Αίτηση για νέα δανειακή διευκόλυνση απέστειλε η Ελλάδα στο ΔΝΤ

Αίτηση για νέα δανειακή διευκόλυνση απέστειλε η Ελλάδα στο ΔΝΤ

Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι έλαβε το αίτημα της Ελλάδας.

Την επιστολή προς το ΔΝΤ, με την οποία η κυβέρνηση ζητεί, στη βάση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, μία νέα δανειακή διευκόλυνση από το Ταμείο στο πλαίσιο της υπό διαπραγμάτευση τριετούς συμφωνίας με τους δανειστές, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Στην επιστολή -που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και απευθύνεται στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ– επισημαίνεται ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος».

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί, αλλά εκτιμάται «ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή. Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση».

«Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015», καταλήγει η επιστολή προς το ΔΝΤ, «σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο».

Από τη πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωσε ότι έλαβε την επιστολή της κυβέρνησης της Ελλάδας με την οποία ζητείται από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό νέα δανειακή διευκόλυνση.

«Θα συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας το χρόνο και τους όρους των συνομιλιών» για το θέμα αυτό, προσέθεσε το ΔΝΤ σε σύντομη ανακοίνωσή του.