Έτσι μπορεί η Ουάσινγκτον να «διαγράψει από φίλο» της το Facebook

Έτσι μπορεί η Ουάσινγκτον να «διαγράψει από φίλο» της το Facebook
epa06662236 CEO of Facebook Mark Zuckerberg testifies before the House Energy and Commerce Committee hearing on 'Facebook: Transparency and Use of Consumer Data' on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 11 April 2018. Zuckerberg is testifying before the second of two Congressional hearings this week regarding Facebook allowing third-party applications to collect the data of its users without their permission and for the company's response to Russian interference in the 2016 US presidential election. EPA/SHAWN THEW

Η εποχή της απόλυτης ελευθερίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της.

Το Κογκρέσο προειδοποίησε τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνοντα σύμβουλο της Facebook Inc., ότι η εποχή της αυτορρύθμισης για τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης έχει μάλλον τελειώσει μετά την παραβίαση των δεδομένων του Facebook και τη χρήση του γίγαντα των κοινωνικών μέσων από τη Ρωσία με στόχο την παραπληροφόρηση κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016.

Η ρύθμιση του Ζούκερμπεργκ είναι αναπόφευκτη, και για την ακρίβεια είναι και επιθυμητή. Αλλά ποια κλίμακα πρέπει να λάβει αυτή η ρύθμιση – και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τα ύψους 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων έσοδα που προβλέπονται φέτος για την εταιρεία; Με άλλα λόγια, ποια μέτρα συζητιούνται αυτή τη στιγμή για τον έλεγχο των εταιρειών κοινωνικών μέσων και διαδικτύου;

Βελτίωση της προστασίας προσωπικών δεδομένων για τους χρήστες των κοινωνικών μέσων

Τα προσωπικά δεδομένα έως και 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, κυρίως στις ΗΠΑ, αποκτήθηκαν από την Cambridge Analytica, βρετανική εταιρεία συμβούλων, η οποία μεταξύ άλλων βοήθησε στην εκλογή του Προέδρου Donald Trump. Ορισμένοι νομοθέτες και ειδικοί σε ζητήματα ιδιωτικότητας απαιτούν μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών, όπως έχουν πράξει και πολλές φορές στο παρελθόν μετά από ένα μεγάλο κρούσμα διαρροής προσωπικών δεδομένων. Όμως, μια τέτοια νομοθεσία δεν έχει περάσει ποτέ από το Κογκρέσο. Τι, αλήθεια, είναι διαφορετικό αυτή τη φορά;

Καταρχήν, από τον επόμενο μήνα θα ισχύουν αυστηρότεροι κανόνες για τις εταιρείες που συλλέγουν και χρησιμοποιούν δεδομένα καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και …τα Facebook, τα Google και τα Twitter αυτού του κόσμου προσπαθούν να προσαρμοστούν και να συμμορφωθούν. Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Γενικής Προστασίας Δεδομένων θέτει νέα πρότυπα για κάθε κάτοχο ευαίσθητων δεδομένων, από την Amazon έως τα συμβούλια τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλοι πλέον πρέπει να έχουν και να δημοσιοποιούν σαφείς όρους και προϋποθέσεις για τους χρήστες, καθώς και να λαμβάνουν τη «σαφή συγκατάθεσή» τους.

Η εξαίρεση από τη συλλογή δεδομένων θα πρέπει να είναι τόσο εύκολη όσο και η υπαγωγή σε αυτήν. Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όσα συλλέγονται και στο πώς χρησιμοποιούνται, και τα δεδομένα θα καταστρέφονται όταν δεν χρειάζονται πλέον. Επίσης, οι καταναλωτές διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν την εξάλειψη ορισμένων πληροφοριών, βάσει του «δικαιώματος στη λήθη». Τα πρόστιμα για τις πιο σοβαρές παραβιάσεις μπορούν να φτάσουν τα 24,7 εκατομμύρια δολάρια (20 εκατομμύρια ευρώ) ή το 4% των ετήσιων εσόδων μιας εταιρείας.

Οργανισμός Ψηφιακής Προστασίας

Μερικά μέλη του Κογκρέσου έθεσαν την ιδέα να ξεκινήσει τη λειτουργία της μια εντελώς νέα υπηρεσία για την αστυνόμευση του τρόπου διαμοιρασμού των δεδομένων των Αμερικανών πολιτών στο διαδίκτυο. Ένας «Οργανισμός Ψηφιακής Προστασίας» θα έχει την εξουσία να επιβάλλει κυρώσεις στις εταιρείες για παραβιάσεις δεδομένων και να ορίζει κανόνες για το ποια δεδομένα μπορούν να συλλέγουν οι εταιρείες και πώς μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Όταν το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Raul Ruiz (Δημοκρατικός από την Καλιφόρνια), συζήτησε την ιδέα με τον Ζούκερμπεργκ, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook δήλωσε ότι η ιδέα «αξίζει να συζητηθεί» αλλά ζήτησε επίσης να σκεφτεί περαιτέρω τις λεπτομέρειες.

