Έτσι κέρδισε το στοίχημα του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ο Warren Buffett

Τα χρήματα πάντως τα έδωσε για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

της Emily Price

Το 2007, ο Warren Buffett στοιχημάτισε ένα εκατομμύριο δολάρια στο ότι ένα index fund (κεφάλαιο που στηρίζεται στη σύνθεση ενός χρηματιστηριακού δείκτη) θα υπερέβαινε σε απόδοση μια συλλογή hedge funds (κερδοσκοπικών αμοιβαίων κεφαλαίων) μέσα σε μια περίοδο 10 ετών.

Τελικά, ο γνωστός επενδυτής κέρδισε αυτό το στοίχημα. Και ο μεγάλος νικητής είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση που ονομάζεται Girls Inc.

Όταν έβαλε το στοίχημα πριν από μια δεκαετία, ο Buffett είχε δηλώσει ότι θα παρέδιδε τα έσοδα από τη νίκη σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η φιλανθρωπική οργάνωση που επέλεξε ήταν το τοπικό γραφείο της Girls Inc., όπως αναφέρει η The Wall Street Journal. Η συγκεκριμένη οργάνωση παρέχει φροντίδα μετά το σχολείο καθώς και θερινά προγράμματα για κορίτσια ηλικίας 5 έως 18 ετών.

Ο Buffett κέρδισε επίσημα το στοίχημα την Παρασκευή πριν την πρωτοχρονιά, αλλά σε όλο το 2017 δήλωνε επανειλημμένα ότι ήταν σίγουρος πως θα κέρδιζε.

Κατά τη διάρκεια του στοιχήματος, το index fund S&P 500 είχε απόδοση 7,1% ετησίως, σημαντικά μεγαλύτερη από το καλάθι hedge funds που επέλεξε ένας διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Protégé Partners. Το καλάθι αυτό επέστρεψε κατά μέσο όρο μόλις 2,2%.

Τόσο ο Buffett όσο και η Protégé Partners έβαλαν αρχικά περίπου 320.000 δολάρια σε ομόλογα για το στοίχημα, ποσό που αναμενόταν να αγγίξει το 1 εκατομμύριο δολάρια στο τέλος αυτών των 10 ετών.

Τα ομόλογα κατέληξαν να «ανέβουν» ταχύτερα από ό,τι είχαν εκτιμήσει οι δύο πλευρές και το 2012 το δίδυμο αποφάσισε να αγοράσει μετοχές B’ της Berkshire, η αξία των οποίων σήμερα ανέρχεται σε 2,22 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η εισροή ρευστού θα σημάνει μεγάλα πράγματα για την Girls Inc. – η φιλανθρωπική οργάνωση έχει σήμερα ετήσιο προϋπολογισμό 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Η δωρεά θα συμβάλει στην παροχή μιας σειράς πρόσθετων υπηρεσιών, όπως η κάλυψη των δαπανών για τη μεταβατική στέγαση 16 νέων γυναικών.

Παλαιότερα, ο Buffett βοήθησε την οργάνωση δημοπρατώντας μερικά από τα προσωπικά του αντικείμενα.

Πηγή: fortune.com