσει τον συντονισμό της καταπολέμησης της επιδημίας σε διεθνή οργανισμό παρά στις εθνικές αρχές.

Η περιορισμένη χωρητικότητα του μοναδικού κρεματορίου στη χώρα, που ανήκει στην ινδική κοινότητα η οποία τηρεί τις ινδουιστικές τελετές κηδείας, έχει ήδη υπερκαλυφθεί με δεκάδες πτώματα που περισυλλέγονται καθημερινά, πολλά από τα οποία περισυλλέγονται αρκετές ημέρες αργότερα, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού της Λιβερίας Φάγιαχ Τάμπα.

Ωστόσο μια αχτίδα ελπίδας διαφάνηκε με «τη σημαντική βελτίωση», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), της υγείας ενός γιατρού και μιας νοσηλεύτριας, δύο από τους τρεις επαγγελματίες της υγείας στη Λιβερία στους οποίους χορηγήθηκε ο αμερικανικός ορός ZMapp, ένα πειραματικό φάρμακο. Ο τρίτος ασθενής, επίσης γιατρός, είναι καλύτερα αλλά παραμένει σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

 

Στις ΗΠΑ, οι δύο πρώτοι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ο ορός, ένας γιατρός και μια γυναίκα μέλος της αμερικανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Samaritan’s Purse έφυγαν θεραπευμένοι από το νοσοκομείο, όπου είχαν εισαχθεί μετά τον επαναπατρισμό τους εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασής τους. Ο 33χρονος γιατρός Κεντ Μπράντλι, ο οποίος μαζί με την 60χρονη Νάνσι Ράιτμπολ μολύνθηκαν από τον ιό στη Λιβερία περιθάλποντας ασθενείς με τον ιό Έμπολα, απέδωσε τη θεραπεία του στην πίστη του και στις προσευχές χιλιάδων, αν όχι εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Το υγειονομικό σύστημα των μεγαλύτερων χωρών που επλήγησαν δεν ήταν ισχυρό πριν από την εμφάνιση της επιδημίας. Τώρα έχει καταβαραθρωθεί», δήλωσε η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη Λιβερία Κάριν Λάντγκρεν σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να μην υπάρχουν υλικά, όπως χλώριο και προστατευτικός εξοπλισμός.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συγκαλέσει μια σύνοδο στις αρχές του μήνα στην οποία θα συζητηθούν οι πιθανές θεραπείες και τα εμβόλια για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική. Οι συνομιλίες, οι οποίες θα διεξαχθούν την 4η και 5η Σεπτεμβρίου στη Γενεύη, θα επικεντρωθούν στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των πειραματικών φαρμάκων και στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επιταχυνθούν οι κλινικές δοκιμές και να μεγεθυνθεί η παραγωγή, ανέφερε ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ.

Το φάρμακο «ZMapp είναι μια από τις διάφορες πειραματικές θεραπείες και τα εμβόλια για τον Έμπολα που βρίσκονται υπό έρευνα αυτή τη στιγμή. Προς το παρόν, οι προμήθειες όλων (των πειραματικών φαρμάκων και των εμβολίων) είναι εξαιρετικά περιορισμένες», σημείωσε ο ΠΟΥ σε μια ανακοίνωση του.

Ο οργανισμός αναφερόταν σε ένα πειραματικό φάρμακο το οποίο παράγεται στις ΗΠΑ και έχει δοκιμαστεί σε έξι ασθενείς μέχρι τώρα. Η ποσότητα αυτού του φαρμάκου που ήταν διαθέσιμη έχει πλέον εξαντληθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Έκτακτα μέτρα για την εξάπλωση του ιού έμπολα στη Λιβερία

Κόκκινος συναγερμός για τον ιό Έμπολα