Eurobank: Μπροστά για την επένδυση στην ανάπτυξη

Eurobank: Μπροστά για την επένδυση στην ανάπτυξη
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η προσέγγιση ποιοτικών επενδύσεων αποτελεί το κλειδί για την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Aντιμέτωπη με ισχυρές διεθνείς προκλήσεις αλλά εφοδιασμένη με ισχυρά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της στις διεθνείς αγορές, η ελληνική οικονομία επιδιώκει να μεταβεί γρήγορα σε ένα νέο, πιο ανθεκτικό παραγωγικό μοντέλο για να θωρακίσει τη δημοσιονομική της θέση και να εξασφαλίσει σταθερή παραγωγή πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Η επιτυχία του εγχειρήματος, όμως, εξαρτάται από την προσέλκυση πολλών και ποιοτικών ξένων και εγχωρίων επενδύσεων, υψηλής προστιθέμενης αξίας, σε σύγχρονους κλάδους, προκειμένου να καλυφθεί το συντομότερο η διαφορά των σχεδόν δέκα ποσοστιαίων μονάδων που χωρίζουν τις επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό.

Προκειμένου η οικονομία να κερδίσει αυτό το μεγάλο στοίχημα και να οικοδομήσει εγκαίρως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ένα νέο επιχειρηματικό, ενεργειακό και γεωπολιτικό τοπίο που βρίσκεται διεθνώς υπό διαμόρφωση, επιβάλλεται η ουσιαστική συμβολή του τραπεζικού συστήματος. Στόχος είναι η στήριξη όλων των επιχειρήσεων, χρηματοδοτικά και συμβουλευτικά, για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση ευκαιριών και φυσικά για την έγκαιρη και βέλτιστη αξιοποίηση του διευρυμένου επενδυτικού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης, που μαζί με άλλους πόρους δημιουργεί μια «δεξαμενή ανάπτυξης» σχεδόν €80 δισ..

Η Eurobank, η πρώτη πλήρως ιδιωτικοποιημένη ελληνική συστημική τράπεζα, με τη στήριξη του ισχυρού βασικού της μετόχου και την εμπιστοσύνη των αγορών, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στην ισχυρή ποιοτική και ποσοτική ζήτηση στην πρόσφατη έκδοση ομολόγου €500 εκατ. υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συμμετέχει δυναμικά στην υλοποίηση της εθνικής επενδυτικής στρατηγικής με στρατηγικά πλεονεκτήματα:

Σταθερή κερδοφορία και διαρκής βελτίωση δεικτών | Το 3ο τρίμηνο του 2023 η ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή αυξήθηκε κατά 16% στο 1,97 ευρώ, ενώ τα οργανικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 85,1% σε €1.077 εκατ. το εννεάμηνο 2023. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε €1.112 εκατ. και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε €916 εκατ. το ίδιο διάστημα. Ο δείκτης NPEs υποχώρησε σε χαμηλό δεκαπενταετίας κάτω του 5%.

Ισχυρό και διευρυνόμενο διεθνές αποτύπωμα | Η δυναμική παρουσία της Eurobank σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, την οποία διευρύνει περαιτέρω, και η δραστηριοποίησή της στον τομέα του Private Banking σε Λουξεμβούργο και Λονδίνο, απέφερε στον Όμιλο καθαρά κέρδη €342 εκατ. το εννεάμηνο 2023, αυξημένα 85,3% συγκριτικά με το εννεάμηνο του 2022.

Σύμμαχος όλων των επιχειρήσεων

Ως Τράπεζα της Ανάπτυξης και του Τουρισμού βρίσκεται δίπλα σε όλες τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις χρηματοδοτώντας τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την καινοτομία και πρωτοβουλίες αύξησης της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας.

Χρηματοδοτεί εμβληματικά έργα –ορόσημα προς ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και επιχειρηματικές επενδύσεις κυρίως βάσει κριτηρίων ESG. Η χρηματοδοτική στρατηγική εστιάζεται σε πέντε πυλώνες: Υποδομές και εμπορικό Real Estate, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, καινοτόμος βιομηχανία και ασφαλώς ο Τουρισμός, όπου υλοποιεί παρεμβάσεις συνολικής αξίας €1,5 δισ. στην τετραετία 2020 – 2024.

Κινείται δυναμικά στην απορρόφηση των κονδυλίων του ταα. Με την έγκριση της πέμπτης δόσης κεφαλαίων του ΤΑΑ έχει αναλάβει τη διαχείριση κεφαλαίων άνω του €1 δισ. μέσω ΤΑΑ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και συμμετέχει στη χρηματοδότηση 55 επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού €3,4 δισ.

Στέκεται δίπλα στις μικρότερες επιχειρήσεις στηρίζοντας και την προσπάθεια αξιοποίησης κάθε διαθέσιμου πόρου. Από το 2020 έχει χορηγήσει €2,5 δισ. σε επιχειρήσεις με τζίρο έως €5 εκατ. ενώ αναπτύσσει ολοκληρωμένες λύσεις και οικοσυστήματα τραπεζικών και μη τραπεζικών υπηρεσιών εξειδικευμένων ανά κλάδο. Ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα προγράμματα είναι το Business Banking Τουρισμός, που στα 13 χρόνια λειτουργίας έχει υποστηρίξει περισσότερες από 53.600 επιχειρήσεις συναφείς με τον Τουρισμό.

Εταιρική υπευθυνότητα με το βλέμμα στους νέους

Επιστρέφοντας μέρισμα ανάπτυξης στις κοινωνίες που δραστηριοποιείται, αναπτύσσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική ΕΚΕ. Κοινός παρονομαστής των κοινωνικών δράσεων της Eurobank για την αντιμετώπιση του δημογραφικού μέσω του Μπροστά για την Οικογένεια, την επιβράβευση της αριστείας στην παιδεία μέσω του Μπροστά για την Παιδεία, αλλά και τη νεανική επιχειρηματικότητα μέσω του egg – enter grοw go, είναι η στήριξη της νέας γενιάς με πολυεπίπεδες δράσεις που λειτουργούν συνδυαστικά.

Η Eurobank μετέχει δυναμικά στην υλοποίηση της εθνικής επενδυτικής στρατηγικής.

*Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί από την Πέμπτη 21/12 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: