Έτος του «λουκέτου» το 2016;

Έτος του «λουκέτου» το 2016;
ÀÔıÍ›ÙÔ Û ͷًÛÙÁÏ·. àÍÎÂflÛÈÏÔ Ù˘Ì Í·Ù·ÛÙÁÏ‹Ù˘Ì ÙÔıÚ Í·È ÔÒÂfl· ‰È·Ï·ÒÙıÒfl·Ú ·‹ÌÙÁÛ·Ì ÔÈ ›ÏÔÒÔÈ ÙÁÚ ¸ÎÁÚ ÙÔı «Ò·ÍÎÂflÔı ÛÙÁÌ ÒÔ˘ËÔ˝ÏÂÌÁ ‰È½ÒıÌÛÁ ÙÔı ˘Ò·ÒflÔı. «Ò‹ÍÎÂÈÔ ‘ÂÙ‹ÒÙÁ 13 …ÔıÎflÔı 2005

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου ο αριθμός των διαγραφών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο α’ τρίμηνο κατά 78.08%.

Η αλματώδης αύξηση των «λουκέτων» μέσα στους πρώτους μήνες του 2016 επαναφέρει τα σκληρά σενάρια για τον κόσμο της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα έπειτα από ένα επεισοδιακό 2015.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι περισσότερες κατά 4.000 από αυτές που ανοίγουν, καθώς κάποιες δραστηριότητες σταματούν οριστικά, κάποιες άλλες μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες και άλλες εισέρχονται στη σφαίρα της παραοικονομίας, της αδήλωτης εργασίας και των αδήλωτων εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), στο διάστημα από 1/1/2016 ως 22/3/2016 διαγράφηκαν 9.812 επιχειρήσεις, αριθμός κατά 78,08% υψηλότερος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Η διαφορά με το 2015 είναι πολύ μεγαλύτερη, και αυτό γιατί στις αρχές του περασμένου έτους επικρατούσε υπέρμετρη αισιοδοξία λόγω της επικείμενης κυβερνητικής αλλαγής.

Μάλιστα, τα πραγματικά «λουκέτα» δεν αποκλείεται να είναι περισσότερα από τα καταγεγραμμένα, καθώς πολλές επιχειρήσεις «κατεβάζουν ρολά» χωρίς να το δηλώσουν, αφού χρωστούν σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τράπεζες.