Ρύθμιση των ψηφιακών διαφημίσεων

Το Facebook και το Twitter εμφανίζονται να υποστηρίζουν το Νομοσχέδιο για τις Έντιμες Διαφημίσεις, ένα μέτρο διαφάνειας που υποστηρίχθηκε από δύο Δημοκρατικούς γερουσιαστές, την Amy Klobuchar και τον Mark Warner, καθώς και τον Ρεπουμπλικάνο John McCain. Το νομοσχέδιο θα επέβαλλε απαιτήσεις δημοσιότητας στις πολιτικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο, όπως οι απαιτήσεις που ισχύουν τώρα για παρεμφερείς διαφημίσεις στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Η ιδέα είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να γνωρίζουν ποιος προσπαθεί να τους επηρεάσει. Οι επικριτές λένε ότι το μέτρο καλύπτει μόνο ένα μέρος του προβλήματος, καθώς οι πολιτικές οργανώσεις μπορούν να επικαλεστούν ως υπεύθυνους άτομα που δεν έχουν σχέση με το ποιος βρίσκεται πραγματικά πίσω από μια διαφήμιση.

Ήδη το Facebook έχει ανακοινώσει αλλαγές στις πολιτικές του περί διαφήμισης, οι οποίες όπως λέει το ίδιο θα δυσκολέψουν τους κακόβουλους δρώντες να προωθούν διχαστικές απόψεις. Οι διαφημιζόμενοι που αναφέρονται σε κοινωνικά ή πολιτικά ζητήματα θα πρέπει να επαληθεύουν την ταυτότητα και την τοποθεσία τους.

Ρύθμιση του ψηφιακού περιεχομένου καθιστώντας νομικά υπεύθυνες τις ιστοσελίδες

Στις 11 Απριλίου, ο Trump υπέγραψε ένα νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του sex trafficking στο διαδίκτυο, το οποίο πλέον καθιστά τους ιστότοπους υπεύθυνους εάν διευκολύνουν εν γνώσει τους αυτά τα εγκλήματα. Το νομοσχέδιο υποστηρίζεται από το Facebook και την Ένωση Διαδικτύου, μια επαγγελματική οργάνωση που έχει ως μέλη το Facebook, τη Google και το Twitter, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, αρκετές εταιρείες τεχνολογίας και επαγγελματικές οργανώσεις ανησυχούν ότι ο νόμος θα βλάψει την καινοτομία καθιστώντας τις μεγάλες ιστοσελίδες ευάλωτες σε νομικές κυρώσεις που θα εκκινούν από κακόβουλους δρώντες.

Το μέτρο δεν αφορά μόνο τη σωματεμπορία. Πρόκειται για το πρώτο βήμα για να καθίστανται οι εταιρείες στο διαδίκτυο υπεύθυνες για το περιεχόμενο των ιστοτόπων τους. Θα μπορούσε επίσης όλο αυτό να αποτελέσει προάγγελο προσπαθειών για την καταπολέμηση άλλων παράνομων διαδικτυακών δραστηριοτήτων, όπως το εμπόριο ναρκωτικών.

Συρρίκνωση των εταιρειών τεχνολογίας

Κάποιοι νομοθέτες έχουν αρχίσει να μιλάνε για την ανάγκη συγκράτησης του μεγέθους των τεχνολογικών Γολιάθ. Το 20ετές «πάγωμα» όλων των υποθέσεων παραβίασης της μονοπωλιακής νομοθεσίας στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει οικονομολόγους και εμπειρογνώμονες στο συμπέρασμα ότι η επιβολή του νόμου είναι υπερβολικά διστακτική, με αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.

Το Facebook και η Google ελέγχουν περισσότερο από το μισό της δαπάνης για διαφημίσεις κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ. Το μερίδιο του Facebook στην κίνηση στα κοινωνικά μέσα από κινητό, συμπεριλαμβανομένων των WhatsApp, Messenger και Instagram, είναι περίπου 75%, κατά μία εκτίμηση. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Lindsey Graham πίεσε τον Ζούκερμπεργκ κατά την ακρόαση του Απριλίου για το αν η εταιρεία του έχει ανταγωνιστές. «Δεν νομίζετε ότι έχετε ένα μονοπώλιο;» είπε ο Graham. “Σίγουρα δεν αισθάνομαι κάτι τέτοιο» απάντησε ο Ζούκερμπεργκ.

Εφαρμογή υφιστάμενων συμφωνιών

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου διερευνά το κατά πόσο το Facebook παραβίασε μια συμφωνία συγκατάθεσης του 2011 για τη διαφύλαξη των προσωπικών πληροφοριών των χρηστών, και πρώην αξιωματούχοι της Επιτροπής αναφέρουν ότι το σκάνδαλο Cambridge Analytica φαίνεται ότι συνιστά παραβίαση του εν λόγω διακανονισμού. Η Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο στο Facebook έως και 40.000 δολάρια ανά παράβαση ανά ημέρα – κάτι που θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί ταχύτατα με εκατομμύρια εμπλεκόμενους χρήστες.

Βάσει του διακανονισμού, το Facebook συμφώνησε να λαμβάνει τη συγκατάθεση των χρηστών προτού αυτοί μοιραστούν τα δεδομένα τους με τρίτους. Επίσης, η συμφωνία όριζε ότι το Facebook θα δημιουργούσε ένα «ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας προσωπικών δεδομένων», θα απέκλειε την πρόσβαση στον λογαριασμό ενός χρήστη εντός 30 ημερών από τη διαγραφή του, και θα έπαυε κάθε παραπλανητικό ισχυρισμό σχετικά με τις πρακτικές απορρήτου της εταιρείας. Το Facebook λέει ότι δεν παραβίασε τη συμφωνία συγκατάθεσης.